Confuzie la morgă. O familie a primit alt cadavru decât cel al rudei decedate

O familie din localitatea vrânceană Popeşti a reclamat, luni, că a primit de la morga Serviciului de Medicină Legală Vrancea alt cadavru decât cel al rudei decedate.
Filip Stan
09 dec. 2013, 20:17
Confuzie la morgă. O familie a primit alt cadavru decât cel al rudei decedate

Sâmbătă, Valy Dănuţ Ion, în vârstă de 42 de ani, a fost găsit mort într-un şanţ din comuna Băleşti, iar trupul neînsufleţit a fost transportat la SML Vrancea pentru efectuarea necropsiei. Tot sâmbătă, a fost găsit decedat în crama locuinţei sale Valentin Găitănaru, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Popeşti, şi cadavrul acestuia fiind dus la SML, informează Mediafax.

Luni dimineaţă, când familiile celor doi bărbaţi decedaţi au venit să ia cadavrele pentru a le înmormânta au constatat că acestea fuseseră inversate, mai precis trupul neînsufleţit al lui Ion Valy Dănuţ fusese dat familiei Găitănaru. Fiul lui Valentin Găitănaru susţine că ar fi spus că nu este cadavrul tatălui său, dar că angajaţii morgii i-ar fi impus să-l ia motivând că „l-a modificat formolul”.

În schimb, surorile lui Valy Dănuţ Ion au refuzat să ridice trupul neînsufleţit al unui necunoscut.

„Am venit la Băleşti pentru că am aflat că a decedat fratele meu. A murit pe stradă pentru că a avut o viaţă mai neplăcută. Părintele din sat l-a găsit, a chemat ambulanţa, dar nu s-a mai putut face nimic şi l-a adus aici. Astăzi (n.r. – luni), am fost anunţaţi de Poliţie să îl luam de la morgă. Am intrat şi, când să ne luăm mortul, am constatat că nu era mortul nostru. Era acoperit, am vrut să îl văd şi l-am chemat repede pe părinte spunându-i că nu este fratele meu şi el a confirmat. În schimb, la brăţară era trecut numele lui. Noi nu vrem nimic altceva decât să se recunoască greşeala. Noi ziceam că nu e el, iar ei tot insistau să îl luăm. Și noi am zis «nu, că s-a făcut schimb cu celălalt cadavru, care deja ajunsese în altă parte»”, a spus Gina Nely Ion, sora lui Valy Dănuţ Ion.

CITEŞTE ŞI Gestul MACABRU la care a recurs un angajat al unei MORGI. Nu o să crezi ce i-a făcut SOŢIEI

Fiul celuilalt bărbat mort a luat însă acasă trupul neînsufleţit al celuilalt bărbat, şi nu al tatălui său. El susţine că angajaţii morgii i-au impus să ia cadavrul acasă.

„Tatăl meu a decedat sâmbătă şi azi dimineaţă (luni – n.r.) am venit să îl luăm de la morgă. Ni s-a impus să îl luăm. Noi am zis că nu e el, dar ei ne-au zis că l-a modificat formolul, că este el şi l-am luat de aici şi l-am dus la biserică”, susţine Marius Găitănaru, fiul decedatului Valentin Găitănaru.

Prin urmare, acesta a dus trupul neînsufleţit al altui bărbat la biserica din satul Rucu, comuna Popeşti, pentru a-l pregăti de priveghi.

Sora lui Valy Ion a refuzat să plătească taxa de îmbălsămare de 146 de lei de la Serviciul Medico Legal Vrancea.

„Nu plătesc pentru greşeala pe care au făcut-o. Am banii la mine, dar nu le dau, pentru că este ruşinos să se întâmple astfel de greşeli”, a spus femeia.

Conducerea Serviciului de Medicină Legală spune că întreaga responsabilitate pentru confuzia creată aparţine firmei de pompe funebre cu care spitalul are contract.

Medicul şef al SML Vrancea, Silviu Lucasievici, susţine că de vină pentru situaţia creată sunt cei de la firma de transport cadavre S.C. Bratu, motiv pentru care va propune conducerii Spitalului Judeţean Vrancea să rezilieze contractul cu aceştia. De asemenea, Lucasievici susţine că o parte din vină o are Poliţia, care nu s-a prezentat la SML cu cărţile de identitate ale celor doi decedaţi.

„Este o greşeală de execuţie a firmei de transport cadavre, deoarece noi ne-am bazat pe brăţările de identificare puse de ei, mai ales că Poliţia nu ne-a pus la dispoziţie cărţile lor de identitate. Am insistat ca familiile să îşi ia cadravele deoarece ne-am bazat pe acele brăţări. Voi propune conducerii spitalului să rezilieze contractul cu firma de transport cadavre, deoarece această greşeală a adus un grav prejudiciu atât familiilor, cât şi instituţiei noastre”, a declarat medicul Silviu Lucasievici.

Poliţiştii susţin însă că în momentul în care o persoană este găsită decedată, după cercetarea la faţa locului, atunci când identitatea este cunoscută, persoanei decedate i se pune o braţară de identificare de către reprezentanţii firmei care transportă cadavre. Ulterior, poliţiştii trimit la SML o rezoluţie de necropsie, prin care se solicită concluziile medico-legale. Drept urmare, poliţiştii susţin că nu au obligaţia să prezinte la SML cartea de identitate a persoanei decedate.

În replică, patronul firmei de pompe funebre susţine că vina este comună, dar, cu toate astea, l-a concediat pe angajatul care a pus greşit celor doi bărbaţi decedaţi brăţările de identificare.

„Oarecum, ne asumăm această greşeală. Drept urmare, l-am concediat pe băiatul care a încurcat brăţările. Dar era seară, nici nu aveam cărţile lor de identitate şi s-a greşit. Nu cred că este numai vina noastră, e o vină comună”, a afirmat Gabriel Bratu.

În cele din urmă, situaţia a fost rezolvată, luni, în jurul orei 15.00, cele două familii luându-şi morţii acasă pentru a-i înmormânta creştineşte.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!