Conform acestuia, 51,7% dintre respondenţi cred că Republica Moldova/Basarabia este apropiată mai degrabă de România şi UE, în timp ce 25,7% au optat pentru Rusia şi Uniunea Eurasiatică. 15,8% nu au luat în calcul nicio variantă, iar 6,8% au răspuns „Nu ştiu” sau „Nu răspund la această întrebare”.
44,4% dintre români declară că au văzut în spaţiul public inscripţii de tipul „Basarabia pământ românesc”/ „Basarabia e România”, în timp ce 52,1% au răspuns negativ.
Acelaşi sondaj arată că 28,4% dintre români cred că, pe viitor, Republica Moldova/Basarabia va rămâne aşa cum este din punct de vedere geopolitic, 25,6% apreciază că se va integra în UE, iar 25,1% cred că se va uni cu România.
„Prin cumularea datelor, rezultă că majoritatea (50,7%) cred că Republica Moldova va avea pe viitor un parcurs european (integrare sau unire). Doar 7,5% consideră că Republica Moldova se va apropia de Rusia;13,4% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare”, se precizează într-un comunicat al INSCOP remis Agerpres.
61,7% dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, dacă integrarea europeană a ţării vecine s-ar dovedi imposibilă, în timp ce 22,7% nu ar fi de acord.
În privinţa dificultăţilor în calea unei eventuale uniri, potrivit INSCOP Research, respondenţi au optat pentru opoziţia Rusiei (52,4%), opoziţia unor cercuri din Moldova (10,5%), opoziţia unor cercuri din România (8,3%), opoziţia Occidentului (6,7%), altele nenominalizate (18,5%). 3,6% au reprezentat non-răspunsuri.
„Trebuie observat faptul că, spre deosebire de ce ne arată datele uzuale de sondaj disponibile din Republica Moldova, românii cred că Moldova este mai apropiată de UE, decât de Rusia într-o proporţie ceva mai mare decât o cred chiar şi cetăţenii republicii de peste Prut”, afirmă Darie Cristea, coordonator programe INSCOP.
Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului „Adevărul” în perioada 7-14 noiembrie 2013, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti, într-un total de 80 de localităţi. Volumul eşantionului a fost de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.