Canada a revendicat Polul Nord. Rusia masează trupe în zonă

Canada a revendicat vineri Polul Nord, într-o acţiune care nu are nimic de-a face cu Crăciunul. Astfel, naţiunea doreşte să se extindă în Oceanul Arctic.
Cristina Dinu
10 dec. 2013, 21:50
Canada a revendicat Polul Nord. Rusia masează trupe în zonă

Canada nu este, însă, singura care are pretenţii asupra Polului Nord. Atât Danemarca, cât şi Rusia vor Arctica doar pentru ele, mai ales datorită faptului că atunci când gheţurile se vor topi, se vor deschide noi rute maritime către rezerve de petrol şi de gaz.

Drept răspuns faţă de revendicarea canadiană, Rusia a promis să îşi mărească prezenţa militară în Arctica. Cele două ţări se bat mai ales pentru o regiune cu munţi subacvatici, denumită dorsala Lomonosov.

Canada va cartografia fundul marin al Arcticii, sfidând astfel Rusia, precizează Agerpres.

Comandând studii ştiinţifice suplimentare, Canada vrea să probeze că dorsala Lomonosov constituie o parte avansată din platoul continental canadian şi revendică astfel Polul Nord, potrivit dosarului prezentat luni de guvern şi depus vineri la o comisie specializată a ONU.

O misiune rusească a desfăşurat în vara anului 2007 drapelul alb-bleu-roşu al Rusiei pe vârful acestui lanţ muntos care traversează Oceanul Arctic pe o lungime de 1.800 km, între apele siberiene şi insula canadiană Ellesmere, la 4.200 m adâncime.

La timpul respectiv, această operaţiune foarte mediatizată a pus în valoare supremaţia rusă în Marele Nord (Ottawa nu dispune de niciun port în apa adâncă la aceste latitudini şi nici de vreun spărgător de gheaţă nuclear) şi a suscitat mânia guvernului canadian condus de Stephen Harper.

Aflaţi la putere din 2006, conservatorii dlui Harper au făcut din apărarea suveranităţii canadiene asupra Arcticii una din priorităţile politicii lor.

Totuşi, în pofida celor şase ani care s-au scurs de la misiunea ştiinţifică rusă, guvernul lui Stephen Harper nu a adunat suficiente date pentru a revendica la ONU deplina suveranitate asupra punctului cel mai nordic al planetei.

Potrivit presei locale, cabinetul lui Harper a cerut în ultimul minut diplomaţilor însărcinaţi cu dosarul să includă în el Polul Nord.

Reglementările Convenţiei asupra dreptului mării permiţând amendarea unei revendicări iniţiale, oamenii de ştiinţă canadieni au primit instrucţiuni să ‘completeze cartografierea dorsalei Lomonosov’, a precizat luni Ministerul Afacerilor Externe.

Interesul crescând pentru acest ocean nordic se explică prin perspectivele oferite de topirea calotei glaciare.

Traficul maritim între Asia şi Europa s-ar putea accelera. Pe de altă parte, subsolul acestei regiuni ar putea conţine 22 % din rezervele mondiale de hidrocarburi convenţionale nedescoperite.

Prospectarea petrolieră şi gazieră a început deja în zona rusească şi compania Gazprom urmează să lanseze producţia pe platforma sa Prirazlomnaia pe care militanţi ai Greenpeace au încercat s-o escaladeze în septembrie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în septembrie redeschiderea unei baze în regiune pentru a supraveghea traficul maritim.

La rândul lor, americanii intenţionează să-şi întărească prezenţa în Arctica, a declarat la sfârşitul lunii noiembrie şeful Pentagonului, Chuck Hagel, menţionând totodată că vrea să evite să aţâţe tensiunile.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!