Brokerii români își mută clienții la bursa din Varșovia, de dragul Fondului Proprietatea

Casele  de brokeraj românești au început să își facă loc și la Bursa din Varșovia, în perspectiva listării , și acolo, a acțiunilor Fondului Proprietatea, cele mai tranzacționate de la București. Deja de mai mulți ani, patru firme de brokeraj românești sunt autorizate la Bursa din Viena.
Romania TV
18 ian. 2012, 12:01
Brokerii români își mută clienții la bursa din Varșovia, de dragul Fondului Proprietatea

Casa de brokeraj Carpatica Invest din Sibiu, din grupul Băncii Comerciale Carpatica, a obținut statutul de membru cu drepturi depline al Bursei din Varșovia, încă din 1 decembrie anul trecut. Este a doua firmă românească de intermediere a tranzacțiilor bursiere, după BT  Securities din Cluj care intră pe piața poloneză, pentru că Fondul Proprietatea urmează să se tranzacționeze și acolo, în căutare de investitori mai mulți și mai puternici.

“Ne-am autorizat la Varșovia pentru că acționarii Fondului Proprietatea au decis că acolo va fi a doua bursă unde se vor tranzacționa acțiunile acestuia. Acolo sunt și mai multe oportunități de plasament decât la București”, a declarat Adrian Ciudin, directorul de tranzacții al Carpatica Invest.

Fondul Proprietatea (FP) este cea mai tranzacționată companie la Bursa de Valori București (BVB), acoperind jumătate din valoarea tranzacțiilor de aici. Cei mai importanți cumpărători ai acțiunilor FP sunt investitorii străini, mult mai prezenți și mai activi la Varșovia decât la Bucureşti, pentru că și oferta este mai bogată acolo.

Listarea și la Varșovia a FP este văzută  de Franklin Templeton,  administratorul FP, ca o apropiere de  marii cumpărători, care ar putea crește cotația Fondului odată cu creștereqa cererii.  Pe de altă parte, investitorii străini care tranzacționează acum la București, acțiunile FP, vor fi mai bucuroși s-o facă la Varșovia, unde, dacă nu sunt deja prezenți, vor avea mai multe oportunități decât la București.

Carpatica Invest, ca și BT Securities sunt printre primele 10 cele mai mari case de brokeraj de la Bursa din București, potrivit valorii tranzacţiilor  intermediate anul trecut.

Carpatica Invest va intermedia, alături de Swiss Capital (fosta KBC Securities) oferta de vânzare și listare a acțiunilor  Tarom la BVB. BT Securities va intermedia  noua ofertă de acțiuni Transgaz, împreună cu brokerii de la Raiffeisen și cei de la Wood& Co. De asemeni, concurează pentru obţinerea mandatului listării Romgaz, în echipa colosului american JP Morgan, alături de  UniCredit CAIB, Alpha Finance şi Alpha Bank.

BT Securities Cluj Napoca, care face parte din grupul Băncii Transilvania, ca şi casele de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, Tradeville Bucureşti şi Estinvest Focşani sunt autorizate să tranzacţioneze şi la Bursa din Viena, tot atrase de oportunităţile mai mari.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...