Nevoia de schimbare şi împrospătare a mediului politic şi social capătă un contur tot mai clar şi tot mai multe sunt iniţiativele menite să urnească lucrurile. Câţiva publicitari (Bogdan Naumovici, Aneta Bogdan), specialişti în economie (Dan Costinescu, de la Stanford, sau Dragoş Radu, de la King’s College), dar şi alte personalităţi au lansat manifestul „Împreună 2012”, îndreptat împotriva politicienilor actuali.
Totodată, este un apel public la construcţia unei noi Românii, „o ţară din care să nu mai vrei să pleci, o ţară unde să vrei să te întorci„. Începutul manifestului este edificator: „După douăzeci de ani de înjurat in faţa televizorului, sau de răguşit inutil in stradă, doar pentru a fi dezamăgiţi de aceiaşi politicieni care s-au plimbat pe la toate partidele, e limpede că nu mai avem ce aştepta de la ei”.
Primul pas în acest demers ar fi o schimbare de optică, iar autorii oferă şi o soluţie în acest sens: „Vrem să nu mai fim furaţi? Nu e atât de greu. E suficient să nu mai acceptăm un stat care se comportă de parcă ar fi stăpânul nostru. Să ne gândim la el, de acum, ca la un angajat de-al nostru. Care trebuie plătit doar pentru ceea ce face pentru noi (…) Trebuie să ne organizăm şi să îi înlocuim pe actualii politicieni. Să ne învingem sila de politică. Nu pentru că ne place puterea, ci pentru că trebuie să ieşim din bulele noastre de confort individual, care vor deveni din ce în ce mai strâmte”.
După cum scrie Cătălin Tolontan pe blogul său că semnatarii manifestului nu s-au decis încă dacă iniţiativa lor să fie civică sau politică. Consultările între ei au început în toamna lui 2011 şi s-au accelerat pe fondul manifestaţiilor din stradă din ultima săptămână. De altfel, unul dintre semnatari, Bogdan Naumovici, a putut fi văzut zilele acestea la prostele din Piaţa Universităţii.