SĂLCII ENERGETICE, perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea mai multor drumuri judeţeane

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a început, luni, plantarea unor sălcii care, ajunse la maturitate, vor forma perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea drumului judeţean DJ 709 D Semlac- Şeitin - Nădlac.
Alina Costache
16 dec. 2013, 20:03
SĂLCII ENERGETICE, perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea mai multor drumuri judeţeane

„În judeţul Arad sunt anumite drumuri, mai ales în zona de câmpie, care sunt afectate pe timpul iernii, îndeosebi atunci când ninsorile sunt viscolite. În aceste situaţii se creează dificultăţi în desfăşurarea traficului rutier, fiind nevoie de timp pentru deszăpezire. Din acest motiv, am luat decizia de a planta sălcii, care ulterior să formeze perdele de protecţie”, a declarat luni Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

Potrivit lui Ioţcu, Consiliul Judeţean Arad a găsit o soluţie eficientă şi din punct de vedere economic şi anume plantarea de sălcii energetice, ceea ce înseamnă că vor putea fi valorificate începând din cel de al doilea an.

„Este, dacă putem spune aşa, un prim experiment pe care îl realizăm cu scopul de protecţie a drumurilor şi totodată menţionez că toţi banii pentru realizarea acestui proiect provin din fondurile CJ Arad, valoarea investiţiei fiind de 500.000 de lei”, a precizat Nicolae Ioţcu.

Acesta a precizat că drumurile pe care vor fi plantate cu prioritate sălcii energetice sunt Arad – Şiria (DJ 709), Arad – Frumuşeni – Lipova (DJ 682 şi Sâmbăteni (DN 7) – Ghioroc (DJ 708B).

Sălciile energetice, care au fost aduse în România în urmă cu câţiva ani, din Suedia, au o productivitate ce poate ajunge la 40 de tone pe hectar de masă lemnoasă după trei ani de la plantare, investiţia urmând să fie amortizată. Lemnul de salcie se mărunţeşte, apoi rumeguşul se transformă în peleţi. Din lemnul de salcie se obţine biomasa, iar randamentele sunt bune într-un timp relativ scurt.

„Acesta este un proiect pilot, ce poate fi model pentru alţii. Am primit feed-back din Parlamentul European, multe persoane dorind să vadă acest proiect derulat în zona Semlac. Plantând salcie energetică ai posibilitatea să o valorifici anual, energetic. Este vorba de salcie energetică românească, adaptată la solul şi clima noastră. Salcia energetică a fost adusă acum câţiva ani din Suedia în România şi, din mai multe soiuri, am reuşit să adaptăm doar trei solului şi climei. La temperaturi normale, salcia creşte între trei şi patru centimetri pe zi, are putere calorică mare şi poate fi exploatată ca şi cea mai bună biomasă de calitate. Primele rezultate de la momentul plantării apar de la a doua recoltă. În România, o tonă de biomasă umedă este de 30 de euro”, a precizat la rândul său, Wilhelm Hollerbach, administratorul firmei distribuitoare.

Potrivit Agerpres, sălciile energetice cresc sub formă de tufe, iar eventualul impact al unei maşini nu conduce la consecinţe atât de grave precum în cazul impactului cu trunchiul unui copac.

În urmă cu trei ani, peste trei mii de copaci aflaţi pe marginea drumurilor judeţene din Arad au fost tăiaţi, în cadrul celei mai ample acţiuni de acest fel care a avut loc în judeţ, autorităţile afirmând că pomii respectivi deveniseră un pericol pentru siguranţa rutieră, fiind prea bătrâni.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Răsturnare totală de situație. Călin Georgescu a făcut anunțul chiar acum: Nu am fost în stare!
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Ce o înnebunește pe Elena Lasconi: Asta este slăbiciunea mea
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură de la Comisia Europeană. Decizie pentru Călin Georgescu: Ilegal
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Elena Lasconi consideră anularea turului I al alegerilor prezidențiale o încălcare gravă a democrației
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie