Majoritatea retailerilor din România au organizat Black Friday 2013 în perioada 22 – 24 noiembrie. Sunt însă şi magazine care continuă reducerile până pe 29 noiembrie, data tradiţională pentru Black Friday. De altfel, la multe magazine reducerile sunt valabile până pe 1 decembrie
Lidl organizează Black Friday pentru produse nonalimentare pe 29 noiembrie. Acestea vor avea reduceri de minim 50%.
Reducerile continuă şi în magazinul online al Orange, până pe data de 1 decembrie. Compania a anunţat că în fiecare zi introduce în ofertă produse noi.
Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa organizează în acest an primul Black Friday şi dedică trei zile reducerilor în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie. Reducerile vor ajunge până la 50%.
Lista magazinelor participante la BLACK FRIDAY România 2013
Magazine cu produse IT:
Magazine cu electrocasnice:
Magazine de fashion, încălţăminte şi accessorii:
Magazine de cărţi:
Magazine cu jucării şi articole pentru copii:
Cadouri:
Concerte:
BILETOO.ro
BLT.ro
Probleme au existat în ultimii doi ani pentru magazinele care nu au fost suficient de bine pregătite în ceea ce priveşte stocurile de produse. De asemenea, retailerii online au întâmpinat dificultăţi în plasarea comenzilor, dar şi în fluidizarea acestui proces. Unii s-au dovedit a fi învinşi deoarece numărul mare de comenzi plasate a făcut ca serverele acestora să cadă, ceea ce a dus la pierderea clienţilor şi evident a unor sume consistente de bani.
REDUCERI BLACK FRIDAY:
În esenţă BLACK FRIDAY este o cursă pentru vânzător, care trebuie să îşi vândă produsele aflate subPROMOŢIE în timp util, dar şi pentru cumpărător, care trebuie să îşi aleagă cu grijă bunurile dorite. Oricine a cumpărat produse de VINEREA NEAGRĂ ştie din proprie experienţă că răbdarea în această zi este o virtute, iar o bună planificare şi nervi de oţel pot fi calităţi răsplătite cu achiziţionarea unor chilipiruri în singura zi din an în care oricine poate pleca acasă fericit, dar şi cu bani în buzunare.
Originea BLACK FRIDAY
BLACK FRIDAY este o sărbătoare americană care a reuşit să se impună pe majoritatea pieţelor din lume. Sub aspectul reducerilor substanţiale la diverse produse, retailerii reuşesc să atragă foarte mulţi clienţi ce sunt dispuşi să scoată din buzunar sume de bani pentru laptop-uri, televizoare, monitoare, maşini de spălat, tablete, telefoane mobile sau console video.
BLACK FRIDAY 2013: Ideea unei zile în care REDUCERILE se aplică pentru toate produsele de pe rafturi încântă clienţii magazinelor, deoarece, cu reduceri de 30, 40 sau chiar 50%, atât magazinele, cât şi cumpărătorii, reuşesc să iasă în câştig. Pe de o parte, orice client plăteşte mai puţin decât se aştepta pe produsul dorit, în timp ce magazinul care vinde produsul reuşeşte să câştige la cantitatea mai multor bunuri vândute.
CITEŞTE ŞI
Cele mai câştigate din afacerea BLACK FRIDAY sunt MAGAZINELE ONLINE, deoarece comenzile pot fi făcute cu uşurinţă cu ajutorul paginilor de internet ale acestora. Clientul nu mai este nevoit să se deplaseze într-un spaţiu fizic, iar magazinul câştigă timp şi rapiditate odată cu livrările deja plasate.
Nici magazinele clasice nu se pot plânge că vânzările nu merg bine în singura zi din an în care reducerile sunt cele mai consistente, însă de cele mai multe ori cumpărarea unui produs cu ocazia BLACK FRIDAY devine pentru client o cursă contratimp pe care trebuie să o câştige în dauna competitorilor săi. România a sărbătorit BLACK FRIDAY pentru prima dată în anul 2011. Retailerii online, magazinele de electrocasnice şi distribuitorii de produse IT&C, electronice şi electrocasnice au avut de câştigat, unii mai mult, iar alţii mai puţin. Cert este că toată piaţa a avut de câştigat de pe urma sărbătorii americane împrumutate cu succes şi în România
BLACK FRIDAY 2013: Magazine cu produse IT:
BLACK FRIDAY 2013: Magazine cu electrocasnice:
BLACK FRIDAY 2013: Magazine de fashion, încălţăminte şi accessorii:
BLACK FRIDAY 2013: Magazine de cărţi:
BLACK FRIDAY 2013: Magazine cu jucării şi articole pentru copii:
BLACK FRIDAY 2013: Cadouri:
Black Friday 2013 nu se mai ţine de Black Friday
BLACK FRIDAY 2013: Câte comenzi şi ce vânzări anticipează Flanco şi emag.ro
BLACK FRIDAY 2013: Economica.net a analizat ofertele principalelor magazine online şi vă prezentăm cele mai ieftine smartphone-uri ale căror preţuri nu depăşesc în acest moment 350 de lei, smartphone-uri pe care le vei putea achiziţiona cu cel puţin 30% reducere.
Am găsit LG Optimus L3 la preţul de 348 lei în oferta evoMAG.ro, un smartphone cu sistem Android 2.3, procesor de 800 Mhz, memorie internă de 1GB şi o cameră foto de 3.15 megapixeli.
