Temistocle Popa, condus pe ultimul drum cu onoruri militare

Cel care a scris muzica din filmul Veronica, dar şi numeroase şlagăre s-a stins din viaţă marţi la vârsta de 92 de ani. Marele compozitor Temistocle Popa a fost înmormântat joi la Cimitirul Ghencea Militar.
Romania TV
28 nov. 2013, 13:37
Temistocle Popa, condus pe ultimul drum cu onoruri militare

Marele compozitor Temistocle Popa a fost condus joi pe ultimul drum cu onoruri militare. Temistocle Popa a murit marţi la vârsta de 92 de ani şi a fost înmormântat la Cimitirul Ghencea Militar.

Compozitorul Temistocle Popa s-a născut la Galați, la 26 iunie 1921. Absolvent al Conservatorului din București (1939); a urmat cursuri de perfecționare ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1958-1960).

Din 1943, Temistocle Popa a devenit instrumentist (a cântat la flaut și saxofon) în diverse orchestre de teatru muzical, precum „Atlantic” (1943-1947), „Alhambra” (1947-1949), Teatrul de Estradă București (1949-1957), dar și în Orchestra de jazz București (1957-1962).

În 1961, Temistocle Popa a debutat cu prima sa compoziție, melodia „Lalele”, care devine imediat șlagăr în interpretarea inegalabilului Luigi Ionescu. În memoria ascultătorilor au rămas șlagărele pline de farmec semnate de Temistocle Popa, precum: „Chitare” (interpretată de Dan Spătaru), „Cu cine semeni dumneata?” (Aurelian Andreescu), „Poiana cu flori” (Trio Grigoriu), „Zorile” (Luigi Ionescu), „Asta seară m-am îndrăgostit” (Adrian Romcescu), „Trecea fanfara militară” (Dan Spătaru), „Gioconda se mărită” (Ștefan Bănică), „Bine-ai venit, iubire!” (Mirabela Dauer), „Inimă” (Ileana Sărăroiu), „Margarete” (Margareta Pâslaru), „Măicuță, îți mulțumesc” (Dan Spătaru), „Un petic de cer” (Mirabela Dauer), „Șoapte de iubire” (Doina Badea), „Vino, iubire!” (Daniel Iordăchioaie), „Pentru inima mea și a ta’ (Angela Similea), „În rândul patru” (Anda Călugăreanu/Dan Spătaru).

Deși s-a remarcat prin compozițiile de muzică ușoară (voce și pian), Temistocle Popa a compus și muzică de film, pentru peliculele: „Mic album muzical” (1958), „Amintiri din București” (1959), „La vârsta dragostei” (1963), „Electronicus” (1963), „8 minute de vis” (1965), „Cerul începe la etajul III” (1967), „Cântecele mării” (1969), „Tinerețe fără bătrânețe” (1968), „Cântecele mării” (1969).

Temistocle Popa a obținut importante premii la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia (1963, 1964, 1965, 1966), Marele Premiu al acestui festival revenindu-i în 1969; Premiul de Excelență al UCMR pe anul 1999 — la secțiunea muzică ușoară. În 2008, la Gala Premiilor Muzicale Radio România Actualități, compozitorului Temistocle Popa i-a fost acordat Premiul de Excelență, pentru întreaga sa activitate muzicală pusă și în slujba Radioului.

La 9 noiembrie 2004 i-a fost decernat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru îndelungata și prodigioasa activitate, evidențiată prin numeroase piese de mare succes, în special de muzică ușoară, dar și muzică de jazz, de film sau simfonică.

În 20 octombrie 2011 s-a lansat cartea biografică dedicată lui Temistocle Popa

TEMISTOCLE POPA, o bătrâneţe tristă

„Dacă ar fi trăit în orice altă țară, Temistocle Popa ar fi fost foarte bogat, cu conturi care să-i asigure o senectute fără griji, cu limuzină și șofer la scară, cu vilă gen Beverly Hills, cum întîlnim și pe la noi, dar nu aparțin oamenilor de cultură care fac cinste țării. Că nu este deloc așa nu ne miră, așa cum nu ne miră că acum cîțiva ani a fost, grație unei legi strîmbe, evacuat din casa în care crease decenii la rînd și în care locuise anterior buna sa prietenă din tinerețe, marea artistă Maria Tănase.”, scria Octavian Ursulescu după ce compozitorul, la 91 de ani, a fost evacuat din casă. 
 
