SĂLCII ENERGETICE, perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea mai multor drumuri judeţeane

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a început, luni, plantarea unor sălcii care, ajunse la maturitate, vor forma perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea drumului judeţean DJ 709 D Semlac- Şeitin - Nădlac.
Alina Costache
16 dec. 2013, 20:03
SĂLCII ENERGETICE, perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea mai multor drumuri judeţeane

„În judeţul Arad sunt anumite drumuri, mai ales în zona de câmpie, care sunt afectate pe timpul iernii, îndeosebi atunci când ninsorile sunt viscolite. În aceste situaţii se creează dificultăţi în desfăşurarea traficului rutier, fiind nevoie de timp pentru deszăpezire. Din acest motiv, am luat decizia de a planta sălcii, care ulterior să formeze perdele de protecţie”, a declarat luni Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

Potrivit lui Ioţcu, Consiliul Judeţean Arad a găsit o soluţie eficientă şi din punct de vedere economic şi anume plantarea de sălcii energetice, ceea ce înseamnă că vor putea fi valorificate începând din cel de al doilea an.

„Este, dacă putem spune aşa, un prim experiment pe care îl realizăm cu scopul de protecţie a drumurilor şi totodată menţionez că toţi banii pentru realizarea acestui proiect provin din fondurile CJ Arad, valoarea investiţiei fiind de 500.000 de lei”, a precizat Nicolae Ioţcu.

Acesta a precizat că drumurile pe care vor fi plantate cu prioritate sălcii energetice sunt Arad – Şiria (DJ 709), Arad – Frumuşeni – Lipova (DJ 682 şi Sâmbăteni (DN 7) – Ghioroc (DJ 708B).

Sălciile energetice, care au fost aduse în România în urmă cu câţiva ani, din Suedia, au o productivitate ce poate ajunge la 40 de tone pe hectar de masă lemnoasă după trei ani de la plantare, investiţia urmând să fie amortizată. Lemnul de salcie se mărunţeşte, apoi rumeguşul se transformă în peleţi. Din lemnul de salcie se obţine biomasa, iar randamentele sunt bune într-un timp relativ scurt.

„Acesta este un proiect pilot, ce poate fi model pentru alţii. Am primit feed-back din Parlamentul European, multe persoane dorind să vadă acest proiect derulat în zona Semlac. Plantând salcie energetică ai posibilitatea să o valorifici anual, energetic. Este vorba de salcie energetică românească, adaptată la solul şi clima noastră. Salcia energetică a fost adusă acum câţiva ani din Suedia în România şi, din mai multe soiuri, am reuşit să adaptăm doar trei solului şi climei. La temperaturi normale, salcia creşte între trei şi patru centimetri pe zi, are putere calorică mare şi poate fi exploatată ca şi cea mai bună biomasă de calitate. Primele rezultate de la momentul plantării apar de la a doua recoltă. În România, o tonă de biomasă umedă este de 30 de euro”, a precizat la rândul său, Wilhelm Hollerbach, administratorul firmei distribuitoare.

Potrivit Agerpres, sălciile energetice cresc sub formă de tufe, iar eventualul impact al unei maşini nu conduce la consecinţe atât de grave precum în cazul impactului cu trunchiul unui copac.

În urmă cu trei ani, peste trei mii de copaci aflaţi pe marginea drumurilor judeţene din Arad au fost tăiaţi, în cadrul celei mai ample acţiuni de acest fel care a avut loc în judeţ, autorităţile afirmând că pomii respectivi deveniseră un pericol pentru siguranţa rutieră, fiind prea bătrâni.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Cum alegi cel mai dulce pepene. Trucul dezvăluit de un specialist
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Rusia consideră prezența navelor NATO în Marea Neagră drept o amenințare
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'