„În ceea ce priveşte Legea privind amnistia sau graţierea unor anumite fapte, proiect care nu cuprindea în niciun caz nici faptele săvârşite cu violenţă, nici faptele de corupţie, prevăzute de Codul penal, am discutat şi cu ministrul Justiţiei astăzi„, a precizat Victor Ponta, potrivit Mediafax.
„Evident că este necesară o consultare mai amplă cu Ministerul Justiţiei, cu CSM, cu toate structurile puterii judecătoreşti şi de informat şi Comisia Europeană, în aşa fel încât scopul acestei legi, scop pentru care este şi prevăzută în Constituţie şi se aplică în alte ţări europene, să fie foarte clar şi să nu mai fie folosită de către propaganda domnului preşedinte Băsescu„, a adăugat Ponta.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că Legea amnistiei este în dezbatere publică şi va rămâna astfel până la data de 1 februarie, pentru a se vedea că nu reprezintă „o chestie ilegală”.
„Apoi a venit problema cu graţierea. După ce am avut discuţia cu cei de la ambasadă, toată lumea şi-a dat seama că el este un proiect normal. Şi el este în dezbatere publică. De aceea l-am şi oprit de la votul final, ca să fie în dezbatere publică până la 1 februarie, să vadă toată lumea că nu este nicio chestie ilegală„, a precizat Zgonea.
Pe data de 1 februarie 2014 intră în vigoare noul Cod penal.
Proiectul de modificare a Codului Penal şi cel privind amnistia trebuie rediscutate şi aprobate de Parlament după ce vor fi analizate şi cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchet, dar şi cu Comisia Europeană, pentru a se stabili dacă este încălcată vreo obligaţie internaţională a României, declara liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că decizia „cu forţă imperativă” a conducerii PNL este ca parlamentarii formaţiunii să voteze împotriva modificărilor la Codul Penal, el precizând şi că liberalii nu vor vota legea privind amnistia.