În oferta eMAG am găsit terminalul Allview A4 All la preţul de 329 de lei, un smartphone cu un procesor de 1 Ghz, 256 MB RAM, memorie interna de 512 MB şi o cameră de 2 megapixeli.
La Koyos.ro am găsit Samsung Galaxy Star la preţul de 309 lei, un terminal cu un procesor de 1 Ghz, o memorie internă de 4GB, una RAM de 512 MB şi o cameră de 2 megapixeli.
La un preţ foarte accesibil am găsit si Samsung Galaxy Y, în oferta CEL.ro costă 329 de lei şi vine dotat cu un procesor de 830 Mhz, 290 RAM, memorie internă de 180 MB şi o cameră de 2 megapixeli.
BLACK FRIDAY 2013: Peste 60 de magazine online din România au anunţat deja că pregătesc oferte speciale pentru Black Friday 2013, cea mai amplă campanie de reduceri online din an, potrivit datelor colectate de 2Parale de la cei peste 280 de advertiseri din reţea. Vinerea de 29 noiembrie, ziua de vârf pentru reducerile online, va aduce anul acesta promoţii de până la 80% pentru o gamă largă de produse, de la electronice (telefoane, tablete, televizoare, laptopuri, etc) şi electrocasnice la haine, cărţi şi jucării pentru copii.
Black Friday sau Vinerea Neagră marchează ziua de vineri care succede sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei şi deschide sezonul cumpărăturilor de Crăciun. În acest an, reducerile de Black Friday vor atinge maximul în vinerea de 29 noiembrie.
Ultimii ani au adus extinderea sărbătorii reducerilor şi pe piaţa din România, comercianţii online fiind cei care au promovat campania în rândul consumatorilor români. Fenomenul a luat amploare şi a generat vânzări spectaculoase magazinelor care au venit cu promoţii consistente.
În 2012, prin 2Parale, cea mai mare reţea de afiliere din România, s-au înregistrat de 15 ori mai multe vânzări de Black Friday decât într-o zi obişnuită de vineri. Cele peste 200 de magazine online din 2Parale au atras într-o singură zi 9.477 de comenzi, în valoare de 3,2 milioane de lei (fără TVA).
Lista completă a magazinelor online cu oferte de Black Friday 2013 este disponibilă pewww.2parale.ro/home/blackfriday.
”Dacă Black Friday 2012 a fost o acţiune de marketing fără precedent în online-ul românesc, avem semnale puternice de la advertiserii cu care lucrăm că 2013 va aduce implicarea unui număr mai mare de magazine. Estimăm că peste 100 de magazine online din 2Parale vor lansa oferte de Black Friday. Este un fenomen care aduce beneficii imediate şi pe termen lung atât cumpărătorilor, cât şi comercianţilor şi afiliaţilor”, a declarat Dorin Boerescu, CEO 2Parale.
BLACK FRIDAY 2013 – Ce magazine pregătesc oferte
Anul acesta, campania a atras interesul unui număr mai mare de comercianţi online, mai bine de o treime din cele peste 60 de magazine online care şi-au anunţat implicarea în Black Friday 2013 declarând că nu au derulat promoţii în perioada similară din 2012.
Magazinele din 2Parale pregătesc o ofertă bogată pentru cumpărători, unele mizând pe reduceri chiar şi de 80%, iar altele pe cadouri şi pachete promoţionale. De asemenea, există magazine online care vor extinde perioada reducerilor pe parcursul mai multor zile, nu doar în Vinerea Neagră, iar altele vor lua startul mai devreme, pe 22 noiembrie.
Black Friday 2013 va aduce reduceri din toate domeniile, de la electronice şi electrocasnice la fashion, cosmetice, cărţi, produse home&deco, asigurări şi chiar alimente. Pentru fiecare categorie de magazine sunt aşteptate vânzări spectaculoase, în condiţiile în care numai anul trecut comenzile cu crescut de 22 de ori pentru un advertiser de fashion sau chiar şi de 40 de ori.
Din segmentul IT&C, de exemplu, şi-au anunţat participarea branduri puternice din domeniu, precum evoMAG, MarketOnline şi Clickshop, în timp ce Miniprix, TinaR şi 3 Suisses se numără printre magazinele online care pregătesc promoţii la haine şi accesorii. Elefant şi Nemira, de pildă, vor aduce reduceri substanţiale la cărţi, iar părinţii vor putea achiziţiona la preţuri mici produse pentru copii, de la magazine online ca Noriel sau Bebebliss. Cei pasionaţi de designul interior vor putea găsi oferte home&deco la advertiseri precum Vivre sau Homeycomb. Românii vor putea achiziţiona la reducere inclusiv produse alimentare, OanaCuBunătăţi şi Bioportal alăturându-se campaniei de Black Friday.
BLACK FRIDAY: Cum să eviţi păcălelile
BLACK FRIDAY 2013. Retailerul Flanco anunţă că REDUCERILE de BLACK FRIDAY 2013 vor avea loc în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.
Şi Oktal.ro anunţă reduceri de Black Friday 2013 din 22 noiembrie, iar laptopurile de ultimă generaţie şi tabletele vor fi vedetele de sezon.
Reduceri Black Friday 2013. Ce oferte au pregatit magazinele
Magazinul online electroIT emag.ro şi retailerul Flanco anticipează în perioada campaniei Black Friday vânzări de 41 milioane de euro, în creştere cu 52% faţă de evenimentul similar din 2012.
Şi Evomag le promite celor care se abonează la newsletter că vor primi cu o oră mai devreme newsletterul de Black Friday 2013.
