Un articol din prestigiosul The Economist demolează miturile false despre români. Mai mulţi sau mai puţini români și bulgari vor veni în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor, în timp ce presa din regatul insular vehiculează cifre diferite – uriaşe în unele publicaţii care avansează 29 milioane de persoane din populaţia combinată a celor două țări. Insă, în realitate, se vor deplasa în Marea Britanie mult mai puţini români şi bulgari decât se anticipează, scrie The Economist.
Totuşi, premierul britanic David Cameron a făcut câteva declaraţii de presă în ultimele săptămâni, prin care şi-a asigurat conaţionalii că nu vor fi „cotropiţi”. În afară de beneficiile pe care le obţine Marea Britanie de pe urma imigraţiei, o parte a poveştii lipseşte total din relatările presei engleze: economia în creştere accelerată a României.
Citeşte şi
The Economist arată că publicaţia The Mail a trimis un reporter in România, pentru a lua pulsul comunităţilor de romi. Mai mult, articolul se încheie cu următoarea frază: „După ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, vor rămâne numai caprele în această zonă”. Cum te aperi de discriminare pe piaţa muncii din Marea Britanie
„Aceasta este imaginea despre Romania creată de tabloidele britanice. Însă ţara este mai bogată, mai dinamică şi mai sofisticată decât se arată în astfel de relatări. Şomajul este relativ scăzut, iar deficitul bugetar al Romaniei ar trebui să facă Marea Britanie să roşească. Guvernul se află în plină liberalizare a economiei, deschide sectoare noi (energie şi telecomunicaţii, mai ales) către investiţii. Creşterea economică este de 4,1%, salariile cresc rapid, iar ajustat la preţuri, PIB-ul pe cap de locuitor se află deasupra mediei europene. Iar unui bucureştean îi merge mai bine decât unui rezident din Manchester”, mai scriu jurnaliştii de la The Economist.
Acest aspect este unul foarte important, avînd în vedere că reprezintă un antidot pentru panica britanicilor.
În primul rând, economia României se află într-o stare bună. În plus, beneficiile pentru faptul că Romania este membră a UE sunt mutuale: britanicii pot profita de pe urma faptului că pot călători „contra curentului”, iar companiile pot investi într-o economie înfloritoare.
„Românii şi bulgarii din Marea Britanie sunt muncitori, însă ei creează şi legături cu ţările lor. Puţini englezi vorbesc româna, iar şi mai puţini inţeleg cum funcţionează această ţara. România mai înseamnă pentru Marea Britanie un puternic partener comercial, având în vedere că şi-a propus să crească exporturile in aceasta tara cu 70% pana in 2017. Politicienii britanici care s-au panicat în legătura cu imigranţii români ar trebui să ia notiţe”, se arata în încheierea articolului.