Educaţia se transmite „genetic” în România. Deţinem locul I în UE la schimbul dintre generaţii

Nu mai puțin de 82% dintre românii care au avut părinți cu un nivel înalt de educație au reușit să mențină acest standard ridicat în propria lor educație, România situându-se pe primul loc în UE din acest punct de vedere, urmată de Irlanda și Luxemburg (ambele 79%) și Cipru (78%), relevă un studiu al Eurostat dat publicității miercuri, citat de Agerpres.
Alina Costache
12 dec. 2013, 09:45
Educaţia se transmite

România se situa, în 2011, pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește accederea respondenților care au avut părinți cu o educație precară la un nivel înalt de educație. Doar 9% dintre românii care au avut părinți cu un nivel de educație scăzut au reușit să facă studii universitare, 67% au făcut studii medii, iar 23% au avut și ei o educație precară.

Din punctul de vedere al gradului de absolvire a unei instituții de învățământ superior în rândul românilor cu părinți puțin educați, situația este mai gravă decât în România doar în Ungaria și Bulgaria (8%), și respectiv Slovacia, Polonia, Croația și Cehia (7%), în condițiile în care media UE este de 18%. La polul opus, cele mai semnificative proporții ale respondenților cu părinți cu educație precară care au absolvit studii superioare se înregistrează în Marea Britanie (32%) și Finlanda (33%).

De asemenea, în aceeași categorie de respondenți cele mai ridicate procente de absolvenți de studii medii s-au înregistrat în Cehia (83%), Slovacia (78%) și Polonia (75%), în timp ce nivelul de educație scăzut s-a păstrat în proporțiile cele mai mari în Malta (73%), Portugalia (68%), Luxemburg (52%), Italia și Spania (ambele 50%).

În ceea ce privește românii care au avut părinți cu studii medii, doar 2% au declarat în 2011 că au un nivel de educație mai scăzut, cel mai mic din UE cu excepția Cehiei (1%), 54% au menținut nivelul de instruire, în timp ce 44% au absolvit studii superioare, locul opt în UE din punct de vedere al trecerii la un nivel mai bun de educație.

Nivelul de pregătire în cadrul respondenții cu părinți cu studii medii s-a păstrat cel mai mult în Cehia și Slovacia (72%), Croația (71%) și Austria (70%). Țările în care s-a înregistrat cea mai accentuată creștere a nivelului de pregătire în a doua generație sunt Franța (56%), Cipru (53%), Irlanda și Spania (52%) și Grecia (51%).

România stă mult mai bine la menținerea nivelului ridicat de educație în rândul celor care au părinți cu studii superioare, nu mai puțin de 82% reușind să mențină același nivel, în timp ce 18% au absolvit studii medii. România este pe primul loc în UE din acest punct de vedere, urmată de Irlanda și Luxemburg (79%), Cipru (78%) și Belgia (76%). La polul opus, procentajul cel mai scăzut de menținere a gradului ridicat de educație al părinților s-a înregistrat în Germania și Malta (50%), Croația (52%) și Cehia (55%).

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Se interzic mașini în România. Apare o nouă taxă auto în orașe. Amendă 500 lei/zi, dacă ignori
Playtech.ro
Sociologul Alfred Bulai, acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor, în timp ce era profesor și decan la SNSPA. Poliția a început o anchetă
DailyBusiness
Cati bani primește David Popovici după ce a câștigat medalia de aur. Sportivul a scris istorie la JO2024
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Românii, mai săraci din toamnă. Vestea care le pune capac
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Mesaje de felicitare din partea sportivilor români pentru înotătorul David Popovici, medaliat cu aur olimpic
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!