Reporter: Ce presupune mentalismul?
Cristian Gog: Este o ramura a iluzionsimului, asta e clar. Unele dintre demonstratiile pe care le fac sunt reale altele nu. Mentalistul e acea persoana care are capacitatea de a identifica si manipula anumite elemente parapsihologice ale intelectului uman. Sunt mincinosi profesionisti. Nu profita in sensul rau al cuvantului, dar folosesc avantajele mintii. Sunt implicati in anumite efecte, demonstratii si tehnici care apartin iluzionismului combinate cu o prezentare care duc la un rezultat care trebuie sa fie credibil. Asta, dupa parerea mea, il consider esential. Un mentalist trebuie sa fie credibil, daca nu, nu e mentalism ceea ce face el, e doar un truc, o demonstratie.
In situatia in care trebuie sa demonstrezi ceva folosesti orice mijloc pentru a demonstra acel lucru. Majoritatea efectelor mai impresionante trebuie sa fie intr-un cadru pe care eu il controlez. Controlez acel cadru la fel cum un regizor un platou de filmare. Doar ca tu, ca si spectator, nu trebuie sa stii ca eu controlez acel lucru. Mentalismul inseamna practic citirea gandurilor, influentarea gandurilor si transmiterea lor. Mie mai imi place sa fac si experimente in care demonstrez puterea gandului. Practic in toata aceasta activitate psihologia inseamna foarte mult, desi eu personal nu am terminat psihologia.
Cum ai inceput si ai intrat in contact cu iluzionismul?
Am avut pasiune de mic pentru asa ceva, poate si pentru ca tatal meu mi-a aratat anumite trucuri elementare cand eram mic. Am cautat mult timp singura carte despre care auzisem eu ca exista pe vremea respectiva, o carte a lui Aurel Iosif, Iozefini tatal. Am cautat vreo trei ani cartea aceea prin anticariate pentru ca era singura chestie de care stiam ca exista la noi in tara despre iluzionsim. Cand veneam in Cluj in vizita luam toate anticariatele care imi ieseau in cale. Intr-un final am gasit cartea.
Dar am fost putin dezamagit de continutul cartii pentru ca acolo erau expuse tehnici si metode care se folosesc in iluzionismul de scena. Or eu nu aveam nicio legatura cu asta, mie imi placeau trucurile cu carti la acea vreme. Pentru mine iluzionismul de scena implica in primul rand aparate, ori pentru mine cel mai la indemana a fost un pachet de carti pentru ca erau ieftine si puteai sa le porti la tine tot timpul. Asta inseamna atunci un exercitiu in fata oglinzii, timp de sase-sapte ore pe zi.
Apoi am exersat cu oua, cu monede, cu alte obiecte. Cea mai mare parte din dexteritatea pe care o am astazi am dobandit-o de pe urma acestor exercitii. Odata cu aparitia Internetului am descoperit si alte ramuri ale iluzionismului. De exemplu Street Magic-ul, era ceva nou. Putei sa iesi pe strada cu un pachet de carti sa uimesti lumea.
Nu am mers niciodata la un necunoscut sa ii zic: „hai sa-ti arat un truc”, dar am fost in cadre restranse, alaturi de prieteni. Primele demonstratii publice am inceput sa le fac pe vremea studentiei, intr-un restaurant unde eram ospatar.
Cum ai trecut de la trucurile cu carti la cititul gandurilor?
A fost o diferenta foarte mare, mai ales in privinta metodei de invatare. La mentalism nu mai poti exersa in fata oglinzii, nu poti sa stai in oglinda sa iti citesti propriile ganduri.
Ce inseamna un spectacol de mentalism?
Ceea ce fac la evenimente difera foarte mult de la un eveniment la altul. Eu incerc sa aflu de la inceput exact toate detaliile care ma pot ajuta sa structurez o prestatie care sa fie personalizata pe acel eveniment in parte, de exemplu pentru un team-building la o firma. In acea prestatie pot sa includ anumite mesaje care ajung in mintea celor prezenti la un nivel subconstient. Este un fel de reclama subliminala.
Sa nu crezi ca daca ma duc pe strada si trec pe langa o persoana pot sa-i citesc gandurile pe loc. Eu de multe ori ma aflu in doua situatii. Fie reusesc si fac pe bune asta si pot sa citesc gandurile unei persoane dupa limbaj, gesticulatie, mimica si altele, fie te influentez pe tine sa te gandesti la ceea ce vreau eu sa te gandesti, astfel incat eu sa ajung intr-o postura din care eu sa iti spun ca ti-am citit gandurile, dar tu sa nu stii ca eu te-am influentat. Pentru asta folosesc de exemplu diferite cuvinte cheie.
Daca incepi un spectacol cu o demonstratie de doua minute de citire a gandului tot spectacolul va fi praf de acolo incolo pentru ca nu mai ai ce sa le arati vizitatorilor. Mai intai imi place sa fac niste experimente de „incalzire” la care si cei din sala sa aiba ocazia sa ma cunoasca. Sunt multi care daca nu te cunosc si te vad pe tine ca pe cineva care le spune ca poate citi gandurile devin sceptici si atunci eu nu mai pot lucra cu acele persoane. Cumva trebuie sa faci o conexiune cu acel om.