Pentru al doilea an consecutiv, QuickMobile intra în cursa reducerilor de Black Friday pentru al doilea an concesutiv, pregatind discounturi de pana la 99% la 90% din telefoane, accesorii, tablete si servicii.
Şi Carrefour pregăteşte reduceri de Black Friday. Hipermarketurile Carrefour anunţă oferte precum mașină de spălat 1000 rotații per minut la doar 499 RON, laptop la doar 899 RON, frigider la doar 499 RON, aspirator 2000W la doar 199 RON.
Domo anunță pentru reduceri pentru Black Friday de până la 50% la mai multe categorii de produse, informează un comunicat al companiei. Cumpărătorii vor avea la dispoziție, la reduceri, peste 8.000 de produse, inclusiv modele disponibile exclusiv în magazinele Domo. „Ne așteptăm la vânzări de până la 8-9 ori mai mari faţă de media unei luni normale. Tocmai de aceea am făcut din timp toate pregătirile ca să le putem oferi clienților noștri atât produsul dorit la un preț redus, cât și cea mai bună experienţă de cumpărare de Black Friday la Domo. Am suplimentat suprafaţa de depozitare cu peste 2.500 de m2, am crescut cu 50% numărul personalului și am încheiat contracte cu firme premium de curierat pentru onorarea comenzilor online”- a declarat Ligia Roşu, Marketing Manager Domo.
Retailerul suedez de mobilă IKEA va organiza pentru prima dată în România campania Black Friday. La magazinul din Băneasa reducerile vor fi de până la 50% timp de trei zile.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a primit, anul trecut, treizeci de reclamaţii de la clienţi nemulţumiţi de procedurile comercianţilor şi se aşteaptă ca anul acesta numărul lor să crească. Capital vă prezintă motivele acestor plângeri dar şi ce trebuie făcut pentru a evita „ţepele”
Sute de oameni au rămas anul trecut „cu buza umflată” încercând să achiziţioneze produse în timpul celebrei campanii Black Friday. O parte dintre aceştia au ales să facă plângeri către ANPC în acest sens. Răspunzând la întrebările Capital, Autoritatea a explicat principalele motive ale reclamaţiilor acordând, în acelaşi timp, şi câteva sfaturi utile celor care vor să cumpere în perioada de promoţii.
Depozit Start Dublu
Doar la Bancpost te bucuri de dobanda dubla la economiile tale in LEI/EUR/USD/CHF . Aplica si poti castiga si o excursie!
Anul trecut s-au primit 30 de reclamaţii însă anul acesta ANPC se aşteaptă la un număr mai mare de plângeri având în vedere perioada mai lungă în care se desfăşoară promoţia. Un amănunt extrem de util este acela că toţi comercianţii sunt obligaţi prin lege să afişeze dacă produsul vândut la promoţie este în stoc fiind altfel pasibili de amendă. ANPC sfătuieşte clienţii să verifice acest lucru. De asemenea, o practică aflată în vizorul ANPC este aceea în care clientul primeşte, imediat după ce a plasat comanda un e-mail de confirmare. Este bine de ştiut că acel e-mail nu reprezintă confirmarea procesării respectivei comenzi ci doar dovada faptului că mesajul a fost primit de comerciaant. Mai jos redăm integral cele mai frecvente probleme dar şi sfaturile ANPC.
Principalele aspecte reclamate:
– Clientul a transmis comanda, dar aceasta n-a fost onorată din pricina traficului crescut, serverele au „căzut”, iar comanda a fost înregistrată telefonic, fără a putea accesa stocul aferent, drept pentru care comanda n-a mai putut fi onorată.
– Clienţii reclamă faptul că nu s-au aplicat reduceri şi unor branduri cunoscute ce aveau produse premium. Politica de aplicare a reducerilor aparţine exclusiv magazinelor ce aplică reducerea.
– Preţ redus necorespunzător- reducerea preţului trebuie să se aplice preţului celui mai mic pe care l-a avut produsul în perioada premergătoare reducerii.
– Neononorarea comenzilor în termenul solicitat de client.
La ce trebuie să fie atenţi consumatorii:
– publicitatea trebuie să fie clar „identificabilă”;
-datele persoanei fizice sau juridice pentru care se face publicitate trebuie să fie clar identificabile; acestea trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii :
– numele sau denumirea completă;
– codul numeric personal sau codul unic de înregistrare, după caz;
– domiciliul sau sediul;
– numerele de telefon şi fax;
– adresa de poştă electronică.
o ofertele promoţionale trebuie sa fie clar „indentificabile”, iar condiţiile acestora trebuie să fie clare, precise şi concrete;
o trimiterile publicitare prin poşta electronică sunt interzise, exceptând cazul când există consimţământul prealabil şi informat/dat, din partea celui care l-a primit;
o vânzătorul trebuie să facă dovada că ţi-ai dat acordul pentru primirea mesajului;
o afisarea corecta a pretului pe pagina principala a produsului constă în:
– preţul integral;
– dacă conţine TVA sau nu:
– timbrul verde (dacă este cazul);
– dacă include preţul de livrare sau nu (şi în acest ultim caz, unde se află informaţia referitoare la cheltuielile de livrare);
– orice altă taxă suplimentară care este inclusă în preţul plătit (de ex, taxa de procesare cu cardul).
o indiferent de tipul lor (soldare, lichidare, promţionale), vânzările de reduceri se supun aceloraşi reguli de fixare şi publicitate a preţurilor;
CITEŞTE ŞI
BLACK FRIDAY 2013: Un număr de 7,4 milioane de români sunt la curent cu desfăşurarea evenimentului de shopping Black Friday, faţă de 4,1 milioane de români în urmă cu un an de zile, iar dintre aceştia 4,2 milioane şi-au exprimat intenţia de a cumpăra ceva, potrivit unui studiu realizat pentru eMag de compania Daedalus Millward Brown.
