În anul 1997 fizicianul teoretic Juan Maldacena a propus o reinterpretare a unui îndrăzneţ model al Universului, în care gravitaţia se propagă din nişte corzi vibrante infinitezimal de subţiri (stringuri), sub incidenţa teoriilor generale ale fizicii. Complicata lume matematică a stringurilor, care există în nouă dimensiuni spaţiale şi una temporală, ar reprezenta doar o hologramă: lumea reală ar fi de fapt un Univers mult mai simplu, plat şi în care nu există forţa gravitaţională, scrie Agerpres.
Ideea lui Juan Maldacena i-a entuziasmat pe unii fizicieni pentru că a oferit o cale de a susţine populara teorie a stringurilor – dar şi pentru că oferă o modalitate de conciliere elegantă între fizica cuantică şi fizica gravitaţiei şi a corpurilor mari. Acest model le oferă fizicienilor o ‘dualitate’ care le permite să asocieze două domenii aparent imposibil de împăcat între ele, deşi ambele au pretenţia că explică natura – unul la nivel macro, al corpurilor mari, iar celălalt la nivelul particulelor subatomice.
Teoria lansată de Maldacena este acum susţinută cu argumente clare de către o echipă de fizicieni japonezi condusă de Yoshifumi Hyakutake de la Universitatea Ibaraki. Chiar dacă argumentul lor nu este o dovadă certă, el indică faptul că această conjunctură gândită de Maldacena poate fi adevărată din punct de vedere matematic.
În cadrul unui studiu Hyakutake calculează energia internă a unei găuri negre, poziţia orizontului evenimentelor (o graniţă în spaţiu-timp unde viteza de evadare pentru o masă oarecare atinge şi apoi ar trebui să depăşească viteza luminii, făcând o evadare imposibilă – practic graniţa dintre gaura neagră şi restul Universului) entropia sa dar şi alte proprietăţi bazate pe predicţii lansate de teoria stringurilor.
Într-un alt studiu, el şi colegii săi, au calculat energia internă a unui Univers cu o singură dimensiune şi fără gravitaţie. Cele două rezultate se potrivesc.
„Se pare că aceste calcule sunt corecte”, a observat Maldacena, care lucrează în prezent în cadrul Institutului pentru Studii Avansate din Princeton, New Jersey, şi care nu a paticipat la niciunul dintre aceste studii. Aceste rezultate ‘reprezintă o modalitate interesantă de a testa mai multe idei din teoria stringurilor’, a mai adăugat el.
„Ei au reuşit să confirme numeric, probabil pentru prima oară, ceva ce ne gândeam că ar trebui să fie adevărat, dar nu ştiam sigur, şi anume că termodinamica anumitor găuri negre poate fi reprodusă într-un Univers unidimensional„, susţine şi Leonard Susskind, fizician la Universitatea californiană Stanford, unul dintre principalii susţinători ai ideii universurilor holografice