Şova vrea ca veniturile din colectarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi să finanţeze doar autostrăzi

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, nu ştie deocamdată cât va genera acciza de 7 eurocenţi la litrul de carburant, dar spune că şi-ar dori ca din suma colectată să fie finanţate doar autostrăzile, nu şi drumurile naţionale.
Romania TV
24 nov. 2013, 13:14
Şova vrea ca veniturile din colectarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi să finanţeze doar autostrăzi

„Nu ştiu eu cel puţin, nu am idee la acest moment, care va fi suma colectată din aceşti 7 eurocenţi. Sunt mai multe discuţii (…). Dorinţa este să se finanţeze fie autostrăzi, alţii susţin să se finanţeze autostrăzi şi drumuri naţionale. Dacă mă întrebaţi, ca opinie personală, eu aş vrea să finanţeze numai autostrăzi”, a spus Şova, la emisiunea „După 20 de ani”.

El a arătat că taxa va intra în buget, iar intenţia politică este că din ea să fie finanţate integral autostrăzi sau autostrăzi şi drumuri naţionale, discuţiile legate de acest aspect fiind tehnice.

CITEŞTE ŞI: Şova: Taxa pe autostrăzi va fi de 3 euro pe suta de kilometri. Vezi de când se aplică

„În Legea Finanţelor Publice funcţionează două principii foarte clare: primul este acela al neafectării veniturilor bugetare, deci nu ai voie să afectezi, să spui «Venitul X va finanţa cheltuiala Y» şi principiul anualităţii, în sensul că toate le raportezi la cheltuielile totale anuale. Dacă respecţi aceste două principii este imposibil din punct de vedere tehnic să spui «Aceşti bani se duc acolo»”, a spus Şova.

Şova a precizat că nu este în măsură să ofere garanţii legate de utilizarea banilor.

Acciza va fi introdusă la litrul de benzină sau motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

Nu sunt bani pentru rezolvarea problemelor de siguranţă a circulaţiei

Şoselele din România au probleme care pot afecta siguranţa circulaţiei, de la cele legate de parapeţi şi stâlpii de protecţie până la indicatoare sau marcaje, dar acestea nu pot fi rezolvate în totalitate din lipsa banilor, a explicat Dan Şova.

„Să ştiţi că sunt o serie de probleme cu siguranţa circulaţiei, şi cu parapeţii, şi cu stâlpii de protecţie, şi cu indicatoarele, şi cu faptul, de exemplu, că au fost o mulţime de autostrăzi din prima parte, când nu aveam experienţă, care au fost făcute fără sistem IT&C, şi va trebui să le facem noi cumva, să le integrăm, pentru că cele noi sunt cu sistem. Acele vechi sunt fără sistem. Sunt foarte multe probleme la marcajul drumurilor. Sunt o serie de chestiuni care ţin de siguranţa circulaţiei pentru care încercăm să alocăm cât de mulţi bani putem. Acum, dacă reuşim să le acoperim pe toate sau nu … punctele nevralgice din circulaţie sunt cunoscute de Regionalele de Drumuri şi de Secţiile de drum naţional. Ei sunt cei care trebuie să ne spună (…). Din banii pe care îi avem, din ce am înţeles, nu putem acoperi toate problemele de siguranţa circulaţiei. De aceea trebuie să le acoperim pe cele mai dificile, sau unde se produc accidente”, a spus Şova la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

El a afirmat că deocamdată CNADNR nu are în plan contractarea unor asigurări: „N-a avut nimeni curaj să facă asigurări, pentru că nu ştii cum mai este interpretat după aceea. Nu avem deocamdată în vedere un asemenea lucru. Există un studiu la nivelul CNADNR în legătură cu asigurarea elementelor de mobilier rutier, care se deteriorează în urma accidentelor, pentru că astăzi se produce un accident, se strică parapetul în urma accidentului, noi ca CNADNR nu avem de făcut decât să mergem la asiguratorul celui vinovat de producerea accidentului, deci cel care i-a dat asigurarea pe maşină, să ne dea şi parapetul. Ori asta durează ani de zile, noi trebuie s-o facem din venituri proprii, nu avem venituri proprii întodeauna, deci este o chestiune puţin complicată”, a spus ministrul delegat.

O tânără care şi-a pierdut mâna dreaptă într-un accident rutier a obţinut, la Tribunalul Bucureşti, daune morale de la CNADNR de un milion de euro. Georgiana Elena Ghegeliu a dat în judecată Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov în aprilie 2012, la Tribunalul Bucureşti, după ce şi-a pierdut mâna dreaptă în urma unui accident rutier petrecut în 2006.

„Nu ştiu care a fost situaţia acolo, normal că îmi pare foarte rău pentru ce i s-a întâmplat. O să vedem decizia finală a Tribunalului, vom plăti în mod evident despăgubirea”, a spus Şova, întrebat despre acest caz.

Pe de altă parte, ministrul a afirmat că stâlpul din mijlocul centurii de sud a Craiovei, surprins de jurnalişti la finele lunii octombrie, a fost înlăturat, mutarea acestuia figurând în programul de lucrări, şi a subliniat totodată că niciun drum nu este deschis circulaţiei cu probleme legate de utilităţi.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Prezența unei ursoaice cu trei pui semnalată în Alba Iulia
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy