Iată câteva sfaturi simple care te ajută să îţi înveţi copilul cum să-şi exprime emoţiile şi să nu mai muşte sau să lovească atunci când este nervos.
Validarea trăirilor
Chiar dacă ţie nu ţi se pare un motiv de supărare, arată-i copilului că ceea ce simte el este important pentru tine. Dacă loveşte sau muşcă, ia-l în braţe şi spune-i: “Ştiu că eşti supărat şi este în regulă să fii nervos, însă nu este în regulă să muşti sau să loveşti!”. În acest fel îl asiguri că nu este “ciudat” pentru că e nervos şi că toţi oamenii se confruntă cu aşa ceva. Numai că unii ştiu cum să-şi gestioneze mai bine trăirile puternice.
Jucării pentru muşcat
Aceste jucării, ca cele pe care le folosesc bebeluşii, pot fi folosite şi de juniorii care nu reuşesc să se integreze foarte uşor într-un grup şi simt nevoia să muşte pentru a fi băgaţi în seamă. Ţine tot timpul la îndemână o astfel de jucărie şi dă-i-o când simţi că este pe cale să se înfurie.
Sursa furiei
Dacă după vârsta de 4 ani, copilul continuă să muşte sau să lovească, este indicat să ceri sfatul unui specialist pentru a descoperi sursa furiei. Poate fi vorba despre un nou bebeluş în familie, un divorţ, un deces, un conflict în familie care să-l destabilizeze. Cere sfatul medicului pediatru în acest sens.
Citeşte continuarea pe sfatulparintilor.ro