„Legea CCR spune că un nou judecător depune jurământul în faţa preşedintelui şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului. Eu nu voi participa la o astfel de ceremonie când e vorba de Bolcaş, iar această ceremonie nu se va desfăşura la Cotroceni”, a spus preşedintele Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV.
„Nu ştiu cum vor participa juriştii, dacă jurământul e valabil sau nu, probabil că va fi, dar e inadmisibil să numeşti în CCR un om cu gândirea lui Lucian Bolcaş. Nu pot să uit dispreţul pe care îl are pentru statul de drept, şi l-a manifestat în vară fără rezerve şi are şi probleme de antisemitism demonstrate”, a mai spus Băsescu.
Şeful statului a precizat că nu este o obligaţie costituţională să asiste la depunerea jurământului de către şeful CCR şi că nu va putea fi sancţionat pentru asta. „Dacă se va simţi judecător al CCR dacă preşedintele nu i-a primit jurământul, problema e a lui”, a precizat Traian Băsescu.
Fostul parlamentar PRM Lucian Bolcaș a declarat, miercuri, că a fost propus de PSD pentru a fi judecător la CC și că a acceptat, considerând că este „o onoare”. „Am fost propus de PSD. Evident că voi accepta, este o onoare”, a precizat Bolcaş.
Întrebat când anume va fi numit, el a declarat că „probabil săptămâna viitoare, deoarece pe 18 decembrie expiră mandatul Iuliei Motoc”.
Iulia Motoc anunţa, duminică, pe Facebook, că mai are doar o săptămână ca judecător la Curtea Constituţională, după care va pleca judecător la CEDO.
„Ultima săptămână ca judecător al Curţii Constituţionale. Pe 18 decembrie voi depune jurământul ca judecător al CEDO, la Strasbourg”, scria Iulia Motoc pe contul său de Facebook.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, în 2 octombrie, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România.