Cei doi jurnalişti au fost răpiţi în provincia Raqqa, în apropiere de frontiera cu Turcia, de către membri ai grupului jihadist Statul islamic în Irak şi Levant (ISIS), a raportat jurnalul spaniol în ediţia online.
Javier Espinosa şi Ricardo Garcia Vilanova se pregăteau să părăsească Siria după două săptămâni de reportaje despre „consecinţele războiului asupra civililor” în regiunea Deir Ezzor, în estul ţării, a adăugat El Mundo.
Aceştia au fost capturaţi în compania a patru luptători ai Armatei siriene libere care „în teorie, trebuiau să le acorde protecţie”. „Sirienii au fost până la urmă eliberaţi 12 zile mai târziu, însă nu s-a întâmplat acelaşi lucru în cazul spaniolilor”, a declarat jurnalul.
Conform El Mundo, răpitorii ar fi avut iniţial intenţia de a se asigura că jurnaliştii „nu sunt spioni”, „înainte ca numele lor să fie adăugate pe lista persoanelor sechestrate la Raqqa”. „Contactele indirecte cu răpitorii, cauza tăcerii care a înconjurat acest caz timp de peste două luni, nu au clarificat ce anume pretind aceştia în schimbul vieţilor celor doi spanioli”, explică jurnalul.
Corespondentul El Mundo în Orientul Mijlociu, bazat la Beirut din 2002, Javier Espinosa a fost de mai multe ori în Siria de la începutul conflictului în martie 2011.
La 22 februarie 2012, acesta a supravieţuit bombardamentului în urma căruia a murit jurnalista americană Marie Colvin şi fotoreporterul francez Remi Ochlik în oraşul Homs. Acesta a reuşit să părăsească Siria la 29 februarie ascunzându-se într-un convoi de refugiaţi către Liban.
Ricardo Garcia Vilanova, fotoreporter şi cameraman independent, a tratat mai ales războiul din Afganistan, revoluţia din Libia şi războiul din Siria. El a colaborat cu numeroase publicaţii internaţionale printre care New York Times, Washington Post, Newsweek, Le Monde, El Mundo şi AFP.
Un al treilea jurnalist spaniol a fost răpit în Siria la începutul lui septembrie: este vorba de trimisul special al cotidianului catalan El Periodico, Marc Marginedas.