Noi audieri pentru creditul Ioanei Băsescu. Membrii Comitetului de direcție al CEC, chemaţi să dea explicații

Comisia de anchetă CEC continuă audierile în cazul creditului acordat de către CEC Ioanei Băsescu. După situația tensionată de luni când șeful CEC nu a răspuns tuturor întrebărilor senatorilor, invocând secretul bancar, marţi este rândul membrilor Comitetului de direcție al CEC să dea explicații.
Romania TV
10 dec. 2013, 07:34
Noi audieri pentru creditul Ioanei Băsescu. Membrii Comitetului de direcție al CEC, chemaţi să dea explicații

„Marţi vor veni membrii Comitetului de direcţie la ora 13,00. Ne vedem aici cu domnul Stamatian (Andrei Liviu Stamatian, prim-vicepreşedinte CEC Bank – n.r.), iar de la ora 14,00, cu ceilalţi trei vicepreşedinţi. (…) Am convenit cu membrii comisiei ca miercuri, la 10,00, să ne întâlnim din nou cu domnul preşedinte Gheţea (Radu Gheţea – n.r.) pentru a lămuri şi cele câteva întrebări la care domnia sa nu a putut să răspundă cu privire la activitatea managerială a CEC: credite neperformante, măsurile pe care le-au luat cu privire la aceste credite şi multe altele”, a declarat Cosmin Nicula, preşedintele comisiei, la finalul audierilor de luni.

Şedinţa Comisiei de buget-finanţe din Senat care anchetează activitatea CEC Bank s-a desfăşurat, luni, cu uşile închise, invitaţi fiind Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, şi ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

La finalul audierii preşedintelui CEC Bank, senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat că Radu Gheţea a invocat în deschiderea audierii sale Legea 217 privind secretul bancar.

„Comisia i-a comunicat domnului Gheţea că urmează să studieze aceste aspecte. (…) Nu putem nici noi să dăm un raport competent fără a putea avea toate informaţiile necesare. Urmează să cerem un punct de vedere al Băncii Naţionale pentru acest subiect şi CEC să ceară un punct de vedere extern către Ministerul de Finanţe şi BNR. Colegii mei au pus o serie de întrebări. La ce a putut domnul Gheţea să răspundă, a răspuns, la ce nu a putut, a rămas să răspundă miercuri, la ora 10,00. A răspuns doar la informaţii publice”, a spus Dumitrescu.

Pe de altă parte, Radu Gheţea a afirmat că în cadrul audierii i-au fost cerut date cu caracter statistic.

„Am fost invitat să dau informaţii, să răspund la întrebări. S-au făcut câteva solicitări cu privire la prezentarea de către bancă în zilele următoare a unor date cu caracter statistic”, a explicat preşedintele CEC Bank, citat de Agerpres.

Potrivit şefului Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, CEC Bank i-a acordat creditul Ioanei Băsescu în condiţii de respectare a normelor interne ale instituţiei bancare şi a normelor de prudenţă ale Băncii Centrale.

„Comisia a fost, în general, interesată de activitatea desfăşurată de CEC Bank în perioada de după 2011. La lucrul acesta se răspunsese şi printr-o adresă semnată de domnul guvernator (Mugur Isărescu – n.r.). A fost interesată de concluziile raportului de supraveghere care, azi de dimineaţă, a fost depus la BNR şi concluzia respectivă a fost comunicată acţionarului băncii, urmând ca în următoarele 2-3 zile să furnizăm comisiei, în măsura în care legislaţia ne va permite, aspecte legate de concluziile la care a ajuns BNR în controalele care s-au făcut la CEC în ultimii doi ani. Concluzia raportului este că acest credit s-a acordat în condiţii de respectare a normelor interne ale CEC şi a normelor de prudenţă ale BNR”, a spus Cinteză, la finalul audierii sale în cadrul Comisiei de buget-finanţe din Senat.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a arătat că CEC Bank nu şi-a îndeplinit ţintele pe care şi le-a asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli.

„Am solicitat întregii conduceri executive a CEC Bank să ia măsuri de modernizare a băncii şi, mai ales, de îmbunătăţire a procedurilor de acordare a creditelor şi de finanţare a mediului economic şi, de asemenea, de îmbunătăţire a sistemelor şi procedurilor informatice ale băncii. S-au făcut analize lunare de către reprezentanţii ministerului, atât în Adunarea Generală a Acţionarilor, cât şi în Consiliul de Administraţie. În fiecare lună mi-au fost prezentaţi indicatorii. Am avut nenumărate întâlniri cu domnul preşedinte Gheţea. Dânsul îmi prezenta activitatea CEC Bank în aşa fel încât ea evolua bine de la o lună la alta, dar, în prezent, ne aflăm în situaţia că banca nu şi-a îndeplinit ţintele pe care şi le-a asumat prin bugetul de venituri şi cheltuieli. Respectiv nivelul de creditare este undeva la 93% faţă de ţinta asumată, de asemenea, banca nu este pe profit, este pe pierdere, pierdere netă, nu rezultatul brut”, a spus Daniel Chiţoiu.

Acesta a mai afirmat că activitatea managerială nu a adus impulsul necesar pe care el l-a dorit la CEC Bank de când a preluat mandatul de ministru al Finanţelor.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'