Asa ca prefer sa am o discutie de cateva minute cu acele persoane si abia apoi incep spectacolul care cuprinde atat citirea gandului cat si transmiterea lor, influentarea lor si chiar si puterea gandurilor. De exemplu chestia cu becul care se sparge sau sa misti obiecte de la distanta.
Cat de reale sunt acele demonstratii de miscare a obiectelor doar uitandu-te la ele?
Telechinezia e reala si mie imi place sa demonstrez asta. Dar nu inseamna ca cred in ea. Am gasit o metoda prin are sa demonstrez acest lucru. La fel cum am gasit metode prin care pot sa demonstrez ca oricine care sustine ca are capacitati paranormale pot sa deomnstrez ca se inseala. Lansez o provocare: daca cineva sustine ca are capacitati paranormale si demonstreaza cum vrea el asta, eu voi arata in maxim 48 de ore cum a dovedit acel lucru.
Deci putem exclude din aceasta ecuatie puterile supranaturale
Noi mentalistii ne impartim in doua categorii. Cei care recunosc inexistenta fenomenului supranatural si cei care nu recunosc. Cel mai bun exemplu in acest sens este Uri Geller (unul dintre cei mai cunoscuti mentalisti din lume – n.red.). El nu citea ganduri, el indoia metale. Dar el e un iluzionist si zice ca face pe bune acest lucru, el nu recunoaste ca de fapt nu e vorba de o putere supranaturale. El a reusit sa-si convinga si sotia si prietenii o viata intreaga de acest lucru. Nu sunt de acord cu el, nu as face asa ceva, dar imi dau seama ce inseamna si il apreciez.
Poti sa ajungi in stadiul in care sa crezi ca esti binecuvantat cu astfel de haruri?
Nu chiar. Dar sunt multi mentalisti care sunt si medium in acelasi timp si spun ca au puteri si sunt convinsi de acest lucru. E adevarat ca poti sa faci lucrurile acestea nativ, fara sa iti dai seama. La fel cum o tiganca vine si iti ghiceste in palma sau in cafea si iti spune viitorul. Eu ca sa pot sa fac lucrul ala a trebuit sa studiez anumite discipline multi ani. Cand mergi la o vrajitoare practic acelasi lucru se intampla, dar ea face acest lucru nativ. Eu am invatat asta timp de multi ani. Multe dintre tehnicile care le foloseste o vrajitoare nu le constientizeaza. Multe dintre lucrurile pe care le fac ele le fac involuntar, la fel ca in serialul Monk. El cand intra intr-o incapere incepe sa observe lucruri, la fel fac si eu.
Ar putea ajuta un mentalist la solutionarea cazurilor politie?
In primul rand nu stiu daca ar fi acceptat. Cand faci chestile astea ajungi la un moment dat sa le faci inconsitent. Dar pana la urma ajungi doar la niste presupuneri. Presupuneri care intr-un fel sau altul trebuie sa le confirmi fara sa intrebi persoana vizata in mod direct.
Prietenii sau familia au retineri atunci cand vorbesc cu tine?
Nu, in niciun caz. Tot ce fac si tot ceea ce demonstrez e doar pentru divertisment. Pe scena vreau sa fac divertisment pentru lume. Ca diverstimentul pe care eu il ofer nu e acelasi cu a altora este adevarat. Diverstimentul meu este mult mai serios. Practic, eu vreau sa arat ca exista si o alternativa la manele si la toate celalalte. De vreo patru ani ofer aceste serivicii.
Cum e lumea cand te prezinti si le spui ca poti sa le citesti gandurile?
Tu trebuie sa faci lumea sa se simta bine. Toate efectele acestea imi place sa arat ca sunt posibile si apoi sa cladesc pe ele. Sa citesc gandurile, dar si sa fac pe altcineva sa citeasca gandurile altcuiva? Acea persoana va pleca acasa si se va gandi ca si el poate sa faca acest lucru. Nu imi place sa provoc audienta.
Cat de pregatita e lumea pentru mentalisti?
Depinde de ce prezinti. De exemplu eu cand eram in facultate eram pasionat de Street Magic. I-am aratat buncii mele ca pot sa levitez. Iti dai seama cam ce idee si-a facut, ea, femeie credincioasa. Am avut nevoie de cateva zile sa ii explic ca e o iluzie.
Cat de adevarata e flacara violet a lui Traian Basescu?
Intr-adevar, o persoana poate fi influentata de la distanta fara sa vorbesti cu ea. Nu poti sa o influentezi sa zica sau sa nu zica ceva, dar poti sa o intimidezi, sa o constrangi. Dar sa nu uitam ca asta e ceea ce am vazut la televizor, inainte de disputa respectiva se puteau intampla multe. Poate fi vorba in acest caz de o insiruirea de evenimente, actiuni si gesturi care te fac sa te simti intr-un anume fel. Cel mai bun exemplu in acest sens e fostul presedinte american Bill Clinton. Nici Basescu nu e foarte departe, dar Clinton este un geniu. S-au facut multe studii de exemplu asupra privirii lui Clinton. Printr-o simpla privire poti sa faci multe, sa inspaimanti pe cineva, sa fii prietenul lui. In cazul lui Basescu sunt convins ca toata povestea cu parapsiholugl e adevarata, dar tehnica flacarii violet nu are nicio legatura.
Citeşte mai mult pe citynews.ro