Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat, luni, după audierile din Comisia de buget-finanţe din Senat, că a venit „să spună adevărul”, potrivit Mediafax.
„Dacă cine va crede că sub semnătura guvernatorului BNR putem spune altceva decât adevărul se înşeală”, a precizat Cinteză.
El a arătat că membrii comisiei au fost interesaţi de activitatea CEC în perioada de după 2011. „La lucrul acesta se răspunsese printr-o adresă semnată de domnul guvernator”, a spus el.
Cinteză a mai spus că senatorii au fost interesaţi de concluziile raportului de supraveghere care luni dimineaţă a fost depus la BNR şi a fost comunicat şi acţionarului CEC.
„În următoarele două-trei zile, în măsura în care legislaţia ne va permite, şi acest lucru trebuie analizat la nivelul BNR, aspecte legate de concluziile Băncii Naţionale în controalele care s-au făcut la CEC în ultimii doi ani”, a mai declarat Cinteză.
De asemenea, Nicolae Cinteză a declarat întrebat despre presiuni din partea unor politicieni la adresa CEC Bank, că aceasta „este o bancă de stat şi probabil astfel de lucruri se întâmplă în orice ţară din lume în care statul are participaţii”.
„E bancă de stat şi probabil că astfel de lucruri se întâmplă în orice ţară din lume în care statul are participaţii într-o bancă. De asta este şi dorinţa de a o provatiza, s-a încercat privatizarea tocmai pentru a limita presiunile astea”, a spus Cinteză.
El a mai spus că, dincolo de acest aspect, CEC trebuie să se lupte cu competiţia din piaţă.
„Dacă vrem să dăm credite prin telefon, atunci să dăm credite prin telefon, dar să nu ne mirăm că în final vom face provizioane în aşa fel încât banca să fie scoasă din competiţie”, a mai arătat Cinteză.
Întrebat dacă în cazul acordării acestui credit poate vorbi de intervenţie politică, Cinteză a răspuns: „Nu am identificat favoruri făcute, condiţiile sunt condiţii practicate în CEC şi care s-au dat şi în alte situaţii”.
Nicolae Cinteză a respins şi ideea unor intervenţii la BNR pe tema acordării creditului Ioanei Băsescu: „Să fim serioşi. Chiar credeţi că astfel de lucruri se întâmplă? Nici nu aş sta de vorbă, nici nu aş răspunde la astfel de telefoane”.
„Aşa cum a fost aprobat, părerea mea este că este (solvabil – n.r.)”, a spus Cinteză despre creditul Ioanei Băsescu, adăugând că BNR ar fi cerut să provizioneze un astfel de credit în condiţiile în care s-ar fi identificat că s-a acordat fără respectarea normelor de prudenţă ale BNR, a regulamentului 17 sau reglementărilor anterioare.
Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a precizat vineri că documentele cerute de comisie de la CEC Bank au fost trimise şi urmează să fie analizate de senatori, începând de luni.
Printre documente se află şi lista tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.
Comisia de buget-finanţe a mai cerut să i se pună la dispoziţie normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează CEC Bank şi acordă credite.
În plus, s-a decis ca CEC să transmită comisiei o listă, începând cu anul 2011, cu creditele speciale acordate în afara politicii normale de creditare.
Comisia senatorială urmează să audieze, marţi, pe prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank.
Comisia a mai stabilit, cu unanimitate de voturi, ca în perioada 10-12 decembrie, dacă e necesar, să fie invitate la audieri şi alte persoane din cadrul CEC Bank, inclusiv directori de sucursale din ţară.