În topul produselor pe care românii vor să le cumpere de Black Friday 2013 sunt electrocasnicele mici, hainele, televizoarele, telefoanele mo¬bile, încălţămintea, laptopurile.
Anul trecut, peste 44% din cumpărăturile realizate în perioada campaniei Black Friday au vizat produsele electrocasnice, fiind urmate de cele din segmentul IT&C – 30% şi electronice – 24,3%, potrivit datelor unui studiu realizat Daedalus Millward Brown.
BLACK FRIDAY 2013: „Cei mai mulţi români s-au folosit de reducerile de Black Friday pentru a-şi completa sau înlocui produsele electrocasnice din gospodărie: 44,4% din cumpărăturile de Black Friday au reprezentat produse din această categorie. Pe locul doi şi trei în preferinţele românilor s-au plasat tot produse din electroIT: segmentul IT&C (în care au fost incluse laptopurile, telefoanele sau tabletele) a reprezentat 30% din achiziţii, în timp ce electronicele (televizoare, aparatură foto-video etc. ) au reprezentat alte 24,3% dintre cumpărături”, se arată într-un comunicat al Daedalus Millward Brown.
BLACK FRIDAY 2013. Pentru prima dată în România, retailerul de mobilă suedez IKEA se va alătura companiilor din industria electroIT şi nu numai în campania Black Friday, ziua cu cele mai mari discounturi din timpul unui an ce va avea loc pe 29 noiembrie. Compania a decis însă ca reducerile, ce vor varia între 25 şi 50%, să fie valabile timp de trei zile, începând cu 29 noiembrie inclusiv. „Reducerile la articolele incluse în lista activităţii de Black Friday variază de la 25% la 50%”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Daniela Stoican, PR Manager IKEA.
Ce produse IKEA vor fi la reducere de BLACK FRIDAY 2013
Potrivit oficialilor companiei, discounturile se vor aplica la produsele destinate tuturor zonelor dintr-o casă. ” ESte vorba despre fotolii, mese, scaune, covoare, lămpi, cutii, alte accesorii și decorațiuni”, susţine reprezentanta IKEA.
Lista completă a produselor ce urmează a avea preţ redus în campania Black Friday va fi postată pe site-ul companiei, după data de 25 noiembrie.
Magazinul IKEA din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group.
BLACK FRIDAY 2013: În fiecare an, ultima zi de vineri a lunii noiembrie este ziua reducerilor, denumită Black Friday. Isteria promoţiilor şi reducerilor de preţ care va culmina în 29 noiembrie poate să te păcălească dacă nu eşti atent, spun specialiştii.
Întrucât fenomenul a luat amploare în toată lumea, iar clienții devin tot mai interesați, odată cu reducerile oficiale, apar și oferte false, care nu fac parte din promoția Black Friday 2013.
Publicația The Atlanta Journal a publicat un articol în care oferă cititorilor mai multe sfaturi pentru a nu se lăsa înșelați.
Jurnaliștii îi îndeamnă pe oameni să studieze cu atenție ofertele la produsele pe care doresc să le achiziționeze, însemnând preț și caracteristici. Astfel, atunci când apare explozia de reduceri, să știe care sunt cele reale și convenabile.
De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să-și facă o strategie, să știe clar ce produse vor să cumpere și din ce magazine. Asta îi va ajuta să se concentreze asupra lucrurilor de care chiar au nevoie și să economisească bani.
Pentru a ajunge cât mai repede la produsele dorite, se recomandă o parcurgere prealabilă a magazinelor, pentru a știi unde sunt așezate produsele avute în vedere.
Lista cu principalele magazine care vor afişa REDUCERI pentru BLACK FRIDAY 2013, VINEREA NEAGRĂ:
Magazine cu produse IT:
eMAG
Evomag
PC Garage
F64
ClickShop
Marketonline
Azerty
Magazinultau
Magazine cu electrocasnice:
Altex
Domo
Carrefour
Flanco
Magazine de fashion, încălţăminte şi accessorii:
TinaR
Ecco Shoes
Miniprix
Boutique Mall
Magazine de cărţi:
Nemira
Elefant.ro
Libris
Okian
BookCity
Magazine cu jucării şi articole pentru copii:
Bebe Bliss
Best Kids
DinoLand
101 Jucării
Cadouri:
E-Cadou
USBMania
FunGift
Probleme au existat în ultimii doi ani pentru magazinele care nu au fost suficient de bine pregătite în ceea ce priveşte stocurile de produse. De asemenea, retailerii online au întâmpinat dificultăţi în plasarea comenzilor, dar şi în fluidizarea acestui proces. Unii s-au dovedit a fi învinşi deoarece numărul mare de comenzi plasate a făcut ca serverele acestora să cadă, ceea ce a dus la pierderea clienţilor şi evident a unor sume consistente de bani.
În esenţă BLACK FRIDAY este o cursă pentru vânzător, care trebuie să îşi vândă produsele aflate sub PROMOŢIE în timp util, dar şi pentru cumpărător, care trebuie să îşi aleagă cu grijă bunurile dorite. Oricine a cumpărat produse de VINEREA NEAGRĂ ştie din proprie experienţă că răbdarea în această zi este o virtute, iar o bună planificare şi nervi de oţel pot fi calităţi răsplătite cu achiziţionarea unor chilipiruri în singura zi din an în care oricine poate pleca acasă fericit, dar şi cu bani în buzunare.
