Temperatura globală a continentului european va creşte cu 1-5 grade C până la sfârşitul secolului, încălzirea fiind mai rapidă în Europa de Sud vara şi în Nord şi Est iarna, potrivit celor circa o sută de simulări desfăşurate de trei ani în cadrul proiectului Euro-Cordex, scrie Mediafax.
Studiul, desfăşurat în paralel de 27 de institute de cercetări, confirmă proiecţiile formulate în cel mai recent raport al Grupului de experţi interguvernamental asupra evoluţiei climei (Giec), aducându-le „la scara impactului schimbărilor climatice şi a măsurilor de adaptare ce pot fi luate de oficiali politici şi din industrie”, a declarat pentru France Presse Robert Vautard, specialist în simulări climatice la Centrul naţional francez pentru cercetări ştiinţifice (CNRS).
„Proiecţiile Giec au avantajul de a fi globale, dar nu pot răspunde la toate întrebările”, cum ar fi cele cu privire la ploile puternice, adaugă cercetătorul. Prin urmare, programul a constat în adaptarea modelelor globale la scări mai mici – până la 12 km în cazul celor mai precise -, permiţând astfel un +zoom+ pe continentul european şi încercând să anticipeze mai bine vremea în viitor. Acest lucru s-a realizat şi pentru alte continente.
Principalele concluzii se referă la evenimente meteorologice extreme: „Vor fi mai multe ploi puternice peste tot în Europa, adică vor exista mai des episoade de ploi intense„, arată Robert Vautard. „O altă concluzie solidă este creşterea numărului de valuri de căldură în Europa sudică şi centrală. În sudul Europei vor fi înregistrate şi mai multe perioade de secetă„, a încheiat cercetătorul.