Dar scopul suprem al unei certe nu este sa dovedesti ca ai avut dreptate, ci sa-l faci sa inteleaga pe celalalt si perspectiva ta, timp in care si tu intelegi perspectiva lui, pana cand ajungeti la un compromis. Pe cat de detestabil este cuvantul, pe atat de adevarat e!
Solutia buna a oricarei certe in relatia de cuplu este compromisul. Asadar, a castiga o cearta nu inseamna sa dovedesti ca ai dreptate. Cel mult, poate fi vorba ca-l faci pe celalalt sa se simta prost dupa ce si-a dat seama de greseala lui.
Barbatii, insa vad altfel lucrurile. Ei gandesc pur rational intr-o cearta. Ei isi spun punctul de vedere fara a lasa de la ei si “castiga” cearta. Chiar daca ai dreptate, conteaza deseori mai mult cum isi spun punctul de vedere nu care este punctul lor de vedere. Nu exista forma fara fond, dar si fondul este inutil daca nu are forma potrivita. Poate, pe termen scurt, barbatul se simte multumit ca a “castigat” cearta expunandu-si argumentele cu fervoare, dar oare este benefic relatiei pe termen lung. Pana una alta, nicio femeie nu vrea langa ea un barbat cu care sa fie intr-o competitie continua.
Citeşte şi Replici pe care să le spui într-o ceartă pentru a aplana conflictul
Asadar, pentru ca un barbat sa castige cu adevarat cearta cu iubita ei, trebuie sa actioneze cu mai putin testosteron, stavilindu-si spiritul competitiv.
1. Lupta cu ea, nu impotriva ei
Exista o diferenta intre a lupta cu cineva si a lupta impotriva cuiva. Se intampla adesea ca unele certuri in cuplu sa fie generate de oameni din exterior – familie, rude, prieteni, cunostinta. Acelea, de fapt, nu sunt neaparat certurile cuplului, dar modul in care acesta reactioneaza il face sa fie al partenerilor.
In astfel de situatii, barbatii adesea militeaza pentru punctul lor de vedere incercand din rasputeri sa-si convinga iubitele ca ei au dreptate. Ei bine, pentru ei scopul certei este sa dovedeasca ca au dreptate, asadar lupta impotriva parteneri, in loc sa lupte cu ea, alaturi de ea. Din astfel de certuri trebuie sa iasa un consens, un lucru bun de invatat, nu trimful lui sau al ei asupra celuilalt. Concluzia comuna la care ajung cei doi parteneri este echivalentul unei lupte impreuna, in care barbatul lupta cu femeia, nu impotriva ei.
2. Concentreaza-te pe un singur subiect
Certurile escaladeaza pentru ca partenerii – unul dintre ei sau amandoi – aduc aminte de alte greseli din trecut. Intr-o cearta, ultimul lucru pe care vrea sa-l auda oricare dintre actori este ca la un moment dat in trecut a comis aceeasi greseala. “De ce ii iei aparea lui X? La fel ai facut si cu Y acum nu stiu cat timp si ti-au dovedit singura ca era total gresit, desi iti spusesem de la bun inceput!” Ei bine, indiferent cat adevar exista in spatele unei astfel de afirmatii, o cearta nu este momentul potrivit pentru a aminti de alte greseli, caci tot ce faci este sa o agravezi. Intr-o discutie aprinsa, concentreaza-te pe subiectul certei, nu divaga si nu aduce noi argumente cu privire la cat de prost gandeste iubita, in general.
Continuarea pe Lyla.ro.