Atingerea pumnilor, mai igienică decât strângerea mâinilor

Într-o perioadă în care antibioticele sunt tot mai ineficiente şi ridică temeri privind revenirea epidemiilor infecţioase din trecut, primul dintre gesturile la care poate ar trebui să renunţăm este să ne strângem mâinile.
Iulian Tudor
25 nov. 2013, 08:56
Atingerea pumnilor, mai igienică decât strângerea mâinilor

În sprijinul acestei opinii, Slate.fr citează site-ul The Atlantic care, bazându-se pe un studiu foarte serios publicat în Journal of Hospital Infection, recomandă oamenilor să se salute de acum înainte atingându-şi pumnii. Aceasta ar salva vieţi.

Originea contactului între pumni, devenit popular în prezent printre tineri, nu este clară. Unii evocă obiceiuri ale sportivilor pentru a evita să-şi zdrobească falangele în strângeri de mână prea virile, alţii văd în acest gest mai degrabă o practică a găştilor şi bandelor pentru a-şi afirma solidaritatea şi forţa pumnilor, scrie Agerpres.

Potrivit studiului amintit, 80% dintre persoane au încă bacterii periculoase după ce şi-au spălat mâinile.

Însă, indiferent de aceasta, strângerea mâinii aparţine unei epoci depăşite, când trebuia verificat ca mâna persoanei întâlnite să nu ţină un pumnal sau o sabie. În orice caz, gestul a devenit periculos pentru sănătatea noastră şi o echipă de cercetare medicală de la West Virginia University afirmă în The Journal of Hospital Infection că „până la 80% din indivizi păstrează, după ce s-au spălat pe mâini, pe degete şi în palmă bacterii susceptibile să transmită maladii„.

Citeşte şi Top locuri pline de microbi la care nu te-ai gândi

Echipa de cercetători condusă de Tom McClellan a măsurat că strângerea mâinii expune de trei ori mai multă suprafaţă din piele decât contactul pumnilor şi durează de aproape trei ori mai mult. „Deducem din aceasta că atingerea pumnilor este, într-un spital, o alternativă eficientă la strângerea mâinilor. Aceasta poate duce la o diminuare a transmiterii bacteriilor şi la ameliorarea sănătăţii şi a securităţii pacienţilor şi personalului”, spun experţii.

În aceeaşi logică, clanţele uşilor au de până la cinci ori mai multe bacterii decât uşile pe care le împingem. Acesta este motivul pentru care clanţele uşilor dispar din spitale.

Pentru a reveni la contactul mâinilor, trecerea la salutul cu pumnii strânşi este recomandabil şi în afara spitalelor. Dar aceasta se anunţă a fi destul de dificil de pus în practică pe plan social, pentru că a refuza să strângi o mână este considerat o lipsă de respect şi de politeţe.

În urmă cu doar câteva zile, cu ocazia Zilei europene de sensibilizare cu privire la folosirea antibioticelor, cercetători britanici şi-au exprimat marile lor temeri într-un editorial publicat în The Lancet Infectious Diseases. Apariţia bacteriilor multirezistente ar putea duce la anularea a numeroase progrese medicale realizate în ultimul secol. Şi aceste bacterii se află uneori în căuşul palmelor noastre.

Citeşte şi Secret ruşinos: Aproape toată lumea o face, spun cercetătorii

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea noroc cu carul imediat după Paște. Au reușite pe toate planurile, vine o perioadă cu miracole în viața lor
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
O nouă sărbătoare legală în luna februarie. Alte zile libere ar putea fi însă eliminate
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cel mai controversat film al anului. Actriță transgender, în rolul lui Dumnezeu
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ucraina a semnat! Trump a primit ce și-a dorit
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai