Autorităţile de mediu susţin neregulile de la lucrările hidrocentralelor de lângă Transfăgărăşan

Asociaţia Română de Mediu - 1998 (ARM) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care autorităţile de mediu aplică legea. Asociaţia susţine energia 'verde', dar nu cu orice preţ, mai ales dacă mediul este afectat grav.
Romania TV
17 oct. 2011, 07:57
Autorităţile de mediu susţin neregulile de la lucrările hidrocentralelor de lângă Transfăgărăşan

Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea Piteşti, din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, a eliberat un nou Aviz de Gospodărire a Apelor Modificator, nr. 255/20.09.2011 pentru Amenajarea Hidroenergetică pe pârâul Capra.

Acest nou aviz a fost emis la câteva luni după începerea lucrărilor de execuţie a microhidrocentralelor de pe acest râu.

ARM a atenţionat continuu în legătură cu neconformitatea lucrărilor în cauză cu avizele de gospodărire a apelor în vigoare, dar şi cu legislaţia specifică în acest domeniu, justificat de faptul că, absolut vizibil, hidromorfologia cursului de apă este modificată dramatic, iar prevederile actelor de reglementare interzic explicit acest lucru.

Specialiştii asociaţiei au constatat în teren şi au înregistrat în timp evoluţia acestor lucrări. Considerentele tehnice şi legale identificate ca prezentând suspiciuni de neconformare au fost semnalate Administraţiei Naţionale Apele Române şi Gărzii Naţionale de Mediu.

Nu avem deocamdată nicio rezoluţie din partea acestor instituţii, dar, cu discreţie remarcabilă, Administraţia Bazinală Piteşti eliberează avizul modificator nr. 255/20.09.2011, într-un moment în care 80% din lucrările de amplasare a conductelor de aducţiune sunt deja realizate în baza avizului nr. 28/2010.

Noul aviz de gospodărire a apelor aduce modificări în ceea ce priveşte poziţionarea conductelor de aducţiune a apei. Modul în care acestea au fost amplasate în teren a fost considerat neconform cu legislaţia de mediu şi aducător de pagube pentru mediu. Avizul de gospodărire a apelor emis iniţial cuprindea prevederi potrivit normelor în domeniu, dar ARM consideră că lucrările în teren nu le-au respectat.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile Ordinului 15/2006 pentru aprobarea Procedurii de modificare sau de retragere a avizelor si autorizatiilor de gospodarire a apelor, o astfel de modificare se poate opera în faza de proiectare dar şi de execuţie doar atunci când este ‘necesară modificarea parametrilor hidrologici în vederea înlăturării efectelor negative asupra apelor’.

În interpretarea noastră, autorităţile de ape încearcă aducerea prevederilor avizului de gospodărire a apelor la situaţia din teren, adică validează prin acest nou act lucrările deja efectuate într-o formulă neconformă cu prevederile avizului valabil la data modificării.

Nu cunoaştem nici o altă prevedere legală care să permită modificarea avizului de gospodărire a apelor în timpul executării lucrărilor, modificare majoră care se referă la soluţia tehnică iniţială de amplasare a conductelor de aducţiune.

În această situaţie, acordul de mediu care a fost eliberat pe baza avizului de gospodărire a apelor valabil până la data de 20.09.2011 ar trebui suspendat şi, în aceeaşi măsură, autorizaţia de construire iar, până la revizuirea acestora, lucrările la microhidrocentrale ar fi trebuit sistate datorită modificării soluţiei tehnice iniţiale.

ARM susţine în continuare că lucrările care se desfăşoară în bazinul Argeş contravin principiilor Directivei Cadru a Apei şi Directivei Habitate care pun într-o poziţie prioritară protecţia şi conservarea biodiversităţii într-un sit de importanţă comunitară şi prezervarea stării ecologice bune a cursurilor de apă, cu referire clară la aspectele hidromorfologice ale acestora, protecţia ecosistemelor acvatice şi a cadrului natural.

Cazul amenajărilor de pe râul Capra este o excepţie evidentă de la aceste principii şi credem că autorităţile de mediu şi gospodărirea apelor au obligaţia să intervină ferm pentru respectarea acestora.

ARM este preocupată de acest caz deoarece poate deveni simptomatic la nivel naţional atât timp cât astăzi există 297 avize valabile emise de autorităţile de gospodărire a apelor pentru construirea a 536 microhidrocentrale iar o practică similară ar putea provoca compromiterea totală a râurilor de munte din România.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'