Originea BLACK FRIDAY
BLACK FRIDAY este o sărbătoare americană care a reuşit să se impună pe majoritatea pieţelor din lume. Sub aspectul reducerilor substanţiale la diverse produse, retailerii reuşesc să atragă foarte mulţi clienţi ce sunt dispuşi să scoată din buzunar sume de bani pentru laptop-uri, televizoare, monitoare, maşini de spălat,tablete, telefoane mobile sau console video.
BLACK FRIDAY 2013. Multe dintre magazinele online au inceput planurile privind evenimentul din ultima vinere a lunii curente inca din primavara si acum, la cateva saptamani distanta, au inceput sa divulge informatii privind reduceri si strategii, scrie Wall-Street.ro.
eMag.ro este pregatit de cel mai mare Black Friday de pana acum. Fata de anul trecut cand compania a stocat produsele intr-un spatiu special amenajat, insa tot in depozitul principal al retailerului, acum eMag a inchiriat un depozit separat, special pentru acest eveniment.
Mai mult, negocierile cu furnizorii s-au facut „la sange”, stocul de produse fiind gandit si achizitionat incepand de inca trei-patru luni.
BLACK FRIDAY 2013. Retailerul online Evomag.ro vinde cu 100 de lei mai ieftin un E-Book Reader Nook Simple Touch Glow Light, Wi-Fi, E-Ink, 6″, potrivit site-ului reduceriblackfriday.ro. Reducerea este de 17%.
– O imprimantă HP LaserJet Pro P1102 are preţul redus cu 100 de lei, până la 399 lei, în aceeaşi oferă Evomag.ro.
– Aspirator ROWENTA RO3321, 1l, tub inox, Cyclone, 1600W este mai ieftin cu 35% până la 188 lei;
– O maşină de pâine Moulinex poate fi cumpărată acum cu o reducere de aproape 150 lei, până la 671 lei;
– Un aspirator Gorenje este mai ieftin cu 20%, cu aproape 100 de lei.
Mai multe reduceri de preţ BLACK FRIDAY 2013 la electronice şi electrocasnice vezi aici.
Principalii retaileri IT care vor afişa reduceri pentru Vinerea Neagră sunt: eMAG, Evomag, PC Garage, F64, ClickShop, Marketonline, Azerty, Magazinultau, iar în cazul magazilelor de electrocasnice, până acum, au anunţat reduceri retaileri precum Altex, Domo, Carrefour şi Flanco.
Şi magazinele de cărţi s-au înscris în cursa reducerilor, Nemira, Elefant.ro, Libris, Okian şi BookCity anunţând promoţii importante.
Anul trecut, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Daedalus Millward Brown, peste 44% din cumpărăturile realizate în perioada campaniei Black Friday au vizat produsele electrocasnice. Acestea au fost urmate de produsele din segmentul IT&C – 30% şi electronice – 24,3%.
Conform studiului, 38,1% dintre cei intervievaţi au ales să cumpere online în perioada campaniei Black Friday.
BLACK FRIDAY: Anii trecuţi, magazinele nu au fost suficient de pregătite
Probleme au existat în ultimii doi ani pentru magazinele care nu au fost suficient de bine pregătite în ceea ce priveşte stocurile de produse.
De asemenea, retailerii online au întâmpinat dificultăţi în plasarea comenzilor, dar şi în fluidizarea acestui proces. Unii s-au dovedit a fi învinşi deoarece numărul mare de comenzi plasate a făcut ca serverele acestora să cadă, ceea ce a dus la pierderea clienţilor şi evident a unor sume consistente de bani.
Numărul mare de vizitatori a blocat site-urile unor retaileri, alte pagini au funcţionat cu dificultate, iar în cazul unor magazine stocurile multor produse s-au epuizat după primele ore ale campaniei Black Friday 2012. Astfel, anul trecut utilizatorii au accesat în număr mare site-urile magazinelor online imediat după miezul nopţii, dar şi în primele ore ale dimineţii, ducând la blocarea sau funcţionarea dificilă a paginilor web.
Black Friday este o sărbătoare americană care a reuşit să se impună pe majoritatea pieţelor din lume. Sub aspectul reducerilor substanţiale la diverse produse, retailerii reuşesc să atragă foarte mulţi clienţi ce sunt dispuşi să scoată din buzunar sume de bani pentru laptop-uri, televizoare, monitoare, maşini de spălat, tablete, telefoane mobile sau console video.
Americanii au cheltuit 60 mld. dolari de Black Friday, în 2012
Cheltuielile totale ale americanilor în cele patru zile ale campaniei Black Friday, care marchează startul sezonului de vânzări de iarnă, au crescut cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 59,1 miliarde dolari, iar vânzările online au depăşit vineri pentru prima dată 1 miliard de dolari.
Avansul cheltuielilor nu a fost însă la fel de robust ca în anul anterior, iar unii indicatori au arătat declinul vânzărilor în magazine în ziua Black Friday, ridicând semne de întrebare dacă nu cumva strategiile retailerilor atrag în acest interval cheltuieli care ar fi avut loc în următoarea perioadă.
