Pe 24 august, un lansator şi un vehicul Progress de tip cargo s-au prăbuşit, la 325 de secunde de la decolarea de pe cosmodromul Baikonur, din cauza unei defecţiuni a motoarelor. Acest eşec a reprezentat o lovitură puternică pentru Rusia, a cărei capsulă Soyuz, care a efectuat aproape 1.800 de lansări în spaţiu, reprezintă mândria industriei spaţiale din această ţară, potrivit Mediafax.
În octombrie, comisia de anchetă a anunţat că acel eşec s-a datorat unor „neglijenţe” comise în timpul procedurilor de inspectare şi întreţinere a vehiculelor spaţiale, iar premierul rus Vladimir Putin a ordonat operarea unor modificări radicale în sectorul spaţial.
Vehiculul Progress ce a fost lansat duminică se va conectat la ISS, miercuri, la ora 11.40 GMT.
După ultima lansare, în iulie, a unei navete spaţiale americane, NASA depinde de vehiculele spaţiale ale Agenţiei ruse pentru a-şi transporta astronauţii pe ISS, până la crearea unei noi navete americane, prevăzută cel mai devreme pentru 2015.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.