Fred Schiphorst, 60 de ani, este unul dintre cei care a intrat în acest program. După ce a fost şomer mai bine de 10 ani din cauza unui accident la spate şi a alcoolismului său cronic, Fred este din nou angajat, lucrează în salubritatea şi este determinat să nu piardă şi acest loc de muncă.
‘Nu sunt mândru că sunt alcoolic, dar mă mândresc cu faptul că am din nou un loc de muncă’, a comentat Fred Schiphorst, beneficiar al acestui program care îşi propune să-i îndepărteze de pe străzi pe alcoolici, plătindu-i în bere pentru a aduna gunoiul şi a face curăţenie.
Pe lângă bere, marca de băutură variind în funcţie de cea mai bună ofertă de pe piaţă, fiecare membru al echipelor de salubritate mai primeşte jumătate de pachet de tutun pentru rulat, o masă caldă şi 10 euro pe zi.
Acest program este susţinut de guvern şi a fost iniţiat anul trecut de Fundaţia Rainbow, o organizaţie privată, dar care beneficiază de finanţare guvernamentală, care îi ajută pe oamenii străzii şi pe dependenţii de droguri şi alcool. Programul este atât de popular încât s-a format deja o lungă listă de aşteptare cu numeroase persoane care doresc să muncească în schimbul acestei forme de plată.
Unul dintre cei mai entuziaşti susţinători ai acestui program este Fatima Elatik, primarul unui district din estul Amsterdamului. În calitatea ei de musulman practicant, Fatima Elatik a precizat că nu este de acord cu consumul de alcool, dar a adăugat că ‘alcoolicii nu pot fi pur şi simplu ostracizaţi’. Este mai bine dacă ei primesc ceva util de făcut, iar dependenţa lor este restrânsă la o cantitate limitată de bere, fără a primi băuturi mai tari.
Membrii echipelor de curăţenie din Amsterdam nu au voie să consume alcool în timpul desfăşurării activităţii.