Expertul Arthur Few, de la Universitatea Rice din Houston, a devenit curios în legătură cu fenomenul. „M-am gândit – este nostim. De ce nu vedem asta şi în furtunile normale?”, a declarat Arthur la conferinţa American Geophysical Union (AGU) din San Francisco, de luni.
Deşi fulgerele verzi par neobişnuite, Few crede că au loc în timpul tuturor furtunilor, dar sunt ascunse de nori.
Camuflarea fulgerelor verzi este provocată de structura norilor de furtună. Pe dinăuntru, norii conţin cristale de gheaţă care sunt fie pozitiv fie negativ încărcate. Descărcările electrice apar între regiunile încărcate pozitiv şi cele negativ din nor – fulgerele – dar ele rămân înăuntru, nevăzute chiar şi de cei mai mulţi dintre vânătorii de furtuni.
În contrast, norii de cenuşă vulcanică îşi „poartă” încărcările electrice pe dinafară, unde se întâlnesc cu fragmentele de roci aruncate în aer în timpul erupţiei.
Few crede că fulgerele verzi văzute lângă vulcanul Chaiten sunt pur şi simplu descărcări electrice apărute între regiunile încărcate pozitiv şi negativ dinafara norului.
Dacă am putea vedea în norii de furtună, spune expertul, am vedea fulgerele verzi mai des.
De ce sunt verzi? Nuanţa verzuie este dată de atomii de oxigen excitaţi electric, spune Few. El crede că acelaşi proces pictează cerul în timpul aurorei din zonele polare.