Unul dintre elementele necesare vieţii, descoperit între rămăşiţele unei supernove

Fosforul, unul dintre elementele chimice fără de care nu poate exista viaţă aşa cum o cunoaştem noi, a fost identificat pentru prima oară printre rămăşiţele cosmice ale unei explozii stelare.
Cristina Dinu
13 dec. 2013, 16:02
Unul dintre elementele necesare vieţii, descoperit între rămăşiţele unei supernove

Această descoperire a unui element indispensabil vieţii în spaţiu le poate oferi oamenilor de ştiinţă noi indicii despre apariţia vieţii pe Pământ. Mai există o singură descoperire la fel de importantă, din acest punct de vedere, şi anume a unor urme de argon (gaz) într-o nebuloasă îndepărtată, scrie Agerpres.

Viaţa, aşa cum o cunoaştem noi, se bazează pe o combinaţie între mai multe elemente chimice, în principal carbon, azot, oxigen, sulf şi fosfor. Deşi oamenii de ştiinţă au identificat în abundenţă primele patru elemente în materia ejectată în urma exploziilor stelare, noi observaţii ale supernovei denumite Cassiopeia A au indicat şi primele dovezi ale existenţei fosforului.

„Aceste cinci elemente sunt esenţiale pentru viaţă şi pot fi sintetizate doar în urma exploziilor unor stele masive„, susţine Dae-Sik Moon, astronom la Universitatea din Toronto.

Dae-Sik Moon este co-autor al studiului în cadrul căruia a fost identificat fosfor în rămăşiţele supernovei Cassiopeia A. Studiul, coordonat de astronomul Bon-Chul Koo, de la Universitatea Naţională din Seul, este prezentat în detaliu în ultima ediţie a revistei Science, alături de studiul separat care a identificat argon.

Aceste elemente „sunt împrăştiate peste tot în galaxia noastră atunci când stele explodează şi astfel devin părţi ale altor stele, ale planetelor şi, în cele din urmă, părţi ale oamenilor”, a mai adăugat Moon.

Oamenii de ştiinţă estimează că supernova Cassiopeia A a explodat în urmă cu aproximativ 300 de ani. Noile observaţii ale acestui obiect au fost realizate cu ajutorul unui spectrograf instalat pe un telescop din cadrul Observatorului Palomar, aparţinând de Institutul Tehnologic din California.

În cel de-al doilea studiu prezentat în revista Science, cel privind gazul argon, oamenii de ştiinţă au precizat că este prima descoperire în spaţiu a unor molecule din acest gaz, un gaz nobil care nu este foarte reactiv. Această descoperire a fost făcută cu ajutorul Observatorului Spaţial Herschel, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Astronomii urmăreau Nebuloasa Crabului când au identificat amprenta chimică a ionilor de hidrură de argon. Nebuloasa Crabului reprezintă rămăşiţele cosmice ale unei supernove care a fost pentru prima oară descrisă de astronomi chinezi în anul 1054.

Atunci când anumite tipuri de stele masive îşi consumă întregul combustibil nuclear, ele explodează sub formă de supernove. Distrugerea acestor stele lasă de obicei în urmă o nebuloasă de gaz care se împrăştie lent, precum şi nucleul fostei stele, denumit stea neutronică.

În cazul Nebuloasei Crabului, ionii de hidrură de argon provin probabil dintr-un proces în care steaua neutronică rămasă a energizat argonul din nebuloasa înconjurătoare. Astfel ionizat, argonul a format legături chimice cu moleculele de hidrogen, rezultând hidrura de argon.

„Descoperirea ionilor de hidrură de argon a fost surprinzătoare pentru că nu ne închipuiam ca argonul, un gaz nobil, să formeze molecule şi nu ne aşteptam să le identificăm în mediul ostil al unei stele neutronice, după o explozie de tip supernovă”, a precizat Mike Barlow, astronom la University College din Londra (UCL), coordonatorul acestui studiu.

Coincidenţă, notează într-un comunicat UCL, un alt cercetător din cadrul prestigioasei universităţi londoneze, William Ramsay, a descoperit gazele nobile la sfârşitul secolului XIX.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!