„Nelson Mandela este un simbol. El a avut capacitatea ca după 27 de ani de puşcărie să fie bun, să concilieze albii cu negrii în Africa de Sud şi să dea ţării o perspectivă democratică. Cred că ceea ce Mandela a făcut în Africa de Sud este irepetabil. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria lumii, ca un om hăituit să poată să aducă pacea fără violenţă şi într-un sistem democratic. Probabil că ne va mai trebui un al doilea Mandela pentru reconcilierea între religii numai că riscul pe care-l avem este ca Mandela să fie irepetabil. ar fi bine să mai avem un Mandela care să concilieze creştinismul cu islamismul”, a spus preşedintele Traian Băsescu la plecarea de la Ambasada Africii de Sud.
Funeraliile oficiale pentru Nelson Mandela au loc marţi, la Johannesburg. Zeci de mii de sud-africanii şi străinii s-au adunat marţi pe stadionul Soccer City din Soweto, la ceremonia de adio organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela. Circa 100 de şefi de stat şi de guvern şi-au anunţat participarea la ceremonie.
Din partea României, la funeraliile lui Nelson Mandela participă premierul Victor Ponta.
Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a murit joi, la vârsta de 95 de ani, după o îndelungată agonie. Boala sa a reprezentat „o perioadă lungă şi dureroasă”, a spus Makaziwe, exprimându-şi speranţa că lumea îşi va aminti de tatăl său datorită luptei sale politice pentru libertate, dar şi pentru valorile morale şi spirituale pe care el le apăra.
„Cred că el ştia că, dacă nu iartă, rămâne prizonierul spiritului său. Învăţămintele ce pot fi trase din viaţa sa este că el a avut curajul să-i ierte pe ceilalţi”, a declarat Makaziwe.
Nelson Mandela a stat 27 de ani în închisorile regimului sud-african de apartheid, fiind eliberat în 1990. Patru ani mai târziu, Mandela avea să devină primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.