Decizia fost luată în şedinţa CA cu votul de 7 la 6.
„Consiliul de Administraţie a decis să-l mandateze pe preşedintele-director general să îi întrerupă doamnei Rodica Culcer contractul de director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport „, a declarat pentru RTV.NET Anne Jugănaru, reprezentantul PSD în CA al TVR.
În ceea ce priveşte procedurile ce urmează, Jugănaru a explicat că urmează ca directorul general să ducă la îndeplinire hotărârea Consiliului de Administraţie.
Mai mult, Jugănaru a declarat pentru RTV.NET că, în cursul zilei de astăzi, s-a constatat că Rodica Culcer are două tipuri de contracte: unul pe termen limitat, de câteva luni, pentru calitatea de director interimar la Ştiri şi un al doilea pe 3 ani, pentru calitatea de realizator.
„În condiţiile în care este pensionară, doamna Rodica Culcer are acest contract pe 3 ani. Este evident că aceasta nu se supune regulilor generale din această ţară şi beneficiază de tot soiul de derogări”, a declarat Jugănaru.
Ada Meseşan, reprezentant al PDL în CA, spune însă că reprezentanţii PSD în consiliu „au forţat un vot, care juridic şi legal este nul de drept”.
„Astăzi s-a forţat un vot care, juridic şi legal, este nul de drept, în consecinţă votul politic forţat de către reprezentanţii PSD în CA al TVR nu poat fi aplicat. Atribuţiile CA nu cuprind dreptul de a rezilia contractul niciunui jurnalist şi fac apel la legea 41/ 94 (articolul 27). Acest aspect a fost susţinut atât de noi, cât şi de juristul Consiliului de Administraţie, dar reprezentanţii PSD din şedinţă au susţinut în mod isteric executarea ilegală a Rodicăi Culcer. Precizez faptul că şi preşedintele CA, Alexandru Lăzescu, a votat împotriva acestei propuneri a PSD şi a recunoscut că nu are o bază juridică această impunere a votului. În concluzie, astăzi, în loc să discutăm problemele reale ale TVR, respectiv măsurile de redresare ale instituţiei, având în vedere deficitul de 100 de milioane de euro, am asistat la un spectacol politic jenant, ruşinos, cu note isterice ale colegilor PSD din CA”, a declarat pentru Mediafax Ada Meseşan.
Ea a precizat că, deşi situaţia Rodicăi Culcer nu era pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CA, reprezentanţii PSD au propus încetarea mandatului delegării Rodicăi Culcer la conducerea Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR.
Ada Meseşan a spus că Rodica Culcer a fost delegată să conducă Direcţia Ştirilor de conducerea executivă a Televiziunii Publice (în frunte cu Alexandru Lăzescu, n.r.), nu de Consiliul de Administraţie.
Ea a precizat că şase membri ai CA, inclusiv Alexandru Lăzescu, au votat împotriva încheierii mandatului Rodicăi Culcer la şefia Ştirilor TVR, în timp ce şapte membri CA, majoritatea PSD, au votat pentru.
Poziţia oficială a TVR: E nevoie de o analiză juridică
TVR a emis un comunicat de presă în care spune că hotărârea CA de încetare a mandatului Rodicăi Culcer la conducerea Ştirilor TVR va fi supusă unei analize juridice, întrucât aprobarea „angajării şi concedierii personalului societăţii” este atribuţia exclusivă a directorului general al TVR.
„Având în vedere că aprobarea «angajării şi concedierii personalului societăţii», potrivit art. 28 lit d) din Legea nr. 41/1994, este atribuţia exclusivă a directorului general al TVR, Alexandru Lăzescu a informat Consiliul de Administraţie că votul dat pe această hotărâre va fi supus unei analize privind temeiul juridic, în raport cu atribuţiile Consiliului de Administraţie, prevăzute la art. 28 lit d). din Legea nr. 41 – 1994”, se spune în comunicatul TVR.
Rezultatul analizei va fi comunicat Consiliului de Administraţie în următoarea sa şedinţă, din 26 ianuarie, se precizează în acelaşi comunicat.
Rodica Culcer nu se dă dusă
Rodica Culcer a ripostat şi a spus că membrii CA nu au nicio atribuţie, potrivit legii, în privinţa angajaţilor Televiziunii Române.
„CA nu are nicio atribuţie în ceea ce mă priveşte. În numele angajatorului semnează Alexandru Lăzescu (preşedintele-director general al TVR, n.r.). Dacă doamna Juganaru (Anne Jugănaru, membru în CA, n.r.) şi cei care au votat nu au citit legea, nu este problema mea. Ei pot să voteze ce vor. Votul este legal, hotărârea este nelegală„, a explicat Rodica Culcer, pentru Mediafax.
„În privinţa statutului meu de pensionară, angajată cu contract de muncă legal, amintesc doar că în CA sunt cel puţin doi pensionari ai SRTv, care încasează şi indemnizaţie şi drepturi de autor din activitatea lor în TVR. Dacă ei pleacă şi renunţă la aceste drepturi, plec şi eu„, a mai spus Rodica Culcer.
Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie. Rodica Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuţie, îndeplinind, prin delegare, atribuţiile de director al Ştirilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.