BLACK FRIDAY 2013: „În anul 2012, vânzările emag.ro şi Flanco au însumat 27 milioane de euro şi au reprezentat 39,5% din totalul vânzărilor înregistrate în perioada campaniei Black Friday pe piaţa electroIT, plus celelalte pieţe pe care mai activăm, cum ar fi jucări, obiecte de grădinărit şi altele. Anticipez că în acest an vom ajunge la vânzări de 183 milioane de lei, din care emag.ro va contribui cu 98 milioane de lei”, a afirmat Stanciu.
Potrivit lui Stanciu, emag.ro a înregistrat 2,65 milioane de vizitatori unici în ziua când a început campania Black Friday, iar Flanco – peste 400.000 de vizitatori.
„Cifrele arată că avansul pieţei electroIT din 2012 a fost susţinut în proporţie de aproape 80% de campania Black Friday. Astfel, anul trecut, piaţa a crescut faţă de 2011 cu 54 milioane de euro, la 1,25 miliarde de euro. Dacă în primele trei trimestre ale anului trecut avansul pieţei a fost relativ nesemnificativ, în ultimul trimestru a adus un plus de peste 42 milioane de euro, evoluţie susţinută în principal de campania Black Friday”, a spus Stanciu.
BLACK FRIDAY 2013: Datele unui studiu comandat de Dante International arată că 4,2 milioane de români intenţionează să cumpere produse în timpul campaniei de reduceri, dublu faţă de 2012.
„Dintre aceştia, 58% vor să cumpere de la emag.ro şi Flanco. Principalele trei categori de produse vizate sunt electrocanice mici, haine şi televizoare”, a spus Stanciu, care a adăugat că s-a investit 500.000 de euro în servere şi platforma web a magazinului online.
De asemenea, pentru susţinerea campaniei de reduceri, Dante International a extins suprafata de depozitare cu 50%, la 4.000 de metri pătraţi.
„Ne aşteptăm la 200.000 de comenzi în ziua evenimentului, peste 4 milioane de vizitatori unici şi vânzări de 98 milioane de lei”, a spus Stanciu, care precizat că valoarea cumulată a reducerilor în magazinele Flanco şi pe emag,ro se ridică la 75 milioane de lei.
BLACK FRIDAY 2013: Prezent la eveniment, directorul general al Flanco, Violeta Luca, a spus că obiectivele retailerului sunt atingerea unui volum al vânzărilor de 85 milioane de lei, 180.000 de tranzacţii şi un milion de vizitatori în cele 82 de magazine ale reţelei în perioada 22-24 noiembrie.
„Pentru atingerea acestor obiective, Flanco va extinde cu 4 ore programul de funcţionare al magazinelor, va avea cu 30% mai mulţi consultanţi de vânzări, circa 1.000, şi va majora stocurile cu 80%. De asemenea, vom avea cu 50% mai multe case de marcat şi, prin regândirea fluxurilor şi procedurilor, timpul de facturare va fi redus cu 30%. În timpul campaniei Black Friday, vor fi 150.000 de produse cu reduceri, de trei ori mai mult decât in 2012, iar reducerile vor ajunge şi la 80%”, a spus Luca.
Cu 80 de magazine în prezent, Flanco Retail operează business-ul fostei companii Flanco International.
Retailerul este controlat de societatea The Retail Network SRL, unde omul de afaceri Iulian Stanciu deţine 100% din parţile sociale.
Lansat în 2001 ca un magazin online de sisteme de calcul şi produse de birotică, eMAG este unul dintre cele mai mari magazine online de pe piaţa românească.
Magazinul online este deţinut de Dante International, al cărei acţionar principal este grrupul Naspers 70%, Iulian Stanciu – 21,6 şi Radu Apostolescu – 8,4%.
BLACK FRIDAY 2013: Patronii de magazine de anvelope şi accesorii, care au simţit oportunitatea de a scoate ceva bani de pe urma campaniei BLACK FRIDAY, anunţă reduceri de preţ la cauciucuri de până la 45%. Promoţia este valabilă la anvelopele de iarnă şi la cele de vară. Unele magazine oferă reduceri de preţ şi pentru jante. „Te aşteptăm vineri 29.11.2013, începând cu ora 00:00 să prinzi super ofertele noastre. Cel mai bun discount va fi de 45%”, scrie vanzarianvelope.ro.
Alte site-uri specializate în vânzarea de anvelope şi jante promit reduceri de preţ în perioada vineri 29 noiembrie şi 31 noiembrie dar nu specifică ce economie se face. „Ofertele de preţuri la anvelope se prelungesc de vineri până duminică în Magazinul Online de Anvelope Automarket. 30 de mărci la reducere şi discount-uri care merg până la 1450 de lei pentru un set de patru anvelope”, promite automarket.ro.
Şi anvelopeshop.ro anunţă „zile de doliu” pentru toate preţurile la cauciucuri, reducerile ajungând şi la anvelope şi la jante până la 35%.
„Dacă vrei să te bucuri de o iarnă albă …. profită de VINEREA NEAGRĂ„, este sloganul din campania magazinului online, care comercializează cauciucuri.
BLACK FRIDAY 2013. În duminica de după Ziua Recunoştinţei, în Statele Unite ale Americii şi în din ce în ce mai multe ţări de pe tot Mapamondul se organizează Black Friday, adică acea vineri în care poţi cumpăra o mulţime de lucruri la preţ redus în marile magazine.
