‘Rusia a accentuat în ultimele luni o linie care uneori chiar aminteşte de Războiul Rece. Sunt anumite declaraţii şi chiar măsuri şi, lăsând de-o parte armele, tonul Rusiei s-a înăsprit, atitudinea care evocă din nou această separare în blocuri, perceperea UE ca un bloc ostil la adresa Rusiei sunt lucruri cu totul regretabile. E cert că sunt la îndemână şi am discutat cu colegii de la Chişinău cam ce s-ar putea întâmpla, măsuri de natură economică în stare să afecteze imediat soarta foarte multor cetăţeni din Republica Moldova şi asta e vulnerabilitatea. În vreme ce represalii economice dinspre Moscova au efect imediat nu pot exista măsuri la fel de rapide din partea UE care să le compenseze. E posibil ca Rusia să joace această carte’, a spus Antonescu la un post de televiziune.
El a adăugat că România trebuie să-i sensibilizeze pe partenerii de la Bruxelles în a înţelege că dacă au convenit la Vilnius că Republica Moldova porneşte pe acest drum trebuie să se meargă din ambele direcţii. ”O cât mai rapidă decizie în problema vizelor va fi decisivă pentru ca marea parte a populaţiei din Republica Moldova să înţeleagă că acesta este drumul”, a adăugat preşedintele Senatului.
Republica Moldova şi Georgia au parafat la 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere, implicit pe cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.
Acordul de Asociere reprezintă o modalitate concretă de colaborare în relaţiile dintre UE şi statele din Parteneriatul Estic ce se concretizează pe sprijinul pentru reformele de bază, pe redresarea economică, pe buna guvernare şi pe o amplă liberalizare a comerţului cu UE.
Republica Moldova şi Georgia au început negocierile referitoare la Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în 2010, ambele state sperând să semneze acest document în 2014.
VEZI SI: