Balerinul care l-a desfigurat pe directorul artistic de la Balşoi, condamnat la şase ani de închisoare

Justiţia rusă l-a condamnat marţi la şase ani de închisoare pe Pavel Dimitricenko, balerin la Balşoi, care a comandat atacul cu acid asupra directorului artistic al marelui teatru rus, Serghei Filin, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Romania TV
03 dec. 2013, 15:09
Balerinul care l-a desfigurat pe directorul artistic de la Balşoi, condamnat la şase ani de închisoare

Judecătoarea Elena Maximova i-a condamnat şi pe cel care a executat atacul, Iuri Zarutski, la zece ani şi pe şoferul care l-a transportat, Andrei Lipatov, la patru ani. Parchetul ceruse nouă ani de închisoare în cazul lui Dimitricenko, zece ani pentru Zarutski şi şase ani pentru Lipatov. Judecătorul a mai dat curs şi cererii acuzării care solicitase 3,5 milioane de ruble (77.600 euro) drept prejudicii fizice şi morale.

Avocatul lui Dimitricenko a considerat că pedeapsa este ‘nedreaptă’ şi şi-a anunţat intenţia de a face apel. Avocata lui Filin a spus că va discuta în cursul serii cu clientul său, care se află în prezent în Germania, unde urmează să fie supus unei noi operaţii la ochi. ‘Important este să fie mulţumit’, a spus ea. În caz contrar, ar putea face apel la verdict.

Procesul în care s-a judecat atacul comis pe 17 ianuarie în faţa casei lui Filin a început la jumătatea lunii octombrie. Potrivit judecătoarei, cei trei inculpaţi ‘s-au înţeles în prealabil’ să îl comită. ‘Dmitricenko era nemulţumit de felul în care Filin repartiza rolurile şi acorda prime artiştilor, aşa că a elaborat un plan criminal’, a declarat Maximova. Balerinul de 29 de ani, încătuşat şi după gratii în sala de judecată la enunţarea verdictului, a respins în timpul procesului acuzaţia conform căreia ar fi premeditat să îl rănească grav pe Filin, recunoscând doar că a cerut să fie bătut. El s-a declarat dispus să fie condamnat pentru ‘lovituri’, cap de acuzare pasibil de până la doi ani de închisoare.

Zarutski a recunoscut că l-a atacat cu acid pe Filin din proprie iniţiativă.

Serghei Filin, 43 de ani, a fost supus unei grefe de piele şi la mai multe operaţii la ochi, în Germania. Şi-a reluat activitatea la Balşoi în luna septembrie, însoţit în permanenţă de o gardă de corp, dar a mers din nou în Germania după ce starea ochilor i s-a degradat.

Incidentul a dezvăluit mari rivalităţi şi practici îndoielnice din culisele celui mai prestigios teatru din Rusia. S-a vorbit mult despre conflictele interne în cadrul anchetei şi al procesului celor trei bărbaţi. Şi alte scandaluri au pătat de atunci reputaţia teatrului Balşoi. O balerină americană, Joy Womack, a spus în noiembrie, într-un interviu din cotidianul Izvestia, că a fost nevoită să plece de la Balşoi după ce conducerea i-ar fi cerut 10.000 dolari să o distribuie solistă într-un spectacol. În plus, dirijorul şi directorul muzical al teatrului, Vasili Sinaiski, a demisionat din proprie iniţiativă, cu zece zile înaintea premierei operei ‘Don Carlos’ de Verdi.

DailyBusiness
Ce se va înâmpla cu furnizarea căldurii în București. „Funcţionăm cu CET-uri din anii ’64”
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după ce a fost acuzat de abuzuri. Profesorul a fost dus cu ambulanța la spital
Bzi.ro
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei
Fanatik.ro
Leguma de sezon care te poate băga direct în spital. E otrăvitoare și letală pentru om. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu vă jucați cu așa ceva”
Capital.ro
Lege pentru românii care au copaci în curte. Vecinul este obligat la plată
Playtech.ro
Ucraina, cadou cu artificii de ziua lui Vladimir Putin în Crimeea. Ce au...
DailyBusiness
Ce trebuie să facă angajații pentru a li se mări salariul cu 12,5%
Adevarul
Scandal la Kremlin: Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării, a rămas fără birou
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
De ce nu și-a dorit Alina Radi împăcarea cu Nick Rădoi. Chiar dacă nu mai sunt împreună de 11 ani, cei doi încă păstrează legătura
Spynews
Leguma care poate să te otrăvească și să îți fie letală. Mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru: ”Nu vă jucați cu așa ceva” 
Evz.ro
Viața la bloc. Trei reguli esențiale pentru cei care vor să își închirieze apartamentul
Ego.ro
Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
kanald.ro
Ce pensionari beneficiază de recalcularea din oficiu a pensiilor și cum se poate solicita recalcularea la cerere. Prevederile noii legi a pensiilor
Cancan.ro
E scandal pe avere în familia lui Liviu Dragnea! Au trecut aproape 3 ani de la divorț, dar abia acum își reglează conturile. Îi cere fostei soții
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul caută banii românilor. Nu ai dreptul în propria casă sau apartament. Totul se declară
StirileBZI
O familie din România are veniturile medii lunare de 8.210 lei. Cheltuielile se apropie de 7.000 de lei
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
stirilekanald.ro
Ea este Virginia, doctorița de la ATI care a fost aproape strivită de o șoferiță! Coincidență stranie, accidentul s-a produs după ce și-a înmormântat socrul 
substantial.ro
Premiile Europene pentru Patrimoniu 2024: Cinci proiecte remarcabile câștigă Grand Prix-ul
MediaFlux
RĂSTURNARE în CAZUL ȘOȘOACĂ! CCR a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este țara europeană fruntașă la independență energetică?