Prima teză de doctorat din România în domeniul chirurgiei robotice urologice, prezentată la Cluj

Prima teză de doctorat din domeniul roboticii chirurgicale urologice din România a fost susţinută, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, de un fost student român, care acum este vicedirectorul Institutului Oncologic din Milano.
Romania TV
02 dec. 2013, 13:40
Prima teză de doctorat din România în domeniul chirurgiei robotice urologice, prezentată la Cluj

Este pentru prima dată în România când se prezintă un doctorat de chirurgie robotică în domeniul urologiei şi doctorandul este vicedirector al Institutului de Oncologie de la Milano. Deliu Victor Matei a părăsit România în 1987 când era student în anul V la medicină. Cred că este şi pentru prima dată când un cetăţean străin, chiar dacă român de origine, prezintă un doctorat în UMF„, a declarat luni, profesorul Ioan Coman, îndrumătorul de doctorat al medicului Deliu Victor Matei.

Profesorul Coman a subliniat că teza de doctorat a fostului său discipol este deja cunoscută la nivel mondial şi are zeci de citări în reviste de specialitate foarte bine cotate.

Pe de altă parte, în urmă cu cinci ani, Ioan Coman a fost cel care, alături de alţi medici din cadrul Spitalului Municipal Cluj-Napoca, a luat cursuri de la chirurgul Deliu Victor Matei, în momentul în care aici a fost adus, în 2009, unul dintre primii roboţi da Vinci din ţară.

În urmă cu cinci ani a fost alături de noi la debutul chirurgiei robotice în Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Un an de zile am făcut traininguri la Institutul de Oncologie de la Milano şi ne-a fost el nouă mentor. Şi în cei cinci ani de atunci am făcut multe drumuri la Milano, iar el multe drumuri la Cluj, aşa că acest doctorat este şi un model Cluj-Milano de implementare a roboticii în chirurgia urologică, robotul fiind văzut ca un instrument de cea mai mare fidelitate în chirurgie în general şi în urologie. Cu ajutorul lui putem face operaţii de mare delicateţe şi cu performanţe pe măsură„, a spus Ioan Coman.

La rândul său, medicul italian a precizat că relaţiile de colaborare între specialişti din diverse ţări sunt un răspuns foarte bun chiar inclusiv pentru lipsa de finanţare. El şi-a amintit de lipsa de perspective din vremea comunismului, dar a spus că astăzi există posibilitatea ca medicii să poată călători şi să lucreze împreună.

Într-o vreme a fost doar un vis frumos aducerea acestui robot da Vinci la Cluj şi apoi am făcut această reţea de ajutorare Cluj-Milano şi iată că am realizat ce ne-am propus„, a explicat medicul italian.

El a precizat că, în acest moment, România, cu cei cinci roboţi da Vinci, este una dintre ţările dezvoltate din punct de vedere medical, faţă de statele cu care se învecinează şi a nominalizat chiar Ungaria sau Polonia.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Anunț oficial pentru toți șoferii din România. Ce spune legea în 2025: după cât timp se anulează permisul auto dacă nu conduci
Capital.ro
E zi de doliu. Iubita actriță ne-a părăsit. A fost cea mai strălucitoare stea pe scenă și la TV
Playtech.ro
Pensionarii vizați de noile modificări legislative. Situații în care vor fi obligați să returneze pensiile încasate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Clarvăzătoarea supranumită „Baba Vanga a Japoniei” face o profeție înfiorătoare. Un dezastru urmează să lovească lumea în curând
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiuri bizare de Paște. Unde se fură din cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Trecerea NU mai e liberă. Românii obligați să prezinte actele din mai 2025. Se declară și banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se merge la biserică în Noaptea de Înviere și ce semnifică Lumina Sfântă?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul