„Preşedintele Republicii, François Hollande, a confirmat că în februarie 2011 a fost spitalizat câteva zile la o secţie de urologie din cadrul Centrului universitar Cochin (la paris) din cauza unei hipertofii benigne a prostatei”, se arată într-un comunicat emis de Palatul Elysée. Şeful statului precizează că, „în urma acestei intervenţii, nu a fost necesară vreo monitorizare medicală”, potrivit comunicatului de la Elysée. Premierul Jean-Marc Ayrault a confirmat anterior că preşedintele a fost operat la nivelul prostatei.
Întrebat despre această informaţie dezvăluită de postul de radio France Info, premierul a răspuns pentru postul de radio RTL că Hollande „nu era preşedintele Republicii atunci când a fost supus acestei mici operaţii benigne”. „Numeroşi francezi s-au confruntat cu probleme la nivelul prostatei începând de la vârsta de 50 de ani, este un lucru destul de banal”, a adăugat el. „Oare nu trebuie respectat acest lucru? Eşti obligat să îţi etalezi viaţa privată?„, s-a întrebat premierul.
Întrebat de postul Radio France Internationale (RFI), deputatul UMP (opoziţie) Bernard Debré, un eminent specialist în urologie şi şeful secţiei în care a fost operat François Hollande, a oferit asigurări, miercuri, că François Hollande „nu s-a ascuns” atunci când a fost operat.
„Nu înseamnă nimic. E ca şi cum ai spune «ştii, François Hollande a făcut o apendicectomie la vârsta de şapte ani». Ei, şi?”, a spus declarat Debré, care a făcut parte din echipa care l-a îngrijit pe François Mitterrand, operat de un cancer la prostată în septembrie 1992, în finalul celui de-al doilea mandat de şapte ani.
Buletinele de sănătate ale preşedinţilor, subiect sensibil în Franţa
De când a devenit preşedinte, două buletine au fost publicate cu privire la starea sănătăţii lui Hollande. Ultimul, publicat pe 6 martie 2013, releva că starea de sănătate a preşedintelui este „normală”.
Sănătatea sănătăţii preşedinţilor Republicii este un subiect sensibil în Franţa, după ce boala lui Georges Pompidou a fost ţinută secretă până la decesul acestuia, în post, în 1974, şi după cancerul de care a suferit François Mitterrand, o boală ţinută secretă ani de zile, în spatele unor buletine de sănătate mincinoase semnate de către medicul său personal.
Polemica a reizbucnit în septembrie 2005, când, după trei ani de la realegerea sa ca preşedinte, Jacques Chirac a suferit un accident vascular cerebral. Până atunci el nu a considerat oportun să informeze publicul despre starea sa de sănătate, invocând principiul respectării vieţii private.
François Hollande s-a angajat, în schimb, să publice un comunicat la fiecare şase luni.