Sonda Voyager 1 a transmis spre Pământ „sunete” din spaţiul interstelar

De dincolo de graniţa sistemului nostru solar, sonda Voyager 1 a transmis spre Pământ înregistrări ale sunetelor din noul mediu în care se deplasează, dincolo de heliosferă, în spaţiul interstelar.
Cristina Dinu
06 dec. 2013, 09:01
Sonda Voyager 1 a transmis spre Pământ

Deşi este adevărat că vidul cosmic este un spaţiu mut, în care nu se propagă undele sonore (fiind nevoie de existenţa unui gaz sau a altei substanţe care să poată transmite aceste unde) semnalul care a fost transmis de Voyager 1 poate fi ascultat la frecvenţe ce sunt detectate de urechea umană.

NASA a anunţat în luna septembrie că sonda Voyager 1 a părăsit heliosfera din august 2012. Heliosfera reprezintă un strat extern format din particule de energie ridicată emise de Soare (vântul solar), aflat în jurul sistemului solar. Spaţiul geometric pe care îl ocupă este limitat de interacţiunea cu mediul interstelar, energia particulelor fiind anulată treptat de acesta, până la aria în care viteza de propagare se anulează (landa solară).

Astrofizicianul Don Gurnett a prezentat, într-o conferinţă de presă, o serie de sunete pe care le-a înregistrat instrumentul PWSI (plasma wave science instrument) cu care este dotată sonda.

„În sens strict, acest instrument nu are cum să detecteze sunete. El detectează propagarea undelor de electroni în gazele ionizate sau ‘plasma’ prin care călătoreşte sonda Voyager 1”, conform unui comunicat al NASA. Aceste unde se produc la frecvenţe ce pot fi detectate de urechea umană.

„‘Putem să redăm datele înregistrate printr-un amplificator de sunet şi să le ascultăm”, a explicat Don Gurnett, care este profesor de fizică la Universitatea din Iowa. „Frecvenţa ne indică densitatea gazului care înconjoară sonda”, a mai adăugat el.

În cadrul heliosferei sunetele au o frecvenţă de aproximativ 300 Hz. Odată ce Voyager 1 a părăsit heliosfera, frecvenţa „a sărit” până la valori între 2 şi 3 kHz”, frecvenţă corespunzătoare zonelor cu aglomerări dense de gaz din spaţiul interstelar, conform NASA.

În continuare, oamenii de ştiinţă doresc să studieze interacţiunea dintre câmpul magnetic interstelar şi cel al Soarelui, din cadrul heliosferei, cel puţin atât timp cât sonda Voyager 1 şi sora sa geamănă, Voyager 2, vor mai avea energie. Aceste sonde funcţionează cu energie nucleară – ele folosesc căldura degajată din descompunerea naturală a plutoniului radioactiv pentru a genera electricitatea necesară funcţionării instrumentelor de bord.

Conform estimărilor, echipa de control al misiunii susţine că după anul 2020 va trebui să înceapă să renunţe, unul câte unul, la instrumentele de la bordul sondei, pentru a economisi energia. În jurul anului 2025 sonda îşi va epuiza probabil resursele de plutoniu radioactiv, va continua să rătăcească prin spaţiul interstelar dar nu va mai emite niciun semnal.

Voyager 2, care se îndreaptă într-o direcţie diametral opusă spre ieşirea din sistemul solar, mai are 5 – 7 ani până să ajungă în spaţiul interstelar, conform lui Donald Gurnett, cercetător şi specialist în misiunile Voyager de la Universitatea din Iowa.

„Suntem cu adevărat într-un mediu cu totul străin. Descoperirile pe care le va face în continuare Voyager ne vor întrece imaginaţia”, susţine el.

Cele două sonde Voyager, lansate amândouă în 1977 pentru a studia planetele gigantice gazoase ale sistemului solar, au la bord înregistrări fonografice pe discuri din aur ce conţin câteva bucăţi muzicale, mesaje de salut în limbile pământenilor, dar şi sunete şi imagini de pe Pământ. Acest proiect a fost coordonat de celebrul astronom şi futurolog Carl Sagan, care a încetat din viaţă în 1996.

După ce a părăsit sistemul solar, Voyager 1 va mai trebui să „vagabondeze” încă aproximativ 40.000 de ani pentru a străbate distanţa de 1,7 ani lumină ce o desparte de o altă stea din constelaţia Camelopardalis, denumită AC +79 3888. Sonda călătoreşte cu viteza aproximativă de 1,6 milioane de kilometri pe zi.

Alte două sonde gemene lansate de NASA în anii ’70, Pioneer, părăsesc la rândul lor sistemul solar, însă nu mai pot transmite informaţii pentru că nu mai au energie la bord.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!