Printre cele 21 de persoane arestate în sudul Franţei se află mai mulţi negustori de carne, inclusiv presupusul organizator al reţelei, un apropiat al acestuia, cel puţin trei veterinari şi un informatician.
Potrivit acestei surse, sute de cai, inclusiv unii cumpăraţi de la gigantul farmaceutic Sanofi, au fost vânduţi pentru consum în urma falsificării documentelor veterinare.
Ancheta a fost declanşată în urma primirii unui denunţ anonim, la sfârşitul anului 2012, de către o direcţie locală de protecţie a populaţei. În prezent, ea este efectuată în cadrul unei anchete judiciare conduse de un judecător de instrucţie din Marsilia (sud).
Citeşte şi Ce gust are carnea de CAL
Aceşti cai, „identificaţi cu microcipuri, pentru trasabilitate”, nu prezintă vreun pericol pentru consumul uman, a oferit asigurări un purtător de cuvânt al Sanofi Pasteur. În certificatul de vânzare este precizat „că aceste animale nu trebuie incluse în lanţul alimentar nu pentru că ar exista un pericol, ci ca măsură de precauţie”, a spus el.
Caii nu au fost utilizaţi de Sanofi Pasteur pentru teste de laborator, ci pentru a fabrica medicamente, şi anume „seruri de cabaline purificate” care servesc ca anticorpi împotriva rabiei, tetanosului şi veninului.
Luni dimineaţă, aproximativ o sută de jandarmi au participat la o vastă operaţiune în sudul Franţei, în Languedoc-Roussillon, Provence-Alpes-Côte-d’Azur şi Midi-Pyrénées, soldată cu arestarea a 21 de persoane.
La Narbonne (Languedoc-Roussillon), jandarmii au arestat un bărbat care ar fi presupusul organizator al reţelei, potrivit unei surse apropiate anchetei.
De asemenea, percheziţii au mai fost efectuate acasă la un informatician, în Alpes-de-Haute-Provence, la mai mulţi veterinari din Gard, Drôme şi Cantal, dar şi în spaţii ale Sanofi şi într-un laborator din Girona (Spania), au anunţat surse apropiate anchetei.
Recentul scandal vizând carnea de cal riscă să afecteze din nou industria agroalimentară. Acest sector a fost puternic afectat la începutul anului 2013, în urma apariţiei unor dezvăluiri că o companie din sudul Franţei, Spanghero, revindea carnea de cal drept carne de vită. Carnea servea ulterior la prepararea a sute de milioane de produse semipreparate, ca lasagna.
Scandalul european, declanşat în februarie în Marea Britanie şi Irlanda, a pus în lumină anumite acţiuni din industria agroalimentară şi a semnalat opacitatea circuitelor sale de aprovizionare.
Însă ministrul francez al Consumului, Benoît Hamon, a făcut, luni, o diferenţiere între noul scandal şi cel legat de Spanghero. „Este diferit, în acest caz ar putea fi vorba despre o problemă sanitară”, a spus el pentru postul de radio RTL.