‘Aş vrea să mai fac o precizare: eu îmi fac datoria morală, ca preşedinte, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică, dar nu voi putea să am decât acţiunile legale: adică trimis bugetul înapoi la Parlament şi, eventual, dacă vor fi situaţii de neconstituţionalitate, să-l atac şi la Curtea Constituţională. Dar atât. Eu nu pot impune prin alte mijloace Guvernului şi să renunţe la OUG prin care a modificat Codul fiscal sau, după trimiterea înapoi în Parlament a bugetului, dacă bugetul este votat în aceeaşi formă, sunt obligat să-l promulg, în cazul în care nu-l atac şi la CCR. Cert este însă că, indiferent ce măsuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plăti şi salariile şi pensiile, pentru că România nu rămâne fără buget, ci execută bugetul anului trecut’, a spus Băsescu, după întrevederea avută cu premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni.
În acelaşi timp, el s-a oferit să ‘înveţe’ Guvernul cum să procedeze astfel încât să plătească majorarea salariului minim, a indemnizaţiei medicilor rezidenţi sau a salariului pentru profesori ‘fără să aibă bugetul aprobat în Parlament’.
‘Iar dacă, să presupunem, bugetul n-ar fi gata şi Guvernul are nevoie de asistenţă pot să-i învăţ cum să facă să plătească şi indexările şi creşterea salariului minim şi banii pentru dascăli şi creşterea venitului minim garantat şi creşterea indemnizaţiei pentru medicii rezidenţi. Pot să-i învăţ cum să facă acest lucru, respectând legea, fără să aibă bugetul aprobat în Parlament. Totul este să întrebe, dacă nu ştiu. Dacă ştiu, să o facă. Dacă nu, îi pot ajuta’, a afirmat Băsescu.
El a susţinut, însă, că nu poate să-şi asume aplicarea accizei la combustibil, declarându-se convins că măsura ar avea acelaşi efect ca şi majorarea TVA efectuată în 2010 – în principal reducerea consumului.
‘Însă nu-mi poate cere nimeni să-mi însuşesc o măsură care eu – sunt convins – va avea acelaşi efect pe care l-a avut TVA (creşterea de TVA de la 19% în 2010). Atunci însă eram într-o situaţie în care nu aveam bani şi România era destabilizată. Acum România este o ţară stabilă macroeconomic şi este păcat ca, printr-o astfel de măsură, să afectez şi cetăţenii, şi companiile şi să reduci şi consumul, pentru că asta se va întâmpla, iar marea problemă pe care o are România este reducerea consumului. Acestă măsură se va aşeza pe efectele pe care continuă să le aibă creşterea TVA. Mai mult decât atât, şi preţul la benzină şi motorină va avea două influenţe: una este din celebra taxă pe stâlp, deci celebra taxă pe construcţii, care se va reflecta şi în benzină, şi în motorină şi în păcura pentru încălzire şi peste ea vine şi această acciză. Deci creşterea va fi mai mare de 52 sau 53 de bani la combustibil’, a adăugat şeful statului.
VEZI SI: