Dar nu doar bauturile calde sunt o greseala calda la care recurgem iarna in speranta sa ne incalzim. Multe dintre metodele pe care le stim din strabuni, de fapt, nu ne incalzesc.
1. Bauturile calde ne accentueaza, de fapt, senzatia de frig
Cand bem ceva cald, terminatiile nervoase receptoare de la nivelul limbii (mai ales receptorii TRPV1) transmit restului organismului ca “vine ceva cald”, motiv pentru care se declanseaza procesul de transpiratie. Ei bine, fix de transpiratie nu avem nevoie, de fapt, pe timp de iarna, cand urmeaza sa iesim iarasi in frig.
Transpiratia ajuta corpul la racirea acestuia, de aceea transpiram mai mult in sezonul cald, iar pentru ca ea sa fie eficienta, transpiratie trebuie sa se evapore. Dar iarna nu face altceva decat sa fie absorbita si retinuta de hainele groase pe care le avem pe noi, motiv pentru care vom avea parte de o senzatie de umezeala inconfortabila, care chiar accentueaza senzatia de frig. Asadar, nu este indicat sa consuma bauturi foarte calde, ci cat mai apropiate de temperatura din jurul nostru.
2. Bauturile alcoolice nu ne incalzesc
Cand bem alcool ne reducem, de fapt, temperatura corporala si crestem, practic, riscul de hipotermie, pentru ca ne impiedicam propriul corp de la tremuratul natural care ne tine de cald. Da! Cand tremuram ne ajutam, de fapt, corpul sa se incalzeasca. Senzatia de cald pe care o obtinem cand bem un pahar de alcool provine din faptul ca acesta dilata vasele de sange si permite un flux sangvin cald mai mare de la organe catre extremitati, catre piele. Insa efectul este doar temporar si ne face, de fapt, sa pierdem din caldura trupului. De altfel, este firesc ca in sezonul rece extremitatile sa fie mai reci pentru ca organismul concentreaza fluxul sangelui si caldura care organele interne, pentru buna functionare a lor. Asadar, consumul de alcool nu este o metoda buna pentru a ne incalzi cu adevarat.
3. Ne putem incalzi cu adevarat daca mancam gustari cu ghimbir
Planta radacinoasa ghimbir se foloseste de secole ca supliment alimentar pentru combaterea racelilor, a raului de miscare si a problemelor de stomac. Dar ghimbirul ajuta si la punerea mai bine in miscare a sangelui. Motiv pentru care nu strica sa luam cate o gustare pe zi cu ghimbir, fie ca este vorba de ceai baut la o temperatura usor peste cea a camerei, deci nu fiebinte, fie ca este vorba de o prajitura mica cu ghimbir. Dar aceasta planta nu este singura care ne ajuta sa ne incalzim. Putem manca si ardei iute, dar si orez brun, caci si acestea au acelasi efect benefic.
4. Ne este mai frig cand suntem singuri
Lipsa contactului social agraveaza senzatiile negative pe care le traim. Este perfect valabil si in cazul frigului. Un drum lung spre casa, pe timp de iarna, este mai friguros si mai dur cand il parcurgem singuri decat atunci cand suntem impreuna cu cineva. Daca totusi trebuie sa-l parcurgem singuri, mai bine dam un telefon cuiva drag si stam de vorba cu acesta pe drum. Cu cat sunt mai antrenati intr-o activitate sociale, chiar si telefonica, cu atat induram mai usor frigul si-l resimtim mai putin.
Continaurea pe Lyla.ro.