Grecia şi creditorii privaţi au făcut progrese minore în negocierile de reducere a datoriilor

Grecia şi creditorii privaţi au făcut progrese minore de la reluarea negocierilor de reducere a datoriilor printr-un schimb de obligaţiuni, au declarat joi trei surse apropiate situaţiei, în condiţiile în care timpul avut la dispoziţie pentru evitarea unui default dezordonat se epuizează rapid.
Romania TV
19 ian. 2012, 20:28
Grecia şi creditorii privaţi au făcut progrese minore în negocierile de reducere a datoriilor

Cele două părţi continuă să aibă poziţii diferite în ceea ce priveşte cuponul (dobânda) pe care Grecia trebuie să îl ofere pentru noile obligaţiuni care vor fi emise, transmite Reuters.

 

Autorităţile de la Atena şi instituţiile financiare internaţionale, respectiv FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE), au propus miercuri un cupon uşor peste 3,5%, dar deţinătorii de obligaţiuni elene au respins oferta ca fiind prea scăzută, cerând minim 4%, a spus una dintre surse.

 

Un oficial elen a respins zvonurile că termenii acordului au fost aproape conveniţi, afirmând că „nu s-a stabilit încă nimic”.

 

Un bancher a precizat că au avut loc progrese asupra unor elemente minore, legate de structura acordului şi legea care va urma, dar că rămâne încă problema cuponului.

 

El a adăugat totuşi că acordul ar putea avea loc în curând.

 

Negocierile dintre premierul Lucas Papademos şi Charles Dallara, şeful Institutului pentru Finanţe Internaţionale, care reprezintă deţinătorii privaţi de obligaţiuni, vor fi reluate în această seară.

 

Cele două părţi trebuie să ajungă la un acord în următoarele zile, pentru ca Grecia să poată primi un nou ajutor financiar înainte de sfârşitul lui martie, când ajung la maturitate obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.

 

Chiar dacă acordul va fi încheiat rapid, este nevoie de mai multe săptămâni pentru deblocarea de fonduri din noul program de sprijin de 130 de miliarde de euro convenit în octombrie.

 

Ministrul de Finanţe Evangelos Venizelos a declarat în Parlamentul elen că acordul referitor la schimbul de obligaţiuni trebuie stabilit până vineri după-amiază şi oficializat înainte de o întâlnire de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

 

Schimbul de obligaţiuni, prin care creditorii privaţi acceptă reducerea la jumătate a valorii nominale a obligaţiunilor deţinute în prezent, are rolul să taie cu 100 de miliarde de euro datoriile de 350 de miliarde de euro ale Greciei.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!