Terra Mileniul III: Strategia Energetică a României nu are ţinte şi ignoră protecţia mediului

Strategia Energetică a României (SER) nu este corelată cu strategiile naționale similare ce vizează protecția mediului și nu ia în calcul riscurile sau măsurile de siguranță necesare dezvoltării durabile a sectorului energetic, transmite Fundaţia Terra Mileniul III.
Romania TV
18 ian. 2012, 12:18
Terra Mileniul III: Strategia Energetică a României nu are ţinte şi ignoră protecţia mediului

Terra Mileniul III spune că raportul de mediu al ”Strategiei Energetice a României (SER)pentru perioada 2007 – 2020 actualizată pentru perioada 2011 – 2020” semnalează ”un grad redus de relaţionare” între strategiile ce vizează în principal protecţia mediului şi strategiile sectoarelor economice bazate pe exploatarea resurselor naturale, cum este cazul şi Strategiei Energetice.

Practic, spune fundaţia, SER nu ține cont de elementele de „conflict” dintre utilizarea şi conservarea resurselor naturale, precum relaţia dintre dezvoltarea capacităţilor energetice (hidro, eolian, etc.) şi reţeaua de arii protejate Natura 2000. Raportul de mediu este disponibil pe pagina de internet a Ministerului Mediului și Pădurilor.

Un aspect important invocat de experții care au realizat evaluarea strategică de mediu este lipsa țintelor – autoritățile nu își iau angajamente reale, iar o bună parte din obiective ”nu sunt cuantificabile, descriind mai mult intenţii decât ţinte ce se doresc atinse”, mai transmite fundaţia.

Noua Politică Energetică a Uniunii Europene prevede, printre altele, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) cu 20% până în anul 2020, în comparaţie cu cele din anul 1990, iar SER 2011-2020 nu stabilește nicio ţintă clară în acest sens, potrivit Terra Mileniul III, în contextul în care sectorul energetic are o contribuţie de aproape 70% la emisiile de GES la nivel naţional.

„Planul energetic al Uniunii Europene ”Plan de acţiune pentru eficienţa energetică 2007-2020” cuprinde măsuri prin care UE ar putea face progrese pentru îndeplinirea obiectivului de reducere a consumului global de energie primară cu 20% până în anul 2030. Terra Mileniul III precizează că autoritățile române nu își asumă niciun obiectiv, în condițiile în care SER nu cuantifică nicio țintă la nivel național.

Existența ariilor protejate, ignorată de strategii

Pentru perioada 2005-2025, Strategia de dezvoltare a Hidroelectrica are în vedere obiective de investiţii ce totalizează o putere instalată de 2.157,44 MW, cu o investiţie de 4,2 mil euro. Fundaţia atrage atenţia că nici strategia Hidroelectrica, nici SER nu analizează însă potenţialele conflicte dintre dezvoltarea proiectelor hidroenergetice şi limitările impuse de reţeaua naţională de arii protejate.

În ceea ce privește protecţia calităţii apelor, Planurile de Management ale Bazinelor Hidrografice identifică o serie de măsuri, cum ar fi realizarea de staţii de epurare a apelor uzate menajere şi industriale, măsuri pentru refacerea conectivităţii longitudinale a cursurilor de apă.

Cu toate acestea, precizează fundaţia Terra Mileniul III, multe dintre măsuri nu se regăsesc în SER 2011-2020, deși documentul ar fi trebuit să pună accentul în special pe aspectele privind apele uzate din sectorul energetic şi alterările hidro-morfologice ale cursurilor de apă.

Energie fără limite

Un alt aspect subliniat de evaluare este legat de lipsa unor prevederi clare privind limitele până la care anumite proiecte energetice pot fi „aglomerate” într-un anumit teritoriu, mai transmite asociaţia pentru protecţia mediului.

„Analiza menționează riscul apariţiei unor efecte negative semnificative prin impactul cumulat al acestor proiecte.În contextul în care nu a fost analizată o limită a capacităţii de suport pentru astfel de investiții, se preconizează că aglomerările de proiecte energetice vor apărea în special în zonele cu potenţial ridicat de resurse regenerabile. Un astfel de exemplu (cu dezvoltare rapidă în ultimii 2-3 ani) este aglomerarea de proiecte eoliene în zona Dobrogei, unde lipsesc documentele de planificarea și datele cu privire la impactul tehnologiilor utilizate asupra mediului (în principal asupra habitatelor de păsări şi lilieci)”, scrie fundaţia Terra Mileniul III într-un comunicat.

Exploatările de lignit și uraniu, cel mai slab punctaj

Asociaţia mai atrage atenţia că, dintre direcțiile de dezvoltare stabilite de SER, cele pentru pentru sectorul lignit și pentru sectorul uraniu ridică cele mai mari ingrijorări din perspectiva mediului. Potrivit evaluării, măsurile din aceste domenii ”vor include numeroase efecte negative, dar care pot avea un anumit grad de reversibilitate”.

„Un aspect particular este legat de propunerea privind deschiderea unui nou perimetru de exploatare a uraniului în “Carpaţii Orientali”. Evaluatorii susțin că o astfel de decizie trebuie abordată cu atenţie, în contextul în care în zonele fostelor exploatări de uraniu (ex: Ciudanoviţa, Caraş Severin, în Parcul Naţional Porţile de Fier sau în Parcul Naţional Grădiştea Muncelului), populaţia este convinsă că nivelul de radioactivitate le afectează sănătatea (fapt parţial susţinut şi de puţinele informări publice existente pe acest subiect)”, spune fundaţia.

Potrivit Raportului de mediu, măsura care cumulează cele mai multe efecte potenţiale negative (-12 puncte) este „Punerea în exploatare a noi perimetre pentru valorificarea lignitului şi uraniului. O altă măsură cu potenţiale efecte negative este ”Continuarea programului de energetică nucleară prin finalizarea până în anul 2015 a unităţilor 3 şi 4 Cernavodă, prin atragerea de capital privat (-5 puncte)”.

În acest context, Fundația TERRA Mileniul III își exprimă îngrijorarea față de abordarea strategică a sistemului energetic, în legătură cu care a solicitat Guvernului României clarificări încă din anul 2007, când Strategia a fost publicată în forma sa inițială.

TERRA III a semnalat la acea dată că documentul nu conţine un rezumat al rezultatelor strategiei energetice anterioare, rezultate necesare pentru a asigura că obiectivele propuse sunt realizabile, durabile și eficiente din punct de vedere al costurilor.

De asemenea, reprezentanții organizației solicită reprioritizarea direcţiilor strategice, în sensul exploatării potenţialului de eficienţă energetică şi al surselor regenerabile de energie, care să înlocuiască capacităţile pe bază de combustibili fosili şi nucleari.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!