Galaxia recent descoperită se află extrem de departe şi este foarte mică. Ea orbitează, asemenea unui satelit, o galaxie mai mare.
Deşi telescoapele nu pot vedea mini-galaxia, cercetătorii au detectat prezenţa ei prin micile distorsiuni cauzate de gravitaţia sa luminii care trece pe lângă ea.
Cercetătorii cred că materia întunecată, care ar putea fi creată dintr-o particulă necunoscută care nu reflectă lumina, alcătuieşte 98% din materia din univers, însă ea nu a fost niciodată detectată în mod direct. Descoperirea obiectelor întunecate, precum această micuţă galaxie, îi ajută pe cercetători să înţeleagă mai bine ce este materia întunecată.
Noua galaxie pitică se află la circa 7 miliarde de ani lumină şi cântăreşte de 190 de milioane de ori mai mult decât Soarele nostru – faţă de alte galaxii care au masa a zeci de miliarde de stele.
Şi mai departe de ea se află o altă galaxie, la 10 miliarde de ani lumină, a cărui lumină trece pe lângă galaxia pitică, către Pământ. În timp ce lumina ei trece prin spaţiu, este distorsionată de gravitaţia mini-galaxiei, ducând la o imagine curbată, cunoscută drept „inelul lui Einstein”, după celebrul fizician, care a vorbit despre astfel de fenomene în teoria generală a relativităţii.
Întrucât este atât de departe, experţii nu sunt siguri dacă noua galaxie este într-adevăr alcătuită numai din materie întunecată sau dacă conţine şi stele care sunt însă prea slabe pentru a fi văzute la o astfel de distanţă.