Primăria Arad urmează să pună în funcţiune, în 2014, alte 40 de camere de supraveghere video în oraş, pentru a transmite imagini live pe internet, dar şi autorităţilor, deşi primele 30 montate deja nu mai sunt accesibile publicului prin internet de cel puţin o lună, invocându-se lucrări la reţea, informează Mediafax.
Primele 30 de camere au fost instalate în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, care presupunea, între altele, transmiterea live pe internet a imaginilor pe un site special creat. Puse în funcţiune de câteva luni, aceste camere nu mai transmit imagini pe site, conform prevederilor proiectului, de cel puţin o lună.
Referitor la această situaţie, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat, joi, că „au loc operaţiuni de optimizare a streaming-urilor„, fără a putea explica de ce aceste lucrări durează atât de mult şi fără a oferi un termen pentru reluarea funcţionalităţii.
Proiectul de extindere a sistemului de supraveghere video a oraşului va costa 754.000 de lei, conform anunţului de licitaţie publicat, fondurile provenind din bugetul local. Se vor cumpăra 40 de camere video rotative de exterior, un server de distribuţie a conţinutului şi alte echipamente necesare dispeceratului de monitorizare şi înregistrare a imaginilor. Contractul se numeşte „Sistem video digital administrat de un dispecerat utilizând tehnologia IT”, iar ultima zi de depunere a ofertelor este 7 ianuarie.
La sfârşitul lunii iunie, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, anunţa finalizarea unui proiect prin intermediul căruia au fost montate 30 de camere de supraveghere video în oraş, care urmau să transmită imagini live şi pe internet, pe un site special creat.
Edilul spunea că imaginile înregistrate din 30 de puncte ale oraşului vor fi păstrate timp de şase luni, pentru a fi puse la dispoziţia poliţiştilor, fiind vizat inclusiv fenomentul traficului şi consumului de droguri.
„Municipalitatea are şi ea obligaţia de a se alătura organelor statului cărora le revin sarcini legate de stoparea acestui fenomen îngrijorător, cum sunt producerea, traficul şi consumul de droguri. Noi am realizat cu fonduri europene, prin programul HURO, «Hotspots», şi vom avea imagini pe 30 de camere web din oraş, înregistrările se vor stoca pentru şase luni şi se vor transmite şi Poliţiei„, declara Falcă.