La începutul discursului, preşedintele moldovean a reamintit că Republica Moldova va parafa la Vilnius Acordul de Asociere cu UE (Uniunea Europeană) şi va stabili astfel premisele pentru o legătură politică şi economică decisivă cu spaţiul european, transmite IPN, în pagina electronică de joi.
„Acest eveniment marchează o cotitură în destinul ţării noastre şi înseamnă că nu mai suntem singuri în năzuinţele noastre, în dorinţa de a trăi mai bine într-o societate civilizată şi prosperă. Ne alăturăm unui spaţiu al păcii, siguranţei şi prosperităţii, în care oamenii sunt solidari unii cu alţii, iar statele comunitare îşi ajută partenerii să facă faţă celor mai dificile provocări”, a continuat el.
Nicolae Timofti a ţinut să remarce sprijinul UE pentru reformarea instituţiilor şi infrastructurii moldoveneşti în contextul asocierii, ale cărei rezultate „se vor vedea în timp”.
„Sperăm că anul viitor să fie luată decizia care ne va permite să călătorim fără vize în Uniunea Europeană şi astfel să ne bucurăm şi noi de unul dintre drepturile de bază ale omului, acela de liberă circulaţie”, a adăugat el.
Însă a subliniat că Republica Moldova are încă multe de făcut pentru a se apropia de UE.
„Nu am iluzia că binele va veni peste noapte, că mâine ne vom trezi în altă ţară. Avem încă multe de făcut, să stârpim corupţia, să punem pe baze solide instituţiile publice, să dezvoltăm producţia şi comerţul. Dar, cu efortul nostru şi cu sprijinul prietenilor europeni, aceste sarcini vor fi îndeplinite, poate mai repede decât ni se pare acum. Important este că avem o viziune şi că ni se întinde o mână”, a subliniat el.
De asemenea, şeful statului moldovean a precizat că parafarea Acordului de Asociere cu UE este o realizare a cetăţenilor R.Moldova şi a remarcat eforturile diplomatice ale Coaliţiei Pro-Europene, aflată la guvernare.
Pe 29 noiembrie, în cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE, semnarea documentului fiind programată pentru anul viitor.
VEZI SI:
Băsescu: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE