Potrivit motivării Curţii de Apel Bucureşti, doar arestarea preventivă a lui Mihai Chiriţă poate asigura buna desfăşurare a urmăririi penale. Chiar dacă el şi-a recunoscut faptele în mod „aparent”, întrucât a declarat în faţa instanţei că a acţionat în legitimă apărare, Chiriţă, ar putea influenţa martorii prezenţi la faţa locului.
„Este rezonabil a crede că acesta poate întreprinde, bazându-se pe situaţia financiară afişată (la care a făcut referire în declaraţia din faţa instanţei ca motiv de invidie din partea locuitorilor din cartier), dar şi pe sentimentul de frică resimţit deja de unele dintre persoanele audiate, demersuri de influenţare a declaraţiilor martorilor oculari, într-un sens care să-i fie favorabil, din perspectiva apărării susţinute”, potrivit documentului citat.
Curtea a mai constatat, pe baza probelor adunate de anchetatori, că cercetarea în libertate a lui Mihai Chiriţă reprezintă „un pericol concret şi actual pentru ordinea publică”. Acest lucru se justifică prin faptul că el a împuşcat trei persoane, la o oră de vârf şi într-o arteră populată a Capitalei. Astfel, el „a determinat o stare puternică de tulburare în rândul opiniei publice şi a generat un sentiment acut de nesiguranţă publică”.
„La toate aceste împrejurări se adaugă şi referinţele obţinute de către organele de poliţie de la administratorul blocului în care inculpatul locuieşte, care a precizat despre el şi ceilalţi membri ai familiei sale că sunt cunoscuţi ca persoane violente, care au mai creat şi anterior probleme în comunitate. (…) Curtea apreciază că, în pofida lipsei de antecedente penale, inculpatul prezintă un potenţial criminogen ridicat, care îl expune riscului de a repeta acţiuni de genul celor anterior menţionate”, au mai notat judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în motivare.
În luarea deciziei de arestare preventivă, instanţa a mai ţinut cont şi de faptul că Mihai Chiriţă a fugit de la faţa locului, deşi ştia care sunt consecinţele faptelor sale, „ca pretins absolvent de studii superioare juridice”.
„Luarea faţă de inculpat a unei măsuri alternative la arestarea preventivă, precum obligarea de a nu părăsi localitatea sau obligarea de a nu părăsi ţara, astfel cum acesta a solicitat în dezbateri, este în mod vădit inoportună, întrucât o asemenea măsură nu este, în prezent, nici suficientă pentru înlăturarea pericolului public pe care inculpatul îl prezintă, nici aptă să asigure desfăşurarea în bune condiţii a anchetei penale, care abia a debutat”, se menţionează în documentul citat.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 25 noiembrie, arestarea preventivă a lui Mihai Chiriţă, bărbatul care a împuşcat trei persoane cu un pistol cu bile de cauciuc, în seara zilei de 23 noiembrie, în afara unui hipermarket din cartierul bucureştean Militari.
Hotărârea a fost atacată de Mihai Chiriţă cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În acelaşi dosar, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 24 noiembrie, şi propunerea procurorilor de arestare a tatălui şi a surorilor lui Chiriţă.
Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au început urmărirea penală faţă de Mihai Chiriţă, pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, uz de armă neletală şi vătămare corporală gravă.
Cele două tinere nu au vrut să stea la coadă la magazin şi au solicitat ajutorul unor rude, după ce au intrat în conflict cu alte persoane, în seara zilei de 23 noiembrie, potrivit directorului adjunct al Poliţiei Capitalei, Marius Mihai Voicu.
Ulterior, în afara hipermarketului Cora Militari, fratele lor a scos un pistol cu bile de cauciuc şi a început să tragă, rănind trei persoane, printre care o tânără de 23 de ani, care şi-a pierdut un ochi. De asemenea, doi bărbaţi au fost răniţi şi transportaţi la spital.
Mihai Chiriţă, care a fugit de la locul faptei, s-a predat în 24 noiembrie, în jurul orei 17.00, la Secţia 20 de Poliţie.