Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus, marţi, trimiterea în judecată a 22 de lucrători şi controlori vamali, din cadrul Biroului Vamal Albiţa, 19 dintre aceştia urmând a fi judecaţi în stare de arest preventiv, iar ceilalţi trei în stare de libertate.
Potrivit DNA Iaşi, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, lucrătorii vamali Carmen Afloroaei, Alexandru Giugaru, Cristina Gînju, Bebi Iordache, Lucian-Daniel Lăcătuş, Costel Mitescu, Daniela Mîrza, Constantin Olteanu, Adrian Teletin, cu toţii fiind acuzaţi de luare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Tot în stare de arest preventiv vor fi judecaţi controlorii vamali Adrian-Florentin Andrei, Fănel Ciobanu, Eugen Cristescu, Antoaneta Dicu, Iulia-Lăcrămioara Frunză, Frasinica Pandelache, Liliana Pisaltu, Doru-Iulian Rudeanu şi Lenuţa Tiron, aceştia fiind acuzaţi de luare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Controlorul vamal Maria-Magdalena Coşniţă, aflată de asemenea în arest preventiv, a fost trimisă în judecată, pentru luare de mită, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Alţi trei controlori vamali din cadrul Biroului Vamal Albiţa. respectiv Lilian Ghiban, Ghena Nistor şi Benedict Sasu, vor fi judecaţi în stare de libertate, pentru luare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
În rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA Iaşi se arată că „în perioada mai – octombrie 2013 cele 22 de persoane, în calitate de lucrători în cadrul Biroului Vamal Albiţa, judeţul Vaslui, aflaţi în exerciţiul funcţiunii, s-au asociat în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie în contextul îndeplinirii defectuoase sau neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu referitoare la controlul vamal asupra persoanelor care desfăşurau activităţi de transport colete spre/dinspre Republica Moldova, precum şi a mijloacelor de transport utilizate de acestea”.
„Inculpaţii pretindeau şi primeau sume de bani (între 20 lei şi 300 euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est. În schimbul sumelor de bani pretinse şi primite, aceştia efectuau controale vamale formale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia, fără să verifice coletele conform normelor vamale (cantitate, conţinut)”, se arată într-un comunicat al DNA Iaşi, transmis marţi presei.
Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vaslui.
Potrivit DNA Iaşi, procurorii au fost sprijiniţi de ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi ai Serviciului Român de Informaţii, dosarul penal fiind instrumentat în colaborare cu Parchetul Naţional Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova.