Greva a început miercuri seară şi urmează să se încheie vineri la ora locală 7.00 (9.00, ora României).
Traficul feroviar internaţional nu era perturbat în mod semnificativ, potrivit conducerii SNCF, compania naţională a transporturilor feroviare. Traficul se desfăşura în regim normal pe liniile Eurostar şi Thalys, care asigură legăturile între Paris şi Londra, respectiv către Bruxelles şi Germania. Şapte trenuri ale Lyria din zece circulau către Elveţia. Acelaşi lucru era valabil şi pentru trenurile către Italia.
În schimb, circulaţia trenurilor regionale, în special a celor care asigură legăturile în aglomeraţia pariziană, era mai afectată. Doar un tren din patru circula între Paris şi aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle.
Salariaţii SNCF protestează faţă de un proiect de reformă în domeniul feroviar care urmează să fie dezbătut în Parlament în primăvară. Această reformă are drept scop să stabilizeze datoria sistemului feroviar, cifrată în prezent la 40 de miliarde de euro, prin suprimarea unor activităţi redundante, şi să pregătească deschiderea concurenţei în sectorul transportului de călători.
Guvernul intenţionează să unifice SNCF şi Reţeaua Ferată din Franţa (RFF), care gestionează infrastructura, într-o singură instituţie publică. Dar unificarea prevăzută generează temeri în rândul sindicatelor, potrivit cărora, acest proiect ar deschide o cale spre o prăbuşire a sistemului feroviar.
„Guvernul şi-a asumat angajamente foarte clare, în special în privinţa menţinerii statutului şi unităţii sociale a grupului”, a declarat pentru AFP François Nogué, un director din cadrul SNCF însărcinat cu asigurarea coeziunii şi managementul resurse umane.
În afară de reformă, sindicatele protestează şi faţă de desfiinţarea de locuri de muncă.
SNCF angajează 150.000 de persoane în domeniul feroviar, iar aproximativ 15.000 de trenuri circulă zilnic în Franţa.