TEMISTOCLE POPA: „Tot ceea ce am compus a fost compus cu patimă şi cu întregul har pe care l-am avut”
Pasiunea sa pentru muzică vine, probabil, de la părinţi. “Mamei îi plăcea să cânte, cânta frumos. În familia noastră nu prea au fost muzicanţi. Eu am fost absorbit să învăţ muzică, mi-am legat destinul de muzică. Muzica a intrat în viaţa mea şi continuă să fie aşa până când se va întâmpla… minunea. “, ne povestea unul dintre cei mai îndrăgiţi compozitori ai “Epocii de Aur”.

Muzica uşoară este o componentă a vieţii, care menţine un echilibru între dezmăţ şi tandreţe. “Sfătuiesc pe toată lumea să sădească în sufletele copiilor dragostea pentru muzică, să le facă educaţie muzicală şi să promoveze muzica, pentru că ea este toată viaţa noastră. Cel mai frumos lucru este să oferi lumii sunete, nu zgomote, nu cântece desuete. De când ne naştem suntem cu muzica după noi. Probabil că va fi şi ea la locul ei de cinste, pentru că sunt foarte talentaţi tinerii compozitori care vin din urmă. Cu siguranţă, o dată cu trecerea timpului se vor selecta, pentru că acum sunt o droaie de oameni care caută să-şi facă din asta o meserie, dar nu toată lumea are chemare pentru arta muzicii. Sunt sigur că va exista permanent o pagină bună despre muzica uşoară, ce va fi semnată de aceşti copii care încearcă… unii cu mare succes, alţii care abia răzbesc. În orice caz, sunt copii plini de talent.”, spunea maestrul.

Întotdeauna a crezut în meseria sa. “Nu este important ceea ce credem noi despre noi, ci ce cred alţii despre noi. Tot ce am scris am avut bucuria să placă. Am avut şi interpreţi nemaipomenit de buni. Una dintre aprecierile publicului pe care nu o pot uita a fost atunci când s-a prăpădit Luigi Ionescu, cântăreţul lalelelor. La cimitir i-au cântat femeile piesa «Lalele, lalele». A fost un moment îngrozitor de puternic în viaţa mea.” 
I-ar fi drag ca oamenii să privească asupra carierei sale cu plăcere, “pentru că tot ce-am făcut e făcut cu multă pasiune. Tot ceea ce am compus a fost compus cu patimă şi cu întregul har pe care l-am avut.”

Margareta Pâslaru: „Imortalitatea lui Temistocle Popa este asigurată”
 
„Creația lui formidabilă a rămas în memoria colectivă ca punct de reper. Am vorbit și cu doamna Elisabeta Bostan despre colaborarea extraordinară pe care am avut-o și la Teatrul „Constantin Tănase” și la atâtea alte șlagăre, iar acum pregăteam pe blogul personal un mesaj de mulțumire pentru cele două filme — ‘Veronica’ și ‘Veronica se întoarce’ — pentru care el a creat muzica”, a precizat Margareta Pâslaru.

În opinia sa, Temistocle Popa a fost un mare compozitor care a ajuns la sufletul tuturor ascultătorilor, de la mic la mare.

Spynews
David Popovici a vorbit despre relația pe care o are cu Taisia, iubita lui: „Mă face să nu mă simt vinovat”
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Cum a fost țepuit un român în Turcia: ”Ce era să fac? Să mă iau la bătaie cu ei?!”
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Noua înşelătorie care face ravagii în România. „Au luat câte 200.000 de euro de la Guvern”
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
Țara de vis în care să vă petreceți anii de pensie. Serviciile medicale sunt gratuite și se află în topul statelor cu un nivel de trai avantajos
Spynews
David Popovici luptă pentru aurul olimpic și la 100 de metri. Programul de marți al românilor la Jocurile Olimpice de la Paris
Evz.ro
Locul din România în care te naști din nou. Tot stresul se elimină pe aceste meleaguri
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Florin Salam, primele declarații după ce Roxana Dobre și-a luat copiii și s-a mutat la mama ei: 'N-are rost!'
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc după ce prietenul său de 18 ani a intrat în coliziune frontală cu un TIR
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Noi furtuni solare ar putea provoca furtuni geomagnetice cu aurore boreale
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?