George Maior: Au existat atacuri cibernetice împotriva unor ministere importante

Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, că doar 14% din necesităţile Serviciului, din perspectiva ameninţărilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014, el menţionând totodată că au fost atacuri, anii trecuţi, la adresa unor ministere importante din România.
Romania TV
05 dec. 2013, 13:33
George Maior: Au existat atacuri cibernetice împotriva unor ministere importante

Potrivit directorului SRI, doar 14% din necesităţile SRI, din perspectiva ameninţărilor cibernetice, sunt acoperite de bugetul pe 2014 şi a arătat că mărirea din buget este foarte mică, iar investiţiile în tehnologie sunt foarte costisitoare.

George Maior a declarat, într-o emisiune difuzată de B1 Tv, că SRI este şi autoritate în domeniul terorismului şi în ceea ce priveşte fenomenul de contrainformaţii şi contraspionaj.

Directorul SRI a vorbit şi despre spionajul electronic, precizând că au fost atacuri, anii trecuţi, chiar la adresa unor ministere importante, care gestionau informaţie semnificativă din punct de vedere diplomatic şi strategic.

Maior a precizat că aceste atacuri au venit din afară, dar a ţinut să precizeze că este greu de dovedit dacă acestea au venit dinspre entităţi statale.

„Este foarte greu de dovedit acest lucru. Rămânem în sfera unui război tăcut şi silenţios cu diverşi actori în acest domeniu”, a mai apreciat Maior.

Despre întârzierea adoptării bugetului, George Maior a spus: „Sper să avem buget cât mai repede şi sper ca acel buget să fie executat bine”.

Referitor la vulnerabilitatea României în faţa unei ameninţări teroriste, George Maior a declarat că „orice stat e vulnerabil, oricât ar fi de puternic”.

„Dacă e ceva de care sunt satisfăcut în acest mandat lung este că, din punct de vedere al stării de securitate naţională, nu am avut un asemenea incident şi asta este foarte important din punctul de vedere al unui serviciu de informaţii”, a menţionat el.

Maior a mai arătat că unele incidente de acest fel au fost „dejucate”, iar altele „prevenite”.

George Maior a vorbit şi despre scandalul internaţional al interceptărilor.

„Noi nu am încheiat un protocol şi un acord cu NSA, fie pentru a lăsa NSA să opereze interceptări pe teritoriul naţional, fie de a primi date masive din propriile noastre interceptări. Putem gestiona, din acest punct de vedere, care este foarte sensibil, noi înşine, aspecte de securitate naţională în domeniul interceptărilor”, a spus directorul SRI.

El a apreciat că s-a considerat că este bine să aplicăm legea românească în cazul interceptărilor.

„Noi operăm acest cazuri extrem de intruzive, pe baza unui mandat emis de judecător şi este şi o chestiune de aspect intim naţional. Aşa am văzut noi”, a spus George Maior.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Capital.ro
Se dau 30.000 de lei pe lângă salariu! Cine poate primi banii
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretele din spatele BMW. Mistere din istoria celebrei mărci auto
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Ucraina cere pace. Anunțul ISTORIC al Rusiei: La unison cu poziția noastră
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Olaf Scholz Consideră Posibilă Victoria Kamalei Harris în Alegerile Prezidențiale din SUA
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!