Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti au emis, joi seară, mandate de arestare preventivă pe numele Corneliei Zidaru, femeia care coordona cele două cămine de bătrâni ce funcţionau ilegal la Păuleşti şi Ploieşti şi pe numele Gabrielei Ion, angajată ca îngrijitoare la căminul de la Păuleşti.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, procurorul Alina Comăniţă, mandatele de arestare pe numele celor două sunt valabile 29 de zile, iar decizia privind arestarea preventivă nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
Cornelia Zidaru, femeia care coordona căminele de bătrâni ilegale, este acuzată de instigare la lipsire de libertate, iar îngrijitoarea Gabriela Ion este acuzată de lipsire de libertate.
Miercuri seară, când a aflat că pe numele său a fost emisă ordonanţă de reţinere, Corneliei Zidaru i s-a făcut rău, iar joi ea a fost adusă la audieri la sediul Parchetului de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă, având o branulă în mână şi un flacon cu soluţie perfuzabilă pe care-l ţinea în mâna cealaltă.
Potrivit procurorului Alina Comăniţă, anchetatorii au stabilit că, începând din iunie 2013 şi până miercuri, când la căminul din Păuleşti s-au făcut descinderi, în fiecare noapte îngrijitoarea, la îndemnul patroanei căminului, a legat de pat două bătrâne pentru a le împiedica să se deplaseze. Cele două acuzate au afirmat, în faţa anchetatorilor, că a luat această măsură pentru a proteja viaţa celor două bătrâne şi a celorlalte persoane care erau cazate în aceeaşi cameră cu ele.
Citeşte şi: Încă un azil cu CONDIŢII INSALUBRE pentru bătrâni, descoperit la Ploieşti
Alina Comăniţă a precizat că în căminul de la Păuleşti au fost găsiţi bătrâni care „au dizabilităţi fizice şi psihice şi în cazul cărora consimţământul este mai greu de obţinut”.
Direcţia de Sănătate Publică Prahova, care a participat alături de Poliţie şi de alte instituţii la descinderile de miercuri de la căminele ilegale de la Păuleşti şi Ploieşti, a dat amenzi în valoare de 20.000 de lei.
Potrivit Mediafx, şeful Departamentului supraveghere sănătate publică din cadrul DSP Prahova, Adela Trifan, a declarat că măsurătorile făcute în camerele în care erau cazaţi bătrânii de la Păuleşti au arătat concentraţii de amoniac şi de şapte ori mai mari decât limitele admise, din cauza urinei degajate de la bătrânii care nu erau îngrijiţi.
Aceasta a precizat că cele două cămine nu sunt organizate din punct de vedere juridic, nu deţin nicio autorizaţie de funcţionare, iar bătrânilor nu le era asigurată asistenţa medicală.
Bătrânii descoperiţi în azilurile ilegale se află internaţi în mai multe spitale, în funcţie de afecţiunile de care suferă. Cei mai mulţi dintre ei au fost internaţi la Spitalul de Psihiatrie Voila, alţii sunt la spitalele din Câmpina, Băicoi şi Ploieşti, iar patru bătrâni sunt în centrul TBC de la Floreşti.