Suferi de frig? Greşelile pe care le facem iarna ca să ne încălzim

Nu tot ceea ce ştiam despre metodele de a ne încălzi iarna funcţionează cum ne-am dori. Obişnuim să ne încălzim consumând băuturi calde, dar acestea nu oferă căldură pe care o aşteptăm, expunându-ne mai mult frigului decât efectului opus pe care sperăm să îl obţinem.
Romania TV
18 dec. 2013, 09:51
Suferi de frig? Greşelile pe care le facem iarna ca să ne încălzim

Dar nu doar bauturile calde sunt o greseala calda la care recurgem iarna in speranta sa ne incalzim. Multe dintre metodele pe care le stim din strabuni, de fapt, nu ne incalzesc.

1. Bauturile calde ne accentueaza, de fapt, senzatia de frig

Cand bem ceva cald, terminatiile nervoase receptoare de la nivelul limbii (mai ales receptorii TRPV1) transmit restului organismului ca “vine ceva cald”, motiv pentru care se declanseaza procesul de transpiratie. Ei bine, fix de transpiratie nu avem nevoie, de fapt, pe timp de iarna, cand urmeaza sa iesim iarasi in frig.

Transpiratia ajuta corpul la racirea acestuia, de aceea transpiram mai mult in sezonul cald, iar pentru ca ea sa fie eficienta, transpiratie trebuie sa se evapore. Dar iarna nu face altceva decat sa fie absorbita si retinuta de hainele groase pe care le avem pe noi, motiv pentru care vom avea parte de o senzatie de umezeala inconfortabila, care chiar accentueaza senzatia de frig. Asadar, nu este indicat sa consuma bauturi foarte calde, ci cat mai apropiate de temperatura din jurul nostru.

2. Bauturile alcoolice nu ne incalzesc

Cand bem alcool ne reducem, de fapt, temperatura corporala si crestem, practic, riscul de hipotermie, pentru ca ne impiedicam propriul corp de la tremuratul natural care ne tine de cald. Da! Cand tremuram ne ajutam, de fapt, corpul sa se incalzeasca. Senzatia de cald pe care o obtinem cand bem un pahar de alcool provine din faptul ca acesta dilata vasele de sange si permite un flux sangvin cald mai mare de la organe catre extremitati, catre piele. Insa efectul este doar temporar si ne face, de fapt, sa pierdem din caldura trupului. De altfel, este firesc ca in sezonul rece extremitatile sa fie mai reci pentru ca organismul concentreaza fluxul sangelui si caldura care organele interne, pentru buna functionare a lor. Asadar, consumul de alcool nu este o metoda buna pentru a ne incalzi cu adevarat.

3. Ne putem incalzi cu adevarat daca mancam gustari cu ghimbir

Planta radacinoasa ghimbir se foloseste de secole ca supliment alimentar pentru combaterea racelilor, a raului de miscare si a problemelor de stomac. Dar ghimbirul ajuta si la punerea mai bine in miscare a sangelui. Motiv pentru care nu strica sa luam cate o gustare pe zi cu ghimbir, fie ca este vorba de ceai baut la o temperatura usor peste cea a camerei, deci nu fiebinte, fie ca este vorba de o prajitura mica cu ghimbir. Dar aceasta planta nu este singura care ne ajuta sa ne incalzim. Putem manca si ardei iute, dar si orez brun, caci si acestea au acelasi efect benefic.

4. Ne este mai frig cand suntem singuri

Lipsa contactului social agraveaza senzatiile negative pe care le traim. Este perfect valabil si in cazul frigului. Un drum lung spre casa, pe timp de iarna, este mai friguros si mai dur cand il parcurgem singuri decat atunci cand suntem impreuna cu cineva. Daca totusi trebuie sa-l parcurgem singuri, mai bine dam un telefon cuiva drag si stam de vorba cu acesta pe drum. Cu cat sunt mai antrenati intr-o activitate sociale, chiar si telefonica, cu atat induram mai usor frigul si-l resimtim mai putin.

Continaurea pe Lyla.ro.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se pot angaja românii în a doua cea mai bogată țară din Europa. Salariile ajung la 1.000 de euro pe săptămână
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Statul plătește anticipat. Milioane de români primesc bani înainte de Paște
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit! Doliu și durere în Familia Regală Britanică. S-a stins la 79 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ajutor financiar de urgență pentru sute de familii și persoane din România! Cine primește banii conform Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)