CITEŞTE ŞI: BLACK FRIDAY: Pe ce produse se bat românii. Vezi lista magazinelor cu promoţii de Vinerea Neagră
De cele mai multe ori, însă, Vinerea Neagră a cumpărăturilor se transformă într-un adevărat coşmar, cumpărătorii înghesuindu-se la rafturile cu promoţii şi călcându-se efectiv în picioare pentru un produs la preţ redus.
Iată câteva dintre cele mai mari aglomeraţii din istoria BLACK FRIDAY:
2011, Thousand Oaks, California
Hoarde de cumpărători gălăgioşi au pătruns într-un supermarket Urban Outfitters.
2006, Fresno, California
Un PS3 la preţ redus a fost prilejul unei bătăi pe cinste între doi clienţi care şi-l doreau cu ardoare. Nimeni nu ar fi crezut că gamerii îşi pot susţine cu atât de mult aplomb punctul de vedere.
2011, Los Angeles, California
La coabă pentru un Xbox 360, o femeie cu doi copii după ea a pulverizat spray cu piper asupra „concurenţilor”. Aproximativ 20 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Bonus, puteţi urmări un colaj cu mai multe aglomerări de Black Friday:
BLACK FRIDAY 2013. La Depozitul de calculatoare second hand-dcsh.ro, cei interesaţi pot găsi reduceri cu ocazia Black Friday la calculatoare, monitoare, laptop-uri şi electrocasnice resigilate, refurbished sau second hand, potrivit comunicatedepresa.ro. Administratorul firmei anunţă preţuri reduse cu până la 80%.
De asemenea, magazinul online oferă anumitre reduceri de preţ şi până în data de 22 noiembrie.
În perioada 18-22 noiembrie reducerile vor fi de 15% la toată gama de calculatoare, monitoare, laptop-uri, electrocasnice Şi componente calculator second hand, refurbished sau resigilate.
BLACK FRIDAY 2013. Cel mai important aspect care trebuie subliniat însă este faptul că, indiferent de denumirea acestei perioade de reduceri si de provenienta sa, consumatorii vor beneficia de aceleasi drepturi pe care le au si în restul timpului, iar comerciantii trebuie să respecte o serie de reguli clar stabilite.
Acesta este si motivul pentru care ECC Romania îti oferă acest ghid care te va ajuta să „supravieţuieşti” în calitate de consumator în perioada de reduceri care urmează, respectiv 22-30 noiembrie.
BLACK FRIDAY 2013: PRETUL
Cum trebuie afisat?
Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, preţul trebuie întotdeauna afisat clar, lizibil, în lei si cu toate taxele incluse (TVA si alte taxe suplimentare, dacă este cazul).
Care sunt regulile privind reducerea de pret?
Orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse sau servicii identice.
Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.
Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:
—fie prin menționarea noului preț lângă prețul anterior, barat;
—fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” lângă sumele corespunzătoare;
—fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare lângă prețul anterior, barat.
Se interzice ca o reducere de preț pentru un produs și/sau serviciu să fie prezentată consumatorilor ca o ofertă gratuită a unei părți din produs și/sau serviciu.
BLACK FRIDAY 2013: CONTRACTUL
Când se consideră contractul încheiat?
Pentru magazinele clasice, contractul este considerat a fi încheiat în momentul în care consumatorul plăteste bunul si primeste produsul (momentul în care acceptarea ofertei ajunge la cunostinta comerciantului).
În cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi încheiat în momentul primirii mesajului de confirmare de către consumator, referitor la comanda sa.
VEZI ŞI BLACK FRIDAY 2013: lista produselor cu MARI REDUCERI la DOMO
Pot renunta la achizitie după ce am încheiat contractul?
A. În cazul magazinelor clasice, legea nu dă dreptul consumatorului de a renunta la contract. Odată achizitionat un produs, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să fie returnată consumatorului decât dacă este defect, aplicându-se aici regulile privind garantiile. Există însă si posibilitatea ca vânzătorul să aibă o politică comercială care să permită returnarea unui produs sau înlocuirea acestuia, indiferent de motiv, într-o anumită perioadă de timp, dar acest lucru nu constituie o obligatie. Dacă profesionistul are o asemenea politică, aveti grijă să solicitati amănunte în scris sau să păstrati documentele care o mentionează.
B. Pentru magazinele online, legea stabileste un termen de 10 zile lucrătoare de la momentul primirii produsului în care consumatorul poate renunta la achizitie, fără a oferi vreun motiv si fără costuri suplimentare. Costul returnării produsului este suportat de consumator.
Comerciantul este obligat să returneze pretul plătit de consumator (inclusiv costurile de expeditie) în termen de maxim 30 de zile de la momentul în care consumatorul a renuntat la contract.
Atentie, există anumite cazuri în care contractul nu poate fi denuntat, cum ar fi pentru produsele care sunt realizate după specificatiile consumatorului sau înregistrările audio, video ori programele informatice.
Comerciantul nu poate limita dreptul consumatorului de a denunta contractul. De exemplu, nu poate conditiona returul de trimiterea produsului în ambalajul original, nu poate opri din pretul plătit de consumator o sumă pentru uzura produsului, nu poate refuza returul în cazul în care produsul a fost livrat consumatorului prin serviciul propriu de curierat etc.
VEZI ŞI BLACK FRIDAY: NISSA aduce reduceri la colecţia de toamnă-iarnă
În cât timp trebuie să primesc produsele comandate online?
Comerciantul trebuie să-si îndeplinească obligatiile contractuale în termen de cel mult 30 de zile de la data la care consumatorul a transmis comanda.
Părtile pot stabili însă un termen de livrare mai mic, iar în acest caz termenul stabilit între părti este cel care se va aplica.
