„Un principiu european este important: fiecare copil să aibă dreptul să înveţe în limba în care se simte confortabil şi, evident, limba maternă este această limbă. (…) Încercăm să facem şi suntem în discuţie cu Ministerul Educaţiei din Franţa pentru a introduce limbă şi cultură ca un curs opţional pentru copii. Problematica însă este mult mai complicată. (…) Sunt câteva zeci de mii de copii, dacă adunăm pe toate judeţele, care s-au întors anul trecut în ţară şi evident că există un mecanism pus la punct de integrare imediată a lor în şcolile româneşti, de recuperare, atunci când vorbim de carenţe în ceea ce priveşte limba română sau alte discipline„, a declarat Remus Pricopie, potrivit Agerpres.
El a spus că autorităţile de la Bucureşti mai au multe de făcut pentru a le asigura românilor din Europa acces la programe în limba română.
„Dacă pe zona universitară sunt deja făcuţi anumiţi paşi, (…) nu acelaşi lucru putem să spunem pe zona învăţământului preuniversitar şi tehnic. Este pe agenda noastră, să vedem în ce măsură putem să oferim aceste programe celor care sunt în Europa în acest moment şi doresc o calificare. (…) Acum zece ani, problema calificărilor la nivel de învăţământ profesional şi tehnic nu exista pentru românii din Europa, pentru că marea majoritate care erau plecaţi în Europa erau cu studii superioare, cu o meserie bine asumată, prin urmare, ei sunt imediat accesaţi pe piaţa muncii„, a mai afirmat ministrul Pricopie.