GIGEL ŞTIRBU ar putea pierde ministrul Culturii dintr-o eroare gramaticală. Întrebat cum priveşte declaraţia lui Andrei Pleşu care a spus, în legătură cu nominalizarea sa, că „încă un Gigel nu mai contează”, Ştirbu a răspuns: „Sunt extraordinar de mândru de numele meu şi mulţumesc părinţilor de numele care mi l-au dat”. (n.r. varianta corectă este ”pentru numele pe care mi l-au dat”).
Filosoful Andrei Pleşu a fost întrebat vineri ce părere are despre eventuala numire a lui Gigel Ştirbu la Ministerul Culturii, el declarând că nu îl cunoaşte, nu a auzit niciodată de acesta şi că „un Gigel în plus nu mai contează”.
Vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, care conduce şi Consiliul Judeţean Olt, a declarat, pentru „Gândul” că l-a sunat pe Gigel Ştirbu pentru a-l felicita pentru nominalizarea la Cultură, iar acesta i-a dezvăluit că premierul Victor Ponta nu a fost de acord cu numirea sa ca ministru.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta precizează pentru MEDIAFAX că nu este corect să îi fie invocată acum o poziţie legată de numirea la Ministerul Culturii a lui Gigel Ştirbu, explicând că tot ceea ce ştie la acest moment este că Ştirbu a fost propus de PNL şi abia luni va avea o discuţie cu acesta.
Şeful Guvernului a transmis această precizare după ce vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, care conduce şi Consiliul Judeţean Olt, a declarat, pentru „Gândul”, că l-a sunat pe Gigel Ştirbu pentru a-l felicita pentru nominalizarea la Cultură, iar acesta i-a dezvăluit că premierul Victor Ponta nu a fost de acord cu numirea sa ca ministru.
„Deocamdată, sunt plecat şi luni o să discut şi eu, prima dată, cu domnul Ştirbu. Tot ce ştiu astăzi este că a fost propus de PNL”, a precizat Ponta, explicând astfel că este incorect să îi fie prezentată acum o poziţie pe această temă.
Gigel Ştirbu s-a născut în data de 12 septembrie 1971, este căsătorit şi are doi copii. Acesta este absolvent al Seminarului Teologic din Craiova, al Facultăţii de Teologie şi al Institutului Naţional de Administraţie şi Ecole Nationale D’Administration din Paris.
În perioada 1995 – 2001, actualul deputat PNL a fost preot în Parohia Roşieni din Olt. În 2005, a devenit subprefect în cadrul Prefecturii Olt, iar între anii 2007 şi 2008 a deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii.
Gigel Ştirbu a devenit deputat PNL în anul 2008, fiind pe perioada mandatului preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
În prezent, Gigel Ştirbu se află la cel de-al doilea mandat în Parlament, deţinând şi preşedinţia Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.
El a intrat în politică în 2001, când a ocupat, timp de trei ani, funcţia de preşedinte al TNL Olt. Din februarie 2013, acesta este membru al Biroului Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal.
În 2008, Gigel Ştirbu publica volumul „Viaţa religioasă din România”, iar în 2011 lansa cartea „Liberalismul românesc între 1930-1940”.
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, Ştirbu deţine trei terenuri în Slatina, cel mai mare de 8.890 mp, iar celelalte de 792 de mp şi 605 mp. Primul teren a fost achiziţionat prin cumpărare, iar celelalte două au fost primite moştenire.
Ştirbu mai deţine două apartamente, în Slatina, de 44 de mp şi 62 de mp, achiziţionate în 2006 şi 2007 şi o casă, primită moştenire, în 2012, cu suprafaţa de 501 mp, tot în Slatina.
Liberalul mai are un cont curent de 270.000 lei la Unicredit Ţiriac Bank şi o datorie de 40.000 de euro la BCR, din 2007 şi scadentă în 2032.
Veniturile lui Gigel Ştirbu includ indemnizaţia de la Parlament, în valoare de 56.615 lei pe an.
Soţia sa, Delia Ştirbu, are o retribuţie de 4.320 de lei, pe an, la o firmă privată.
De asemenea, deputatul şi soţia sa au obţinut din închirierea celor două apartamente suma de 10.674 de lei, brut, pe an.
În actuala legislatură, Gigel Ştirbu a semnat 19 propuneri legislative şi 10 interpelări la adresa Guvernului.