„În urma demersurilor întreprinse de către Ambasada României la Lisabona pe lângă autorităţile portugheze competente, au fost iniţiate procedurile de repatriere pentru grupul de 29 de cetăţeni români, victime ale traficului de persoane„, potrivit unui comunicat MAE, remis MEDIAFAX. Cei şase au părăsit Portugalia în noaptea de 22 spre 23 noiembrie.
Potrivit MAE, Ambasada României la Lisabona „acţionează, în continuare, pentru asigurarea asistenţei şi protecţiei consulare pentru ceilalţi cetăţeni români care se află în Portugalia, urmând ca, până la sfârşitul acestei săptămâni, întreg grupul să fie repatriat”.
Mai mulţi români au căzut victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă în Portugalia, a precizat, la 2 noiembrie, Ministerul de Externe, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX.
Muncitorii români „au acceptat o ofertă de muncă identificată online, pentru care angajatorul urma să le încheie contracte de muncă. Contrar promisiunilor, acest fapt nu s-a materializat, iar aceştia au fost cazaţi în condiţii improprii şi remuneraţi necorespunzător”, se arată în răspunsul MAE.
Cazul a fost sesizat de un cetăţean român, care a informat Ambasada României la Lisabona.
Reprezentanţii misiunii diplomatice „au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la caz şi s-au deplasat la faţa locului pentru a analiza situaţia”, precizează sursa citată.
Potrivit presei portugheze, mai mulţi români plecaţi la cules de măsline ar fi fost sechestraţi de angajatorul lor, în zona Baixo Alentejo, din sudul Portugaliei.