Ce se întâmplă în cazul în care nu comerciantul nu poate executa contractul online?
Comerciantul, în cazul în care nu poate executa contractul din cauză că produsul sau serviciul nu este disponibil, trebuie să informeze consumatorul despre această indisponibilitate, iar sumele pe care acesta le-a vărsat ca plată trebuie rambursate de comerciant în termen de maximum 30 de zile.
Comerciantul poate livra consumatorului un produs sau serviciu de o calitate și la un preț echivalente cu cele solicitate numai dacă acest lucru a fost prevăzut înainte de încheierea contractului și/sau în contract, astfel încât consumatorul să fie informat în mod clar despre această posibilitate. În caz contrar, furnizarea unor produse sau servicii similare celor solicitate va fi asimilată cu livrarea fără comandă. Cheltuielile de returnare a produselor, în situația exercitării dreptului de denunțare unilaterală a contractului, sunt în acest caz în sarcina comerciantului, element asupra căruia consumatorul trebuie să fie informat.
VEZI ŞI BLACK FRIDAY: Ponturi pentru a-ţi înnoi garderoba
BLACK FRIDAY 2013: GARANTII
Se aplică regulile privind garantiile si în privinta produselor achizitionate în perioadele de reduceri?
Regulile privind garantiile se aplică indiferent de modul în care sunt achizitionate produsele si de pretul acestora, online, din magazinul clasic, la pret redus sau la pret întreg.
Care sunt regulile privind garantia?
Legea 449/2003 este cea care reglementează garantiile produselor. De fapt, stabileste că există două tipuri: garantia legală de conformitate si garantia comercială, care pot coexista pentru un singur produs.
Garantia legală se aplică pentru orice produs comercializat (cu anumite exceptii, clar stabilite). În momentul în care un produs este vândut unui consumator, acesta beneficiază de garantia legală, fără ca garantia să fi fost oferită de cineva anume, ci numai în temeiul legii. Garantia legală este de doi ani, dar, pentru produse a căror durată de viată este mai mică de 2 ani, poate fi redusă la durata medie de utilizare a produsului, atât timp cât consumatorul este informat despre acest lucru. Garantia legală este responsabilitatea vânzătorului, la fel, în temeiul legii.
Garantia comercială este cea care ‘se dă’. Este ceva în plus fată de garantia legală si nu ar trebui să aducă atingere acesteia. O poate da atât producătorul (în practica poate apărea ca asa numita garantie europeană de 1 an pe care o dau producătorii uneori si în temeiul căreia un consumator îsi poate repara, înlocui, teoretic, produsul oriunde în UE, atât timp cât în statul său există un service care are contract încheiat cu producătorul), cât si vânzătorul. Garantia comercială poate îmbrăca orice formă: o durată de timp mai mare, rambursarea direct a sumei plătite în cazul aparitiei unui defect etc. Dar nu poate înlocui si nu exonerează pe vânzător de obligatiile sale în temeiul garantiei legale (de exemplu, în cazul ‘garantiei europene’, după trecerea anului dat de producător, dacă produsul se defectează, responsabilitatea vânzătorului se păstrează).
Ce se întâmplă dacă produsul se defectează sau nu respectă specificatiile?
Consumatorul are dreptul la repararea, înlocuirea, restituirea contravalorii sau reducerea corespunzătoare a pretului în cazul în care produsul este defect sau nu respectă specificatiile.
Ca regulă, initial, consumatorul poate alege între reparare si înlocuire, dar vânzătorul se poate opune măsurii alese dacă are costuri mai mari pentru punerea în parctică a acesteia în comparatie cu cealaltă. De aceea, în practică, repararea este prima măsură care se ia de pentru a asigura functionalitatea produsului. Înlocuirea poate interveni în cazul în produsul nu mai poate fi reparat si se va face numai cu un produs identic.
Rezolutiunea contractului poate interveni în trei cazuri:
—când consumatorul nu a beneficiat nici de repararea, nici de înlocuirea produsului.
—când vânzătorul nu a luat măsura reparatorie într-o perioadă de timp rezonabilă.
—când vânzătorul nu a luat măsura reparatorie într-un termen de 15 zile, fără inconveniente semnificative pentru consumator.
Rezolutiunea contractului are ca efect punerea părtilor în situatia anterioară contractului. Prin urmare, consumatorul va primi suma plătită pentru produs, iar comerciantul produsul.
Ce este foarte important, chiar dacă în practică i se spune consumatorului să ia legătura direct cu service-ul în cazul unui defect, responsabilitatea va apartine întotdeauna vânzătorului, potrivit legii. Consumatorul nu are niciun fel de contract încheiat cu service-ul, iar acesta nu poate fi tras la răspundere pentru nerespectarea regulilor privind garantia.
BLACK FRIDAY 2013: SFATURI PENTRU CONSUMATORI
Fă o listă cu produsele pe care doresti să le achizitionezi si cu preturile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajuta să eviti falsele reduceri de preturi, de exemplu atunci când comerciantii măresc pretul si aplică procentul de reducere la pretul astfel majorat.
Verifică cu atentie modul în care este afisată reducerea pe site sau pe eticheta produsului.
Nu cădea în capcana ofertelor care anuntă mari reduceri de preturi doar pentru a te atrage să intri în magazin.
În cazul în care comanzi online, verifică, înainte de a trimite comanda, dacă preturile produselor din cosul de cumpărături este acelasi cu pretul redus indicat atunci când ai ales produsul.